[#31] Re: pytania świeżaka

@waldiamiga, post #28

No nie taką chwilę od sierpnia do stycznia :)

[#32] Re: pytania świeżaka

@wali7, post #29

NO ale tak prawdę mówiąc to jaki sens jest zamieniać Pegaza G4/1GHz na MacaMini 1,42Ghz? I na jednym i na drugim filmy HD nie pójdą, na Pegu można mieć 128MB vram no i na pegu też idzie całkiem nieźle MacOsX10.4 :) A i wartość historyczna Pega będzie większa :)

[#33] Re: pytania świeżaka

@zangief, post #27

Mogę ci odsprzedać kartę G4/1GHz do pegaza z tym że uszkodzona. Odeślesz do naprawy w bPlanie i będzie jak nówka. :) No chyba że ci stachu100 przelutuje jakiś procek od makówki to będziesz miał jeszcze taniej

[#34] Re: pytania świeżaka

@Arbuz, post #32

Moim zdaniem wartość Pega II to głównie (dla Amigowca) możliwość uruchomienia obu amigowych "wiodących proszków" na relatywnie mocnym i (jak na amigowe warunki) niedrogim sprzęcie.
Co do MacOS X 10.4 to chyba pójdzie pod MOLKiem, ale MOLK nie obsługuje sprzętowego 3d, na czym najnowsze wersje MacOS X bazują (obsługa pulpitu!). I po prostu chodzi to kiepsko... ostatnią wersją MacOS X nieźle chodzącą na Pegu jest 10.2 (bo nie wymaga 3d.... oczywiście żadna aplikacja wymagająca 3d nie pójdzie i tak). Tu przewaga jest po stronie miniaka, bo chodzi szybko każdy MacOS X PPC (do ostatniej wersji 10.5). No i system jest oryginalny, co też nie jest bez znaczenia.
Miniak jest: malutki, cichutki, ładny, niedrogi i szybki :) . Jedyny mankament to 32 MB VRAM, ale to bardzo niewielka niedogodność (żaden program nie odmówił współpracy z tego powodu).... ja w każdym razie gdybym jeszcze raz miał decydować o przesiadce z Pega II G4, to bym się zdecydował - jak tylko moja sytuacja zawodowa mi pozwoli to znowu kupię miniaka (ale to dopiero za kilka miesięcy).

Co do filmów HD, to te 720p raczej chodzą.

Ostatnia modyfikacja: 07.04.2010 13:08:00
[#35] Re: pytania świeżaka

@Andrzej Drozd, post #15

Mam pare problemików:
- jak zainstalować to E UAE?
ściągnnołem stąd: http://morphos-files.net/categories/utilities/emulation

- czy da się ISO, obraz płyty odczytać jako płytę? MOS widzi go jako .nrg czy jakoś tak i jest to dla niego za cholere nie przeżuwalne...

Ostatnia modyfikacja: 28.04.2010 10:56:15
[#36] Re: pytania świeżaka

@zangief, post #35

musisz miec rom z amigi, przejrzyj pliki konfiguracyjne z katalogu conf
dla gier polecam wlaczenie overlaya, jak chcesz emulacja karty graficznej przez picasso96 to jest wymagana wersja sdl euae

ps. iso sie da, nrg nie

Ostatnia modyfikacja: 28.04.2010 10:59:58
[#37] Re: pytania świeżaka

@rzookol, post #36

tak wiem, rom musi być - problem tkwił w nazwie - "Kickstart3.1rev40.68.rom" po zmianie nazwy na "kick.rom" było ok z tym że wyskakiwał komunikat że ten kickstart wymaga procesora 020 - po załadowaniu kicka 2.05 ( nazwa również kick.rom ) wszystko jest ok, wyskoczyła dyskietka . Program automatycznie włącza się w emulacji 68000.
Tylko nie ma jakiegoś GUI do tego?

"ps. iso sie da, nrg nie" a to takie buty

Ostatnia modyfikacja: 28.04.2010 11:59:27
[#38] Re: pytania świeżaka

@zangief, post #37

w confach ustalasz emulowany procesor

gui jest niepotrzebne :), robisz jeden albo dwa pliki conf i nie zmieniasz :), polecam podmontowac jakis katalog jako dysk i gierki trzymac w whdload i nie bawic sie adfami

Ostatnia modyfikacja: 28.04.2010 12:05:13
[#39] Re: pytania świeżaka

@rzookol, post #38

zaraz jeszcze raz...
w confach mam A1200 hires, A1200, CD32, A500 - czemu więc uruchamia się jako A500 i jak zmienić na A1200?
Następna sprawa " jak wsadzić dyskietke" :), tzn załadowac gre po tym jak wyświetla mi się ekran startowy Kickstartu 2.04 ??

Sprzęt: MacMINI 1,5GHz, 64MB, 512MBRAM, MOS 2.4

Ostatnia modyfikacja: 28.04.2010 13:09:42
[#40] Re: pytania świeżaka

@zangief, post #39

e-uae -f conf/plikconfiguracyjny

zmiana dyskietek to o ile sie nie myle control alt (albo amiga) f1

[#41] Re: pytania świeżaka

@zangief, post #39

Polecam:

http://obligement.free.fr/articles/euae.php

[#42] Re: pytania świeżaka

@wali7, post #34

.... oczywiście żadna aplikacja wymagająca 3d nie pójdzie i tak

A nieprawda LightWave 3D 9.6 działa i to nawet przyzwoicie sie obraca i to z grającą mp3.
A youtube na flashu w cale nie wolniej niz na html5 pod OWB 1,7

Ostatnia modyfikacja: 28.04.2010 14:29:36
[#43] Re: pytania świeżaka

@wali7, post #34

MiniMac PPC (Last/Silent Relase) ma 64MB VRam...

[#44] Re: pytania świeżaka

@rzookol, post #40

tak rzeczywiście ctrl + alt + f1/f2/f3/f4 (odpowiednio df0/df1/df2/df3)

Z tymi confami mam jeszcze problem ale to napisze później jak będę miał dostęp do Maca.

[#45] Re: pytania świeżaka

@zangief, post #37

tu masz proste GUI
http://natmeg.stamey.at/
[#46] Re: pytania świeżaka

@zangief, post #44

dobra wiec uae startuje pod kickiem 2.04 - wgrywam workbencha - showconfig pokazuje ECS; 68000; 0,5MB chip + 0,5MB fast czyli takie A500 z ECSem. Mimo wszystko nie wiem jak zmienić ustawienie tego congingu. W katalogu z UAE jest katalog CONF noi tam jest kilka plików: A1200.conf , A1200hires.conf , A500.conf , A500hires.conf , CD32.conf oraz WB.conf - jak ustwić A1200? skasować inne confy? - sprawdzałem to nic to nie daje...

Jak wydzielić HDD żeby był widziany pod UAE?

#44:
no ściągnołem wcześniej tego rhlauncha do katalogu z UAE tyle też mam z nim problem. Nie chce się otworzyć - klikając na niego nic się nie dzieje, coś potzrebne jeszcze?

Ostatnia modyfikacja: 29.04.2010 14:23:13
[#47] Re: pytania świeżaka

@zangief, post #46

eaue -f conf/1200.conf

[#48] Re: pytania świeżaka

@zangief, post #46

a co pokazuje snoopdos wczasie uruchamiania rhlauncha
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem