[#4]
Re: Wake On Lan i Pegasos2
@strim,
post #3
Trudno zmusić do działania coś co nie istnieje...
O ile sam układ pewnie ma taką funkcje, to nie sądze aby producent ją zaimplementował w Pegasosie.
Hmmm... Jeśli chip obsługujący LAN posiada funkcję WOL, to zaimplementowanie go to pociągnięcie JEDNEGO sygnału do sterownik zasilania. Nie skorzystanie z tego to dosłownie tak, jakby do płyty głównej ATX podpinać zasilacz AT. ;)
Choć niewykluczone, że możesz mieć rację...
Ale piszesz "nie sądzę", czyli pewności nie masz i tak jak ja, kierujesz się domysłami?...
Piszę to, bo mam nadzieję, że mi się uda...
----------
Wpadłem na rozwiązanie, co prawa półśrodek, ale może komuś się przyda.
Zanim umieszczano karty sieciowe na płycie głównej, produkowano takie sieciówki na PCI, które miały sygnał WoL wyprowadzony na zewnątrz i trzeba było go kabelkiem z tejże karty podpiąć do płyty głównej. Jak pamiętam było to nic innego jak wyjście tranzystorowe, którego emiter był na masie zasilania. Układ miał na sobie dekoder adresu i po dostaniu swojego MACa w pakiecie WOL ściągał kolektor do zera na jakiś tam czas, a płyta główna w zależności od ustawień BIOSa włączała się, lub nie.
Gdyby kolektor tego sygnału podpiąć do zasilacza (PIN 16 złącza ATX), Pegaz po otrzymaniu na tę kartę odpowiedniego pakietu, włączyłby się...
Szukam jednak rozwiązania bez połączania dodatkowej karty sieciowej...
--
Pozdrawiam
Ostatnia modyfikacja: 14.04.2010 20:36:13