[#1] MacMINI + MorphOS + Exodus
Witam!

Zainstalowałem, a właściwie skopiowałem katalog z grą Exodus na dysk i użyłem patcha 2.1 dla Morphosa.

Gdy chcę uruchomić grę po wstępnej konfiguracji - mam komunikat:

Unable open cdda device or not find disk exodus.

Czy jest na to jakieś lekarstwo

Czy pod makiem mini nie uda mi się tej gry odpalić.

2 - czy jest możliwość odpalenia gier: Napalm oraz Fundation pod Mosem, czy też będą problemy
[#2] Re: MacMINI + MorphOS + Exodus

@gilban, post #1

Napalm nie działa (ma odwołania bezpośrednio do sprzętu), zdaje się że uruchamia się tylko ekran tytułowy. Co ciekawe, da sie odpalić wersję demo (ta z Aminetu).
Foundation odpala się bezpośrednio pod Mosem, są problemy ze stabilnością (ale być może da się grać).
Exodus podobno działa, ale coś tam trzeba namieszać z tą grą.
[#3] Re: MacMINI + MorphOS + Exodus

@wali7, post #2

no dobra - tylko co trzeba namieszać w Exodusie ? Bo to moje namieszanie nic nie dało ?

Ostatnia modyfikacja: 05.04.2010 10:54:21
[#4] Re: MacMINI + MorphOS + Exodus

@gilban, post #1

Dodam jeszcze że z RTS-ów pod MorphOS-em bardzo ładnie działa Earth 2140 (nie licząc filmików między misjami) i to nawet na Efice, więc na Pegasosie z G3 600 MHz nie powinno być problemów. Wystarczy użyć wersji z poprawioną obsługą dźwięku przez AHI.

[#5] Re: MacMINI + MorphOS + Exodus

@gilban, post #3

Trzeba ściągnąć i zainstalować oficjalne aktualizacje/łatki na grę stąd:
http://www.amigafuture.de/downloads.php?view=detail&df_id=2313
lub stąd:
http://www.aksonsoft.republika.pl/Akson/Download.html

Plik lub katalog ExodusPackV21.

[#6] Re: MacMINI + MorphOS + Exodus

@wali7, post #2

Co do Foundation to da się grać, a w przypadku gdy ktoś ma 1GB RAM lub więcej warto użyć łatki MemEater - http://www.christianrosentreter.com/download/tools/memeater-1.1.lha która pomaga uruchomić grę.

[#7] Re: MacMINI + MorphOS + Exodus

@grxmrx, post #6

Pisałem że zainstalowałem tego Patcha w exodusie 2.1 ale on prosi o cdda.device

podmieniony plik nie korzystający z płyty audio powoduje że przy próbie jego odpalenia (dla kart graficznych) powoduje zwis całego systemu i tylko wyłączenie i włączenie kompa pomaga.
[#8] Re: MacMINI + MorphOS + Exodus

@gilban, post #7

Przepraszam :) Jutro postaram się sprawdzić jakie mam ustawienia gry u siebie i jeśli nikt wcześniej nie odpisze to dam znać co trzeba ustawić by gra działała.

[#9] Re: MacMINI + MorphOS + Exodus

@gilban, post #7

Hmm, a moglbys ustawic tak aby nie bylo granej muzyki CDDA, gdzies w opcjach Exodusa?

[#10] Re: MacMINI + MorphOS + Exodus

@gilban, post #7

Tylko nie bijcie, jeżeli pod MOS to działa inaczej niż pod AOS - ja tylko niosę pomoc. ;)

Uruchamiam Exodus pod WinUAE - AOS3.9. Przy pierwszym uruchomieniu wyświetliłem mountlistę napędu CD0 i przepisałem znajdujące się w nim DEVICE do prefsów Exodusa. Ponieważ mam 2 napędy optyczne i płyta Exodusa siedzi w drugim, jako unit podałem 1 zamiast 0.
I tyle - działa.

http://www.apc74.ppa.pl/T/CDDA.png

[#11] Re: MacMINI + MorphOS + Exodus

@APC74, post #10

nie, mos dziala identycznie jak aos, i raczej masz racje, trzeba wpisac ide.device zamiast cdda.device

[#12] Re: MacMINI + MorphOS + Exodus

@gilban, post #1

napalm pojdzie pod euae, na pegu g4 w 320x240 jest superplynnie, pod makiem mini mozliwe ze bedzie plynnie takze w 640x480. nalezy uzyc wersji sdl euae bo tylko ona ma emulacje picasso96

[#13] Re: MacMINI + MorphOS + Exodus

@rzookol, post #12

Dziękuję wszystkim gra już działa - po małej pomocy dodatkowej na gg przez grxmrx grę uruchomiłem.

Tylko jeszcze mam pytanie czy da się ją w większej rozdzielczości odpalić niż 640 na 480 ?
[#14] Re: MacMINI + MorphOS + Exodus

@gilban, post #13

Pamietam, ze sie dalo. Chyba Return trzeba bylo nacisnac albo gdzies w opcjach ustawic OK

[#15] Re: MacMINI + MorphOS + Exodus

@gilban, post #13

To napisz co masz zrobione, aby Exodus zadziałał. U mnie nie działa nadal, nawet z zainstalowanymi wszystkimi aktualizacjami.

Po co takie opisy, ze ktoś prywatnie pomógł, jak na forum i tak większość nadal nie wie gdzie tkwi szczegól?

[#16] Re: MacMINI + MorphOS + Exodus

@AS, post #15

Więc tak.

Ja mam mini Maca, i do niego się odniosę.

1. Gry z płyty zainstalować się nie da więc kopiuję cały katalog Exodus z płyty na dysk komputera (u mnie DH2).

2. Pobieram patch do exodusa ten przeznaczony dla mosa.

3. Instaluję patch 2.1 - instalacja przebiega bardzo ładnie. Trzeba podać katalog gdzie exodusa zainstalowaliśmy (skopiowaliśmy) i trzeba podać link do płyty.

4. Po zainsatalowaniu odpalam plik konfiguracyjny exodusa.

5. w nim wpisuję nazwę device (ja wpisałem ide.device) i wcisnąłem ENTER !!! - bardzo ważna aby go wcisnąć, inaczej program wpisu nie zapamięta i numer użądzenia - ja dałem 1 i też wcisnąłem enter.

6. Ustawienia grafiki - tu wybieramy Ati 9200 głębokość 8 bit i rozdzielczość 640 x 480 i w jednym i w drugim ustawieniu.

7. Następnie zatwierdzam zmiany i odpalam grę.

8. gdy wyskoczy monit że nie ma modemu wciskamy anuluj i gra działa w całej okazałości - tylko w małej rozdzielczości.

9. Podczas grania słychać wszystkie dźwięki w grze, nie słychać za to muzyki z płyty.

10. ja mam mosa w wersji demo - więc co pół godziny muszę robić restart ale zapisywanie stanów gry działa bardzo ładnie.

11. Jak na A 1200 kiedyś tam z kośćmi AGA i kartą Apollo 68040/40 gra działała wolno - tak tutaj wszystko działa jak szalone - wydobywanie złóż, budowanie czegokolwiek, przemieszczanie wojsk - jest baaardzo szybkie. Ale da się grać.
[#17] Re: MacMINI + MorphOS + Exodus

@gilban, post #16

Dzięki za szczegółowy opis. U mnie problemem był ten "Enter" i nie chciał zatwierdzać ustawień. Hmmm, taki drobiazg :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem