[#1] OpenURL
Jak to jest z Mosem 2.4... jest wkomponowany w system ale jak on działa ?
Używam Gadami i jeśli ktoś ma w statusie podana strone http:// to po kliknieciu na nie otwiera się OWB.
Podobnie jak w wiadomości jest podany adress www to OpenURL z Mosa nie wyłapuje tego...
Czy jeśli w notatniku podam jakąś strone to czy OpenURL powinnien o wyłapać ?
Kolejne pytanko to czy dobrze kombinuję ?
Wiem, że do Gadami wymagane jest na stonie doinstalowanie URLopen... więc mam dubblować programy ?

Czy coś mam nie tak w ustawieniach

[#2] Re: OpenURL

@MaveRick, post #1

OpenURL działa tylko z tymi programami, które mają jego obsługę. A więc to dany program wyłapuje linki w tekstach, wykrywa kliknięcie na nich i uruchamia przeglądarkę poprzez OpenURL. Na pewno obsługę OpenURL ma AmiGG (ale tylko w oknie rozmowy, nie w opisach) i SSHCon.

Wiem, że do Gadami wymagane jest na stonie doinstalowanie URLopen...

URLOpen to nazwa alternatywnej biblioteki wymyślonej przez twórców AmigaOS 4. Jest niekompatybilna z OpenURL i jest tylko dla AmigaOS 4, więc GadAmi raczej nie może jej wymagać.

[#3] Re: OpenURL

@Grzegorz Kraszewski, post #2

MUICON też. Brawa dla jacy :).

@MaveRick: Jaki notatnik? W MorphOSie 2.x jest tylko MUIowy Ed. Podobnie jak More, MultiView czy wyświetlarka Ambienta, nie obsługuje OpenURLa.

Ostatnia modyfikacja: 19.03.2010 18:35:00
[#4] Re: OpenURL

@Grzegorz Kraszewski, post #2

Popstrykałem i w Gadami w oknie rozmowy OpenURL z Morpha łapie linki i wyświetla w OWB. Linki ze statusów jakoś nie. Jak dobrze pamiętam jak miałem OS 3.9 to dało się je odpalić. Używam Gadami bo AmiGG nie łączy się z serwerem.

Co do linków z np. notatnika to chodziło mi o NoWinEd...

Ale już mi wyjaśniliście, że to program musi obsługiwać OpenURL a nie odwrotnie.
Dobrze wiedzieć.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem