[#1] Pytań kilka o Radka i MOSa
Witam.

Ostatnio miałem trochę czasu i po dłuższym czasie nieużywania odkurzyłem Pegaza. :) Muszę parę rzeczy postawić od nowa, szukam więc potrzebnym, aktualnych informacji i póki co na większość pytań znalazłem odpowiedź. Na dwa ostatnie jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem, toteż zapytam tu:

1) Jakie karty GFX można wsadzić do Pegaza? Jak sięgam pamięcią, onegdaj Radeon 9200 był chyba najwyższą kartą obsługiwaną po MOSem (1.4.5), a np. Radek 6900 już nie...

2) Jaka jest aktualna cena MOS2? Nie mogę dokopać się do jednoznacznej odpowiedzi. Póki co pracuję na 1.4.5.

Dzięki wielkie i pozdrawiam!
[#2] Re: Pytań kilka o Radka i MOSa

@quantor, post #1

Ad 1. Sprawdź jakie karty są obsługiwane na morphos.net

Ad 2. 150 euro

[#3] Re: Pytań kilka o Radka i MOSa

@pampers, post #2

Ad 1. Sprawdź jakie karty są obsługiwane na morphos.net

Tam właśnie znalazłem:

Radeon 7000, Radeon 7200, Radeon 7500, Radeon 8500, Radeon 9000, Radeon 9100, Radeon 9200, Radeon 9250

i trudno mi było uwierzyć, że przez tyle czasu nic się nie zmieniło...

Ad 2. 150 euro

Auuu... :/ To zostanę póki co przy 1.4.5, na razie musi mi wystarczyć...

--
Pozdr!

Ostatnia modyfikacja: 09.04.2010 15:03:17
[#4] Re: Pytań kilka o Radka i MOSa

@quantor, post #3

Nic się nie zmieniło? Efika, MacMini i prawie gotowy PowerBook. W zakresie obsługi nowego sprzętu zmieniło się więcej niż kiedykolwiek. :)

[#5] Re: Pytań kilka o Radka i MOSa

@quantor, post #3

Najszybsza karta to póki co R8500. Wraz ze zbliżającym się supportem do PowerBooka powinny pojawić się sterowniki do kart R9500-9800 (bo takie układy w nich siedzą).
Jeśli nie używałeś jeszcze, to pobaw się choćby demem najnowszego MOSa2.4 - sterowniki 3d kilkadziesiąt % szybsze od tych w 1.4.5, mnóstwo zmian (choćby obsługa Altiveca), zupełnie nowy-lepszy Morphos :)
[#6] Re: Pytań kilka o Radka i MOSa

@wali7, post #5

Albo lepiej nie sprawdzaj bo przesiadka z 2.4 na 1.4.5 bardzo boli :D

[#7] Re: Pytań kilka o Radka i MOSa

@pampers, post #6

Propaganda

[#8] Re: Pytań kilka o Radka i MOSa

@fazior, post #7

Czysta prawda ;)

[#9] Re: Pytań kilka o Radka i MOSa

@pampers, post #8

:) ok niechaj Ci bedzie Panie Pisazu:). Jednakowoz z mojego punktu widzenia orgazmu nie ma:). Ot nowe OWB i pipsztaki na belce, ja zwykly zjadacz chleba jestem i obsluga altiveca jakos nie podniosla poziomu mojego ego znaczaco:). Ps ale Mos iz grejt zeby nie bylo:). Przynajmniej art nie pomija znaczacych elementow jak to sie Pekdarowi zdazylo, instalka os4 na a4k nie jest tak latwa i przyjemna jak w artykule- nie chce mi sie grzebac w starych niusach, moze tu ktos przeczyta i na zdrowie mu wyjdzie, na a4k nie wolno wybierac jezyka polskiego na pierwszym etapie instalacji na najwiekszej z Amis bo bedzie zonk, englisz onli i jeszcze cos tam ale nie pamietam juz co:) instalator skopany jest, lysi bracia dali ciala w odroznieniu do Mostu. Edit i Pana Pisaza:) Edit2: Wrong Pan Pisaz dal ciala na rowni z belgami. Edit3: Optimizmu czerwonoskorym nie brakuje i tak trzymac, ale do klasy niebieskich klepaczy dluga droga jeszcze.

Ostatnia modyfikacja: 09.04.2010 20:50:30
[#10] Re: Pytań kilka o Radka i MOSa

@fazior, post #9

Nigdy obcowanie z żadnym systemem operacyjnym nie przyprawiło mnie o orgazm. Wolę stare, sprawdzone metody.

Stwierdziłem że MorphOS 2.4 o wiele bardziej podoba mi się niż MorphOS w wersji 1.4.5, może też dlatego że ten drugi używam tylko na klasyku więc jest o wiele wolniejszy.

Nie wymagam, nie żądam, nie oczekuje od nikogo piania z zachwytu nad MorphOSem, wystarczy mi mój własny zachwyt i uwielbienie. Masz jakieś problemy z nadinterpretacją ale to już nie moja sprawa.

[#11] Re: Pytań kilka o Radka i MOSa

@pampers, post #10

Nie nie mam, luz:) Spokojnie przeczytalem Cie w no2 i az chcialo by sie po lekturze mini kupic, ale nie cierpie na brak gotowki, pozatym pb 1,67 czeka na niebieska zzaraze. Ech ci irole agresywni jacys:)

Ostatnia modyfikacja: 09.04.2010 21:03:42
[#12] Re: Pytań kilka o Radka i MOSa

@fazior, post #11

Miejmy nadzieję że się szybko doczekasz (doczekamy) :)

[#13] Re: Pytań kilka o Radka i MOSa

@pampers, post #12

Wali(r) mnie to szczerze, bo na pegu spidu pewnie 20 lat amigowych mi nie zbraknie. nooł ofenz:). Mam nadzieje ze wiesz o zo chozi:)

[#14] Re: Pytań kilka o Radka i MOSa

@fazior, post #13

Może i wiem. Aha i jestem Polakiem, nie Irlandczykiem.

[#15] Re: Pytań kilka o Radka i MOSa

@fazior, post #13

Użyłeś słowa zastrzeżonego, dostaniesz niedługo ode mnie nr konta gdzie będę czekał na tantiemy

A co do prędkości, to prawda, że w 95% nawet 400 MHz 5200B w Efice się nudzi. No ale te 5% to nasz nieszczęsny powerpiecowy E-UAE bez JITa i filmy HD. Ja tam pozytywny przypływ mocy CPU odczułem po przesiadce z Pega G4 na miniaka G4 1.42 GHz.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem