[#1] PS 2.2
Jak należy zainstalować polskie czcionki pod mosem145 do Page Streama 2.2?
Oczywiście mówię o TTF ze systemu. Jeśli się nie da - to jak należy do tego podejść? Mam możliwość kupienia, ale jeśli nie można pisać po polsku to nie będę sobie głowy zawracać...

[#2] Re: PS 2.2

@Pero, post #1

Jak wrócę do domu to sprawdzę. Page Stream 2 był dołączony do jednej z płytek CD z Aminetem - tak można go chyba najtaniej kupić.

[#3] Re: PS 2.2

@Marek Szyprowski, post #2

Tak wiem! Tylko czy na mosie można w nim używać polskich czcionek? I jak to zrobić?

Ostatnia modyfikacja: 21.03.2010 16:40:37
[#4] Re: PS 2.2

@Pero, post #3

Z tego co sprawdziłem, to PageStream2 używa tylko Intellifontów i ich obsługa jest wbudowana (nie używa systemu do rysowania czcionek), zatem w prosty sposób nie da się używać w nim TTFów. Polskie ogonki da się uzyskać, wymaga to jednak przygotowania odpowiednich czcionek w formacie intellifont. Być może dałoby się jakoś przekonwertować TTFa na intellifont z użyciem mapy 8859-2. Wówczas można by pisać z polskimi znakami. Jak to zrobić - nie mam pojęcia.

[#5] Re: PS 2.2

@Marek Szyprowski, post #4

Sporo rzeczy z fontami wektorowymi dało sie zrobić amigowym programem Type Smith. Całkiem prawdopodobne, że tę operację też.
[#6] Re: PS 2.2

@Marek Szyprowski, post #4

Witam

Ja kiedyś dodawałem czcionki do PS ale robiłem to tak :

- z menu ( górnego ) w drugiej kolumnie ( chyba ) leciałem mychą prawie na sam dół i tam była opcja Preferences ( chyba )
- otwierało się okienko z różnymi " kartami "
- wybierałem karte " Fonty " i otwierało się okno
- z boku po prawej były opcje
- kliknąłem na " ADD "
- wskazałem na katalog SYS:Fonts/intelifonts i dodałem do listy
- można tak dodawać jeszcze inne katalogi

UWAGA: Jeszcze trzeba ustawić Bufor ( Cache ) dla czcionek
- bo jak będzie zbyt mały to czcionki te które dodaliśmy SIĘ NIE POKAŻĄ a będą tylko te standardowe ( defaultowe )

UWAGA 2: Niektóre z fontów jakie się pojawią ( nowe ) mogą nie mieć POLSKICH LITER ale na pewno będzie już pokaźna baza fontów gdzie będą polskie literki.

UWAGA 3: po dodaniu czcionek najlepiej ZAPISAC zmiany i ZRESETOWAC kompa i jeszcze raz odpalić program ( to powinien chyba wiedzieć każdy ).

Można przerobić czcionki prog. TTFMenager ( czy jakoś tak ) wczytując jakąś czcionke i potem przekonwertować i zapisać w nowym katalogu i potem dodać do PS.

Jak zwykle mogą być problemy ale to jest kwestja wyczajenia .

pozdro

[#7] Re: PS 2.2

@Piotr Myszkowski, post #6

Tak probowalem zrobic, ale nic nie dalo...

[#8] Re: PS 2.2

@Pero, post #7

Ja dawno temu jak wszystko robiłem na AmigaOS to używałem PageStreama 3.4 z Intellifont. Nawet pracę dyplomową na polibudzie na tym składałem. Dużo wcześniej przesiadłem się na ISO-8859-2 ale niestety wszystkie moje Intellifont miały (mają) polskie znaki w standardzie AmigaPL i nie bardzo znalazłem sposób na skonwertowanie ich na ISO. No więc jak coś pisałem tymi fontami w PageStream, TVPaint (tylko takie fonty łyka) albo DrawStudio to przełączałem się na AmigaPL. Gdzieś w Magellanie miałem wtedy jakiś przycisk, który szybko mi przełączał mapę klawiatury na ISO albo AmigaPL. No i to była całkiem sprawnie działająca prowizorka, której używałem bardzo długo. :)

Oczywiście fonty Intellifont trzeba zainstalować w standardowy dla AmigaOS sposób (czyli programem Intellifont).

Ostatnia modyfikacja: 21.03.2010 23:49:30
[#9] Re: PS 2.2

@Pero, post #7

A ile sprawdzałeś czcionek w tekście ?

Spróbuj otworzyć jakiś plik textowy i na samym początku wybrać mapę klawiatury i jak będziesz miał już tekst to spróbuj zaznaczyć i zmieniaj czcionkę , jak natrafisz na POLSKĄ CZCIONKĘ to sobie ją zapisz na kartce papieru i ( czynność powtarzaj aż wyłapiesz w ten sposób " parę "czcionek.

tekst żeby był pierwotnie napisany z polskimi znakami - ma się rozumieć

może się zdarzyć że nie będziesz widział tekstu wydaje mi się że wina leży w rozdzielczości albo w buforze ( musisz pokombinować ) .

Ja też pisałem teksty i nawet je kolorowałem i drukowałem z pod Amigi 1200 ale to były czasy ( 2003 r ) teraz już nie pamiętam dokładnie jak kiedyś kombinowałem.

A próbowałeś WW ( WordWordtha) sorry że kalecze .?

[#10] Re: PS 2.2

@Piotr Myszkowski, post #9

Próbowałem cuda i dlatego proszę o pomoc. Uruchomiłem WordWorth`a ale też mam mały problem. Aby grafika się nie kaszaniła trzeba ustawić (przynajmniej u mnie) ekran 8 bit. Przy pracy na czterech ramkach tekstowych na stronie po paru minutach się wiesza. Brakuje mi cholernie open offica na Mosie. Turbo calc działa całkiem dobrze. Próbowałem zabawy z AmiWriter demo , ale jakoś ten program mi nie "leży". Zawsze na Amidze miałem WW i nigdy nie miałem z nim problemów. Może jakieś łatki dla MOSA by się przydały aby lepiej pracował? Stary program, ale całkiem udany. Moje dzieciska uczyły się na WW. Na pewno mankamentem w nim jest mała ilość kolorów. I jescze jedno - nie działa w mosie menu kontekstowe. Trochę uciążliwe...

[#11] Re: PS 2.2

@Pero, post #10

Wita Pero

Oj Oj !! miałeś wcześniej zainstalowanego Debiana, czy masz go dalej ??

zainstaluj go sobie jeszcze raz wraz z OoO 1.3.9 jaki jest na Sarge i zainstaluj " drukarkę " i będziesz mógł bez problemu się bawić .

Instalacja z płyt to jakieś 2 może 2.5 godz. Całość i możesz się bawić .

A PS i WW możesz się bawić międzyczasie .

A tak poza tym to na Pegu II możesz zainstalować sobie jeszcze parę innych dystrybucji .

A tak poza tym to jeszcze jest CED_ppc na Mosa
;)

[#12] Re: PS 2.2

@Pero, post #10

Zawsze możesz kupić PageStreama 5 :)

[#13] Re: PS 2.2

@Arbuz, post #12

a jest bo nawet nie wiem?
;)

zaraz zaraz , ja mam 2 różne kopie PS 2 jak się nie mylę .
Jedna była skopana ale drugą używałem , teraz nie wiem którą .

ps. a czy możesz edytować tekst ? możesz robić wszystko tylko nie masz Polskich liter ? czy też masz problem z odczytem tekstu ?

odpisz.

Ostatnia modyfikacja: 22.03.2010 20:09:03
[#14] Re: PS 2.2

@Piotr Myszkowski, post #13

Nie mam PGSa5 ale mam 4.1.2 i jakoś magisterkę z polskimi literkami machnąłem:). A co do PGS5 to trzeba pytać Kaczusia bo on to ma.

Ostatnia modyfikacja: 22.03.2010 20:35:15
[#15] Re: PS 2.2

@Piotr Myszkowski, post #11

Piotrek! Mam zainstalowany, ale dolozylem pamieci do pegaza i mam teraz 1 GB ramu. Linux sie uruchamia, ale na OO mam zaraz zwieche!. Jednym slowem czapa!
Poczekam jeszcze bo poluje na maka mini. Ale to jescze potrwa! A teraz sie bawie w OO w Star Basicu i dlatego mam "bóla" :D
A CED jest tylko tekstowy...

Ostatnia modyfikacja: 22.03.2010 20:42:17
[#16] Re: PS 2.2

@Pero, post #15

No to weź odinstaluj OoO Synaptikiem ( całkiem wraz z plikami konfigu. ) i zainstaluj jeszcze raz . Spróbuj i odpisz mi .

A te 1 GB ramu masz w jednej kostce czy w dwóch ( 2 x 512 ) .

Może być taka sytuacja że OoO kopiuje jakieś dane do pamięci i się kaszani .

Spróbuj wyjąć i włożyć jakąś mniejszą np: 256 MB może wtedy będzie chodził dobrze . Spróbuj pokombinować .

Pozdro

Ostatnia modyfikacja: 22.03.2010 21:30:23
[#17] Re: PS 2.2

@Piotr Myszkowski, post #16

1 giga mam w 1 kosci. mialem przedtem 256 - mam sie cofac ? :D

[#18] Re: PS 2.2

@Pero, post #17

Dla przetestowania linuxa ja bym się skusił.
A nóż pomoże !!

Spróbuj ;)

[#19] Re: PS 2.2

@Piotr Myszkowski, post #18

Linux na 256 MB chodzi, tyle że OO z basiciem to horror. Na 1 GB dostał takiego kopa, że aż miło. Niestety - podczas instalacji aktualizacji kilku plików - zwiecha....

[#20] Re: PS 2.2

@Pero, post #19

Na 1 GB dostał takiego kopa

Nie dostał kopa tylko przestał zamulać i zaczął działać normalnie. :D

[#21] Re: PS 2.2

@MDW, post #20

No tak... masz rację... :D
Ale i tak się powiesił...
Czy ktoś z szanownych forumowiczów używa linuxa na Pegazie 1 z taką ilością pamięci? Czy macie taki sam efekt?
Mój linux to Debian

Ostatnia modyfikacja: 23.03.2010 09:46:00
[#22] Re: PS 2.2

@Pero, post #19

wiem , wiem tego mi akurat mówić nie musisz, sam jak się bawiłem w aktualizowanie systemu to zdarzało się że TO lub TAMTO nie działało .

I znowu spowrotem instalka , potem kolejna i potem jeszcze jedna iiiii jeeeszcze jedna i się tych instalacji naliczyłem chyba ze 40-ci.

Pod linuxem masz jeszcze :
- KOfice
- Gnome Ofice
- AntiWord ( jakoś tak chyba , ale dokładnie sobie teraz nie przypominam )

Jeżeli sypie Ci się OoO to może spróbuj się bawić na innym pakiecie .

Jeżeli po instalacji ( nowo zainstalowanego systemu ) sypie ci się system TO znaszy że coś SKOPAŁEŚ podczas instalacji .

Nie przejmuj się i próbuj dalej -- ja za każdym razem kiedy miałem już pełną obsługę urządzeń ( druk., skaner, Apar. Cyf., pen, ) na Sarge , TO po upgrade do ETCHA musiałem jeszcze raz instalować wszystko od nowa ( urządzenia ) .

RADA: zainstaluj samego Sarge ( czystego tylko z płyt ) i po resecie kompa zainstaluj ETCHa ( też z płyt , żeby nie mieszać część z internetu i część z płyt bo wtedy wychodzą jaja ). Oczywiście Skonfiguruj sobie X-Window ( xfree86 ) w sarge A potem xorg w Etchu i jak dobrze skonfigurujesz to powinno wszystko działać . A dopiero potem instaluj urządzenia .

Pozdro
;)

[#23] Re: PS 2.2

@Piotr Myszkowski, post #22

AntiWord

Jest wersja dla MorphOSa (v 0.35) - do pobrania na stronie Stefkosa, czyli TU

[#24] Re: PS 2.2

@Piotr Myszkowski, post #22

Pioter! Ja już to wszystko miałem i robiłem x razy! A co do gnome ofice itp - w pracy używam windy i OO. Dlatego mi zależy na nim w domciu...

[#25] Re: PS 2.2

@Pero, post #24

Oj!! widzę że się męczysz, biedaku jeden .
Co do PS to może daj sobie spokój .
Co do WW to też daj sobie spokój .

Ściągnij sobie AntiWorda od Stefkosa ( posty wyżej ) i zainstaluj na Mosie i potestuj .

Jeżeli chodzi o Debiana to możesz spróbować OPISAĆ BARDZO DOKŁADNIE jak Instalujesz i o co CHODZI i co się DZIEJE i przesłać na mojego mejla . OK.

pozdro

może wyczaję o co chodzi i ci pomogę. Bo teraz to podajesz za mało szczegółów.

ps. a tak przy okazji to są przecież " Logi " w /var/log/ i trzeba popatrzeć po plikach
- otwierasz zwykły edytor textowy wczytujesz dany log ( plik ) i w opcji " szukaj " podajesz mu " OpenOfice " albo datę , albo nawet godzinę wystarczy wpisać i Ci wyświetli ciągi logów w czym ma problem . Może to być plik o nazwie " error " albo jakoś podobnie . Zobacz .

Ostatnia modyfikacja: 23.03.2010 18:44:58
[#26] Re: PS 2.2

@Piotr Myszkowski, post #25

Oj męczę się !...Wspaniały system i brak OO... - HORROR!
A logi sprawdzę...

[#27] Re: PS 2.2

@Piotr Myszkowski, post #25

Co do PS to może daj sobie spokój .

Ale Page Stream 4.x działa bardzo ładnie. Ja nawet wolę używać programu do składu (PageStream, PageMaker, QuarkXPress, InDesign) niż ofisowych procesorów tekstu. Programy do składu DTP dają mi większą swobodę i to co robię naprawdę może wyglądać tak jak ja chcę. List do cioci oczywiście wygodniej i szybciej pisze się w ofisowym wordzie ale coś bardziej złożonego jednak fajniej w np. PageStream. Trzeba tylko mieć PageStreama 4 albo 5.

[#28] Re: PS 2.2

@MDW, post #27

Tak, ale nie mam aż takiej potrzeby aby kupić wersję PS 4 lub 5. To też są duże koszty. W OO duuuużo więcej pracuję w Calcu niż we Writerze. W tym przypadku wystarczający jest WW. A PS 2.2 również wystarczająco uzupełniłby mi braki WW.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem