[#1] MacMINI + MorphOS + DMS i nie tylko
Witam.

Kupiłem sobie niedawno Maca Mini 1,25 GHz 512 ram - rozszerzyłem do 1 Giga dyskiem 40 giga i 32 MB VRAM.

Po zainstalowaniu MorphOSa w wersji demo (na full brak kasy na razie) w rozdzielczości 1680 x 1050 i w 16-sto bitowej palecie system działa bardzo ładnie - nic się nie tnie - jest ok.

Ale mam kilka pytań:

1. Chciałem zainstalować sobie stary Amigowy edytor tekstu AmitekstPro - mam go w formacie DMS - czy pod morphose'em da się jakoś dostać do tych archiwów ? Czy w systemie da się ewentualnie uruchomić dysk RAD - albo coś innego - co by udawało stację dysków amigową ?
2. Czy istnieje możliwość podpięcia jakiejś fizycznej stacji, która by czytała amigowe dyskietki ?

3. Abym mógł sobie przyspieszyć rejestrację systemu: czy po rejestracji - jest możliwość zapłaty (na jakiejś stronie) kartą kredytową, czy tylko paypal jest możliwy ? Taką płatność mógłbym sobie rozłożyć w moim banku na raty.

4. Czy jest możliwość ustawić, emulować ustawienie klawiatury AmigaPL, tak aby programy Amigowe z polską lokalizacją/ w Polsce po Polsku pisane, nie wyświetlały krzaków, w miejsce polskich znaków ?

Dziękuję i czekam na odpowiedź.
[#2] Re: MacMINI + MorphOS + DMS i nie tylko

@gilban, post #1

ad. 1 Istnieje taka pchełka jak DMS2HD. Nie sprawdzałem jeszcze czy zadziała na MOS 2.4. Jeśli dyskietka DMS była NDOS to nie pójdzie :/

[#3] Re: MacMINI + MorphOS + DMS i nie tylko

@gilban, post #1

1. Nie jestem pewien, czy AmiTekstPro był do końca dobrze napisany bez odwołań do hardware, więc możliwe, że będzie trzeba pod UAE odpalać. DMSa można pez problemu wrzucić np do VoodooX (aminet).

2. Chyba jedynym takim rozwiązaniem jest catweasel, ale on jest na pci.

3. Tak, napisz na support@morphos-team.net .

4. W systemie takiej mapy nie ma, musiałbyś ją sam zrobić. ZTCP na aminecie są programy, które mogą przekonwertować lokale do ISO 8859-2.
[#4] Re: MacMINI + MorphOS + DMS i nie tylko

@gilban, post #1

z mojej strony mogę polecić pełną wersję ceda dla morphosa:
http://aminet.net/text/edit/ced_mos_ppc_upd422.lha

ewentualnie morphed (ma podswietlanie składni)
http://teleinfo.pb.edu.pl/krashan/u/mos_sdk/mossdk_morphed.lha

[#5] Re: MacMINI + MorphOS + DMS i nie tylko

@Jacek Piszczek, post #3

AmiTekstPro działa normalnie pod MOSem

[#6] Re: MacMINI + MorphOS + DMS i nie tylko

@rzookol, post #4

Dzięki za info.

Voodoo-x jakoś działa - ten drugi generuje błędy.

Teraz kolejne pytanie - co zrobić aby działał installer z amigi - czyli jak klikam na ikonkę install w programie - to co zrobić aby ta instalacja się uruchomiła.

i czy tu będzie działał startup-sequence, czy jakoś tak.

Ja wiem że mos to nie jest już Amiga - ale jednak człowieka ciągnie do niej i dobrze by było jakby część softu dało się zainstalować i uruchomić.
[#7] Re: MacMINI + MorphOS + DMS i nie tylko

@gilban, post #1

DMS oraz cala masa archiwow da sie rozpakowac XADem, ktory jest czescia MorphOSa
XADUnFile DARC obraz.dms RAM:rozpakowane.

Startup-Sequence dziala, ale radzilbym nic tam nie zmieniac (podobnie jak w calym MOSSYS:). User-Startup powinien wystarczyc kazdemu :).

Sprawdz czy w default tool w informacjach dla ikonki skryptu installera jest poprawna sciezka do programu Installer. Dolaczony z MorphOSem Installer powinien dzialac Ok.

1680x1050 24Bit tez dziala Ok z 32MB VRAM :).

Ostatnia modyfikacja: 24.03.2010 08:32:47
[#8] Re: MacMINI + MorphOS + DMS i nie tylko

@gilban, post #6

W Morphosie jest installer zgodny z amigowym (tzn. wykonuje skrypty instalacyjne dla amigowego installera). Jeśli po kliknięciu na ikonce Install jakiegoś programu nic się nie dzieje, to sprawdź we właściwościach tej ikonki (wywoływane w menu kontekstowym na danej ikonce) jaki program ustawiony jest jako domyślnie uruchamiany. Powinno być po prostu Installer (czasami amigowe installery mają wpisane tam rózne dziwne rzeczy).

Startup-sequence (tak samo jak w AmigaOS skrypt AmigaDOSu) jest w katalogu sys : morphos/s/ , jednak z definicji nie powinien być on zmieniany przez uzytkownika (ale oczywiście jest to możliwe jesli ktoś bardzo musi/chce). Dla użytkownika jest user-startup w sys : s (jeśli go tam nie ma, to możesz go założyć - to zwykły plik tekstowy).

Wcześniej pisałeś o AmigaPl - zapomnij o AmigaPl (chociaż na upartego można system spolonizować według tego standardu, tyle że to bez sensu), bo Morphos ma wbudowaną obsługę bardziej uniwersalnego standardu ISO8859-2 (zwanego też Latin-2) - jest już w systemie polska mapa klawiatury i czcionki z ogonkami (niestety nie wszystkie mają polskie znaki, dlatego trzeba eksperymentować - jak wrócę do domu to sprawdzę i napiszę które mam ustawione u siebie). Jak już będziesz przestawiał system na czcionki z ogonkami, to pamiętaj, że jest sporo miejsc gdzie będziesz to musiał zmienić: ustawienia systemu dla czcionki systemowej i ekranowej (tak jak w AmigaOS3), czcionki w ogólnych ustwieniach MUI (kilka różnych klas), zwłaszcza klasa PowerTerm (odpowiada za czcionki wyświetlane w oknie shella) a skończywszy na ustawieniach Ambienta (podpisy pod ikonkami). Prawdę mówiąc szkoda, że autorzy Morphosa nie pomyśleli o jakimś jednym przycisku globalnie zmieniającym czcionki. Trzeba by ich o to pomolestować :)

Jeśli jakiś soft nie będzie chciał iść pod morphosem (zawsze sprawdź czego potrzebuje za pomocą programu Snoopium i w razie potrzeby/możliwości dograj to), to pozostaje E-UAE - pod G4 1.25 GHz działa bardzo sympatycznie.
[#9] Re: MacMINI + MorphOS + DMS i nie tylko

@gilban, post #6

"Ja wiem że mos to nie jest już Amiga" - nie przesadzaj - to jest AMIGA! OK
A installer jest taki sam albo i lepszy. WBStartup też jest i user-Startupsequence. Przejrzym morphos files...

[#10] Re: MacMINI + MorphOS + DMS i nie tylko

@wali7, post #8

przeciez jest polautomatyczne generowanie czcionek

[#11] Re: MacMINI + MorphOS + DMS i nie tylko

@rzookol, post #10

hmmm.... a jak ono działa? Bo niby coś tam ustawiałem aby sam "coś" robił, ale i tak skończyło się na ręcznym ustawieniu czcionek dla każdej klasy osobno. Co gorsza, tylko niektóre czcionki miały ogonki.
Napisz coś więcej.

Ostatnia modyfikacja: 24.03.2010 08:58:45
[#12] Re: MacMINI + MorphOS + DMS i nie tylko

@rzookol, post #10

Mozna tez pobrac fonty bitmapowe w ISO-8859-2 z Aminetu, MorphOS-files :).

[#13] Re: MacMINI + MorphOS + DMS i nie tylko

@gilban, post #6

Ja wiem że mos to nie jest już Amiga - ale jednak człowieka ciągnie do niej i dobrze by było jakby część softu dało się zainstalować i uruchomić.

Może i MorphOS nie ma w nazwie "ami" ale ma więcej wspólnego z filozofią klasycznego AmigaOS3 niż AmigaOS4. Był i jest tworzony jako początkowo klon, a teraz to już następne pokolenie AmigaOS3. Na pewno rozwój zmienił ostro wiele elementów ale moim zdaniem to właśnie bardziej tak mógłby amigowy system gdyby Commodore przetrwało do dzisiaj (nierealne).

A jeżeli chodzi o możliwość uruchamiania starego amigowego softu to przecież kompatybilność z AmigaOS3 jest nadzwyczajnie duża. Jeżeli coś nie jest chamskim hardcorowym niesystemowym dziadem to na pewno pod MorphOS będzie działało zupełnie normalnie a bardzo często dużo sprawniej (np. PageStream dopiero na Pegasosie z G4 pozwala na tak naprawdę wygodną pracę).

MorphOS-a traktuj jak kolejne pokolenie AmigaOS3 i zawsze zakładaj, że staroamigowy systemowy soft się na tej platfromie uruchomi, bo większa jest na to szansa niż na to, że nie zadziała. Oczywiście tylko systemowe rzeczy. No ale czy interesuje nas coś innego? :) Jak ktoś aktywnie bawił się rozbudowanymi Amigami to jeszcze w czasach gdy Amiga Classic żyła pożegnał się z niesystemowymi rzeczami czy standardami typu AmigaPL. Na przykład ja jeszcze na AmidzePPC z BVision i AmigaOS 3.9 używałem mapy klawiatury ISO8859-2 i po przesiadce na Pegasosa z MorphOS 1.4 zupełnie różnicy nie zauważyłem.

Takie rzeczy jak startup-sequence oczywiście są i wszystko to podlega tym samym zasadom do w AmigaOS 3.x. Musisz sobie tylko zdać sprawę z pewnej "dualności" MorphOSa. Niektórzy tego nie trawią ale mi się podoba takie rozwiązanie. Wprowadza trochę porządku do systemu i jest bardzo wygodne (jak na amigowe warunki) przy aktualizacjach systemu (ostatnio dosyć częstych). Zauważ, że masz tak jakby dwa systemy, jeden normalnie w SYS: i drugi w MOSSYS: (czyli SYS:MorphOS).

Generalnie trzymaj się dwóch zasad:

1. Nic nie zmieniasz w MOSSYS (czyli SYS:MorphOS). To jest katalog dla twórców systemu, który zawiera wszystkie oficjalne elementy MorphOS-a. Własne rzeczy (biblioteki, fonty) dorzucasz do katalogów w SYS (nigdy do MOSSYS). Dla Ciebie jest SYS:S/user-startup, możesz go modyfikować tak jak w AmigaOS. Odpowiedników w MOSSYS nie ruszaj, bo w 99.99% przypadków nie ma takiej potrzeby. :)

2. Pilnuj żeby pliki w SYS i MOSSYS się nie powtarzały. Jak coś jest w MOSSYS to nie wrzucaj innej wersji do SYS. Jeżeli np. zauważysz, że masz taki sam plik w SYS:Classes/MUI i MOSSYS:Classes/MUI to skasuj go z tego pierwszego katalogu. Rzeczy w systemie są zazwyczaj stabilne, specjalnie napisane dla MorphOS, natywne i są lepszym (pewniejszym, przetestowanym) rozwiązaniem. Zawartość tego katalogu jest modyfikowana przy każdej aktualizacji systemu. Dzięki temu aktualizacja nie skasuje nic co sobie sam ustawiłeś/dołożyłemś/zmieniłeś, a wszystkie oryginalne elementy systemu będą zaktualizowane.

Jak będziesz się trzymał tych dwóch zasad to po pewnym czasie wszystko ogarniesz i będzie Ci się używało maszyny z MorphOS dużo fajniej niż AmigaOS3. I naprawdę kompatybilność z AmigaOS3 jest tak wysoka, że trudno sobie wyobrazić większą (plus rewelacyjna emulacja procesora 68k i obsługa PowerUP/WarpOS) na systemie napisanym zupełnie od podstaw, posprzątanym i nieźle rozwiniętym (na miarę możliwości MOSTeamu, ograniczeń związanych z kompatybilnością wsteczną).

Ostatnia modyfikacja: 24.03.2010 10:00:55
[#14] Re: MacMINI + MorphOS + DMS i nie tylko

@MaveRick, post #2

Ja sobie poradziłem nawet z samorozpakowującym się DMS-em. Użyłem programiku "HFMounter" z Aminetu i nazwałem wirtualny napęd "DF0:".

[#15] Re: MacMINI + MorphOS + DMS i nie tylko

@Grzegorz Kraszewski, post #14

Działa również Virtual Floppy...

[#16] Re: MacMINI + MorphOS + DMS i nie tylko

@gilban, post #1

ad1.
Polecam pakiet xfs z Aminetu. Potrafi podmontowac nie tylko DMS. Poczytaj.
[#17] Re: MacMINI + MorphOS + DMS i nie tylko

@Pero, post #9

A installer jest taki sam albo i lepszy.

Jest ładniejszy, ale gorszy (tzn. nie do końca radzi sobie z niektórymi konstrukcjami z installera z OS3.x - ale to raczej margines ;) )

[#18] Re: MacMINI + MorphOS + DMS i nie tylko

@gilban, post #1

Witam,

A ja mam takie pytanie: jak podpiąć np taki program jak 7zip pod Ambienta, aby można było wygodnie rozpakowywać archiwa z poziomu jego listerów? Pytam, bo kiedyś wszystkie tego typu programy (nie posiadające swojego GUI) miałem podłączone pod magellana. Bardzo proszę o konkretny przykład jak to to z ambientem zespolić?

I jeszcze jedna uwaga, tak przy okazji:

Każdy chyba kto używa Ambienta ma ustawiony dwuklik LPM na otwarcie jednego okienka listera. W wielu przypadkach potrzebne są nam 2 otwarte okienka (kopiowanie, rozpakowywanie, pakowanie, przenoszenie katalogow/plikow itd). Czy nie byłoby fajnie, gdyby Ambient miał możliwość otwierania od razu 2 listerów obok siebie po dwukliku np prawym klawiszem myszy? No chyba, że niepotrzebnie się rozpisuję i taką opcje już od dawna można sobie samemu ustawić? :)

[#19] Re: MacMINI + MorphOS + DMS i nie tylko

@luk, post #18

1. Czytamy readme danego programu (opcjonalne ;) ).
2. Otwieramy konsolę, sprawdzamy co dany program nam oferuje. Zwykle wystarczy wpisać nazwę programu, lub/i dodatkowo znak "?" w przypadku typowo amigowych programów, czy "--help".
3. Robimy to co chcemy z konsoli. W przypadku 7zip np. "7zr x archiwum.7z" rozpakowuje archiwum do aktualnego katalogu.
4. Udajemy się do Ustawień Ambienta -> MIME. Zaznaczamy odpowiadający typ i klikamy "Edytuj".
5. Dodajemy nową akcję klikając guzik "Dodaj" :).
6. Dodajemy nowe polecenie klikając guzik "Dodaj" :).
7. Wpisujemy nazwę polecenia oraz samo polecenie, używamy placeholderów. Używamy klawisza help z klawiatury aby wyświetlić listę placeholderów :). Dla 7zip: 7zr x %sp
8. Ustawiamy Tryb, typ zdarzenia, oraz w razie potrzeby dodatkowe flagi. Dla 7zip flagi source/dest włączone.

Screenshot pomocniczy:
http://korni.ovh.org/temp/Ambient_MIME_Editor.png

Ambient Filetype Description (SYS:Prefs/Ambient/filetypes/application/x-7z-compressed):
http://korni.ovh.org/temp/x-7z-compressed
(To jest plik tekstowy, można otworzyć i edytować podobnie jak w GUIowym edytorze:) )

[#20] Re: MacMINI + MorphOS + DMS i nie tylko

@Korni, post #19

Dzięki wielkie, jak tylko siądę do maczka to sobie wszystko poustawiam.

Co do drugiej kwestii, da się ustawić w Ambiencie wywoływanie dwóch listerów jednocześnie, np dwuklikiem PPM?

[#21] Re: MacMINI + MorphOS + DMS i nie tylko

@luk, post #20

Można sobie w ustawieniach Ambienta właczyć "Dwuklik na pulpicie otwiera okienko Mój Morphos"
[#22] Re: MacMINI + MorphOS + DMS i nie tylko

@rzookol, post #4

Co do ceda - to ta wersja chyba nie jest pełna - ponieważ podczas instalacji krzyczy o jakąś płytę z CDEem - tylko skąd ją wziąć.?
[#23] Re: MacMINI + MorphOS + DMS i nie tylko

@gilban, post #22

hehe, nie trzeba instalowac
uruchom po prostu exeka ceda z archiwum :)

[#24] Re: MacMINI + MorphOS + DMS i nie tylko

@wali7, post #21

Taką opcję mam ustawioną od początku używania Morphosa - mi chodzi o wywołanie DWÓCH listerów obok siebie jednocześnie - dlatego zaproponowałem PPM. Pisałem o tym dokładnie w komentarzu 18.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem