[#1] Brak internetu
Od wczoraj nie mam internetu na swoim Pegu. Próbowałem wszystko, co przyszło mi do głowy. Internet przestał nagle działać (co się często zdarza), ale nie zaczął ponownie po resecie (co zazwyczaj pomagało). Kabel na pewno jest dobry, bo podłączyłem go do swojego PCta (z którego pisze).

Czy macie jakieś pomysły co może być nie tak? Dodam że system wysyła (teoretycznie) pakiety, a na ifconfig jest tylko górna część informacji (bez dolnej, z adresem IP, itd).

Pozatym czy da się jakoś zdiagnozować sieciówki?

[#2] Re: Brak internetu

@Solo Kazuki, post #1

Dzisiaj jak przyjdę do domu (obecnie jestem w pracy) sprawdzę jeszcze internet z płyty instalacyjnej MorphOS. Możliwe że coś się namieszało w OS.

A rozpatrując najgorszy scenariusz (uszkodzenie sieciówki na płycie głównej), jakie sieciówki pod PCI byście poradzili? I jak przebiega ich instalacja w MorphOS?

[#3] Re: Brak internetu

@Solo Kazuki, post #2

Jeśli masz Pega II i MOSa2.x, to masz na płycie dwie sieciówki na dwóch różnych układach. Spokojnie możesz wypróbować na drugiej, bo uszkodzenie dwóch sieciówek w dwóch układach, a bez uszkodzenia innych rzeczy (bo Peg działa) jest raczej niezbyt prawdopodobne.
[#4] Re: Brak internetu

@wali7, post #3

Tak, mam Pega II i MorphOS 2.4. Próbowałem na obydwóch sieciówkach, tymbardziej że drugiej (100Mb) w ogóle nie uzywałem.

Także zdaje mi sie że uszkodzenie dwóch sieciówek naraz jest bardzo mało prawdopodobne. Dlatego spróbuje dzisiaj uruchomić MorphOS z płyty instalacyjnej.

[#5] Re: Brak internetu

@Solo Kazuki, post #4

Uff... teraz druga sieciówka (dolna) zadziałała. Prawdopodobnie uszkodziła się górna.

W związku z tym mam pytanie. Czy nie orientuje się ktoś, ile może orientacyjnie wynieść wymiana sieciówki z płyty głównej?

[#6] Re: Brak internetu

@Solo Kazuki, post #5

Skrybnij może do bplanu na adres tk[at]bplan-gmbh.de

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem