[#1] HDD
Witam.

Jak pisałem w poprzednim moim wątku, zabrałem się za odzyskanie danych z Pegaza. Oczywiście bez problemów by się chyba kurcze nie obeszło...

Mój MOS 1.4.5 jest na dysku 30GB i wszystko śmigało do czasu padu partycji systemowej (FFS, o tym później).

Postanowiłem odzyskać dane na zalegający mi na półce dysk 80GB (przeszła mi przez głowę myśl, aby zostawić go w Pegu na stałe). Podpiąłem go więc, wystartowałem Pegaza z płyty MOS2, uruchamiam HDConfig i niespodzianka, owa 80 widziana jest jako 30 GB!!!!

Czy ktoś miał podobny problem?... Czy MOS ma jakieś ograniczenie dotyczące wielkości dysku?...

I druga sprawa - jak zauważyliście z tego co napisałem wyżej, partycję systemową miałem sformatowaną w FFS. Jak pamiętam, jeśli była SFSowa, MOS nie startował (a powinien, bo AFAIR tylko "boot.img" powinien być na partycji FFS, a na ten plik miałem osobną, małą partycję)...
Pamiętam że o tym problemie pisałem już z kiedyś (ze 2-3lata temu), ale skończyło się na tym, że ktoś odpowiedział że też tak ma. Czy na dzień dzisiejszy wiadomo w czym problem?...

--
Pozdrawiam
[#2] Re: HDD

@quantor, post #1

A jaką wielkość dysku widzi zabootowany z płyty MorphOS 2.4?

[#3] Re: HDD

@recedent, post #2

Widział 30GB. Ale z tym sobie poradziłem. Wymiana taśmy sygnałowej załatwiła sprawę. Nie bardzo potrafię to wyjaśnić... Ale grunt że działa!

Został problem partycji systemowej jako FFS. Czy otrzymam odpowiedź na moje pytanie?...

I kolejna sprawa: Zgubiłem instalkę MOSa 1.4.5. Czy da się go skądś ściągnąć?... Pamiętam, że był na jakimś (nie pamiętam na jakim, namiary miałem na dysku z którego dane właśnie odzyskuję, a właściwie próbuję, bo 30 minut pracy na demie MOSa 2.4 to wyczyn dla "cierpliwych")...

--
Pozdrawiam
[#4] Re: HDD

@quantor, post #3

"Został problem partycji systemowej jako FFS. Czy otrzymam odpowiedź na moje pytanie?..."

Upewnij się czy masz dobrze ustawione zworki, ustawienia OFa. Poszukaj na forum PPA wątków z HDWrite. Wstawienie Wait ileś przed IPrefs w s-s też może pomóc. Pod MorphOS 2.x nie ma już tego problemu.

Ostatnia modyfikacja: 11.04.2010 22:48:50
[#5] Re: HDD

@Korni, post #4

Pokombinuję. Ale to nie kwestia s-s bo jak pamiętam ekran stawał po wczytaniu pliku boot.img (nie gasł na ekranie powitalnym OpenFirmware). Zmiana partycji systemowej z SFS na FFS załątwiało sprawę.

Powtarzam ostatnie pytanie: Skąd można pobrać MOSa 1.4.5?!...

--
Pozdrawiam!
[#6] Re: HDD

@quantor, post #1

Jakiego masz Pegaza - 1 czy 2?

[#7] Re: HDD

@Pero, post #6

PEG 2. Ale już sobie z tym poradziłem. Przed chwilą. Nowszy SFS wyleczył problem. ;)

Dzięki wszystkim zaangażowanym za pomoc! :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem