[#1] program do nagrywania/muzyczny pod MOSa
Co możecie polecić z programów pod MOSa do nagrywania muzyki, masteringu itp itd

[#2] Re: program do nagrywania/muzyczny pod MOSa

@zangief, post #1

Chodzi o coś w stylu ProStationAudio? To jeden z tych niewielu wielkich programów dla AmigaOS/MorphOS. Niestety już nie jest rozwijany ale na pewno nadal imponujący (jak na nasze możliwości).

[#3] Re: program do nagrywania/muzyczny pod MOSa

@MDW, post #2

no coś np ala COOLEDIT czy CAKEWALK na pc

[#4] Re: program do nagrywania/muzyczny pod MOSa

@zangief, post #3

Z jakiego zrodla chcesz nagrywac ? Na jakim sprzecie masz MOSa ?
[#5] Re: program do nagrywania/muzyczny pod MOSa

@zangief, post #1

Do nagrywania wielosladow cos tam jest. Do masteringu nie ma niczego.
Zapomnij i jeszcze raz zapomniji, chyba ze chcesz sie tylko pobawic.
O programach typu CoolEdit, Samplitude, FruitLoop czy Cubase mozesz na MOS i AOS4 zapomniec.
Ledwo WWW dogania swiat, Office w ogole nie ma, to gdzie tam jakies kombajny do profesjonalnej obrobki muzyki?
[#6] Re: program do nagrywania/muzyczny pod MOSa

@Andrzej Drozd, post #5

Andrzej: a SoundFX, AudioEvolution?

[#7] Re: program do nagrywania/muzyczny pod MOSa

@pampers, post #6

Aaaa, o Audio Evolution zapomnialem. 4-ka jest dla AOS4, natomiast dla Win/Linux/MacOS jest juz wersja 5. Czyli jednak cos jest. No, ale nie dla MOSa.
Cos nawet probowalem pod AOS4 Classic sie bawic, ale A1200 nie wyrabia predkosciowo.

A SoundFX chyba lepiej pominac, bo to nie jest program typu Cool Edit, zreszta jest on chyba juz 10 lat nierozwijany. Mimo ze mozna nim podbajerowac kiepskie nagranie, to teraz w studiach na gotowo robi sie kazda sciezke z osobna i tak powstaje miks nie wymagajacy juz zadnego, dodatkowego masteringu.

Tak czy inaczej do zabawy cos jest, ale o powaznych rzeczach jak np. ASIO, obsluga sampli 24bit, wtyczek VST itd. mozna zapomniec.
[#8] Re: program do nagrywania/muzyczny pod MOSa

@Andrzej Drozd, post #7

Tak czy inaczej do zabawy cos jest, ale o powaznych rzeczach jak np. ASIO, obsluga sampli 24bit, wtyczek VST itd. mozna zapomniec.

Co jest raczej oczywiste biorąc pod uwagę AmigaOs czy MorphOSa, ale nie w tym rzecz chyba ;) Ja sam składam sobie klasyka właśnie do muzykowania, bezduszny pece mnie nie kręci ;)

[#9] Re: program do nagrywania/muzyczny pod MOSa

@ede, post #4

nie mam narazie MOSA i sprzętu, robie przymiarki do Sam. ale nie gadajmy o tym bo nie chce "szarowilczyć" na temat "zakupu sprzętu", może się tylko na przymiarkach skończyć także pytanie to płynie z ciekawości jak to wygląda na MOS oraz OS4 ( analogiczny temat założyłem na forum OS4.x)

Andrzej piszesz że A1200 PPC nie wyrabiała ale są przecież Efiki, Samanthy, Pegasosy, AOne czy zapowiadana AX1000, i są duuużo wydajniejsze od poczciwej A1200...

[#10] Re: program do nagrywania/muzyczny pod MOSa

@Andrzej Drozd, post #5

do nagrywania wielośladów? są stery do jakiś kart które dało by się wykorzystac na Sam bądź Pegu i nagrywać kilkaśladów jednoczęsnie (np10)?

[#11] Re: program do nagrywania/muzyczny pod MOSa

@pampers, post #8

Ja sam składam sobie klasyka właśnie do muzykowania, bezduszny pece mnie nie kręci

Fajna sprawa, jesli chodzi o trackery (np. DigiBooster) to zawsze bylo dobrze. A gdy powstanie dobry kawalek na A1200/4000, sprzecie z przed 20 lat, to jest to powod naprawde do dumy. :)
[#12] Re: program do nagrywania/muzyczny pod MOSa

@pampers, post #8

Masz przecież mini maca, który jakąś tam duszę ma ;) , to po co pecet do tego.

Pod osx w dziedzinie nagrywania mozana właściwie wszystko, równiez z tymi wszystkimi wtyczkami. Dodatkowo są miksery podłączane przez Firewire, do których można podpiac gramofony, mikrofony, perkusje elektroniczne/akustyczne instrumenty midi etc. bo nie oszukujmy się przez gnizado mic in (mono!) w kartach dźwiekowych to można sie co najwyzej w karaoke pobawic.

Ps Jak bedzie DigiBooster 3 to bedzie mozna sobie materiały wygenerowane w sofcie na osx pomontowac pod MorphOSem, i profesjonalnie i z dusza.

Ostatnia modyfikacja: 29.03.2010 17:34:20
[#13] Re: program do nagrywania/muzyczny pod MOSa

@zangief, post #10

do nagrywania wielośladów?

Tego to nie wiem czy Audio Evolution potrafi nagrywac kilka sciezek naraz. Poczytaj w docach.
Tylko ze trzeba tez to jakos rozwiazac sprzetowo.
Na peceta/Maca dostepne sa zewnetrzne karty/moduly podpinane pod USB lub panele do kart wenetrznych, do ktorych mozna podlaczyc np. kilka instrumentow lub mikrofonow (gdy np. nagrywamy perkusje). Audigy chyba posiada taki panel w zestawie, ale czy sa sterowniki do tego i w ogole do tej karty, to nie wiem.

O zewnetrznych modulach mozemy zapomniec (chocby ktos zrobil sterowniki) , poniewaz Amigowe sprzety wciaz uzywaja zaslabego USB1.
[#14] Re: program do nagrywania/muzyczny pod MOSa

@ede, post #12

Ede: problem taki że w mini nawet głupiego line in nie ma :/

[#15] Re: program do nagrywania/muzyczny pod MOSa

@pampers, post #14

ale ma Firewire a do tego sa naprawde profesjonalne mixery :P

imho jedyne sensowne rozwiązanie na dzień dzisiejszy jesli chodzi o domowe (i nie tylko) studio i żadna profesjonalna karta tu nie podskoczy.

Ostatnia modyfikacja: 29.03.2010 17:45:56
[#16] Re: program do nagrywania/muzyczny pod MOSa

@ede, post #12

bo nie oszukujmy się przez gnizado mic in (mono!) w kartach dźwiekowych to można sie co najwyzej w karaoke pobawic.

Jakosc na takim gniezdzie, 16bit, jest straszna. Poobcinane sa wysokie tony i strasznie szumi. Gdy nalozy sie tak nagranych, okolo 16 sciezek, to wyjdzie "masakra".

A czy oprocz FireWire, Miniaki maja porzadne USB i czy moga korzystac pod OSX z urzadzen ASIO przeznaczonych dla peceta z Windowsem?
[#17] Re: program do nagrywania/muzyczny pod MOSa

@Andrzej Drozd, post #16

Maja zdaje sie USB 2.0 . (wikipedia) Obecnie technologia ASIO jest stosowana zarówno w komputerach PC, jak i Macintosh.

Co do jakosci mic in, zgadzam sie w 100%. Probwalem nagrywac swoj HiHat i ... odechcialo mi sie. Bez miksera chocby analogowego do line in, jesli chodzi o nagrywanie akustycznych insrumentów etc. ani rusz.
[#18] Re: program do nagrywania/muzyczny pod MOSa

@ede, post #17

To w takim razie mozna uzyc USB i ASIO. Czyli Cubase powinien to obslugiwac. Pecetowy Cubase na pewno obslugluje, bo probowalem.
Czyli nawet niekonieczny jest modul wielowejsciowy, tylko chocby "p******nik" tego typu, aby nagrac jeden instrument w 24bit/48kHz (ale to jest straszna, amerykanska drozyzna i lepiej poszukac cos tanszego) - http://www.m-audio.com/products/en_us/FastTrack.html
[#19] Re: program do nagrywania/muzyczny pod MOSa

@Andrzej Drozd, post #18

Moze innaczej, - na pewno jest w czym wybierac. Na maca sa odpowiedniki pecetowych programow. Sa tez programy ktorych na pece nie ma np. Logic Pro znany od zarania dziejów z Atari ST.
Ja nie posiadam mini maca mam Pegaza, aczkolwiek to co napisalem nie sa to informacje wyssane z palca. Znajomi malolaci z mojej okolicy (bananowcy - nie straszne im straszne ceny, aczkolwiek bardzo zdolni) uzywaja w swoim studio Logic Pro + mixer na FireWire do nagrywania miedzy innymi perkusji , ze skutkiem znakomitym. Do maczka sie przymierzam wlasnie w tym temacie i MorphOS oczywiscie :).

Ostatnia modyfikacja: 29.03.2010 18:53:36
[#20] Re: program do nagrywania/muzyczny pod MOSa

@ede, post #12

Jak bedzie DigiBooster 3 to bedzie mozna sobie materiały wygenerowane w sofcie na osx pomontowac pod MorphOSem, i profesjonalnie i z dusza.

Co prawda typowym "cyfrowym wielośladem" DigiBooster 3 nie jest, ale że ma 32-bitowe miksowanie i może miksować do 192 kHz włącznie, można całkiem przyzwoity montaż zrobić, o ile ktoś zna i lubi trackerowy interfejs.

[#21] Re: program do nagrywania/muzyczny pod MOSa

@zangief, post #3

SoundProbe jest całkiem fajne. Co prawda jest tylko dla AmigaOS3 (68k) ale powinno na MOSie działać.

[#22] Re: program do nagrywania/muzyczny pod MOSa

@ede, post #4

zmiana bociana :)
MOSa mam na Pegu 2, G3 600, 1GB ram, radeon 9250 128mb, Sb live
Pierwszy kontakt... troche przerażony, ale duży pozytywik - przejrzysty system (chyba, - o ile wolno mi strzelać takie oceny po kilku godzinach) w zasadzie wiadomo o co chodzi... troche off ale jak jak z kompatybilnością z OS3.x - na dzięń dobry powiedzmy whdload?

Ostatnia modyfikacja: 04.04.2010 00:05:23
[#23] Re: program do nagrywania/muzyczny pod MOSa

@zangief, post #22

powiedzmy whdload?

To kupiles Peg2 bez wczesniejszego doinformowania sie co i jak?
Zapomnij o WHDload. Pojdzie tylko na UAE. Z tym ze UAE nie ma JITa, a ty masz bardzo slaby proc i mozna zapomniec o plynnym graniu. Zostaw sobie klasyka do retro.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem