[#1] Czy może ktoś wypożyczyć Efikę?
Witam :)

Moje pytanie jest następujące : czy ktoś w Warszawie, ewentualnie Krakowie lub Bielsku-Białej - czasami tam bywam - byłby w stanie mi wypożyczyć na jakiś czas efikę lub cokolwiek z MorphOSem, celem poznania i zadecydowania, czy zbierać na minimaca*, czy nie.
Nie jestem oszustem - spytajcie amirula, nie byłem karany, lubię żółty ser i dema Elude.

*Bo mój G4 nie jest obsługiwany i nigdy nie będzie. Dlaczego? Nie, bo nie :P

[#2] Re: Czy może ktoś wypożyczyć Efikę?

@olahughson, post #1

Gdzie bedziesz zbieral ?
[#3] Re: Czy może ktoś wypożyczyć Efikę?

@ede, post #2

W kieszeni, w pudełku, ewentualnie na koncie.

[#4] Re: Czy może ktoś wypożyczyć Efikę?

@olahughson, post #1

Wypożyczenie efiki to nie jest dobry pomysł jeżeli chcesz się przekonać co do Morphosa. Te nieszczęsne 128 ramu (i ograniczenia wynikające w związku z tym) może Cię tylko zniechęcić. Najlepiej kupić "ministrucla" i pobawić się wersją demo. Jeżeli przypasi - kupić system, jeżeli nie - sprzedać za tą samą cenę.

[#5] Re: Czy może ktoś wypożyczyć Efikę?

@olahughson, post #1

Masz szczęście, bracie. Właśnie jestem w trakcie wymiany sprzętu na ministruclę i zamierzałem puścić Efi w świat jako "wędrowniczkę". Mieszkam w Tarnowie, ale mogę sprzęt podrzucić do brata do Krakowa.

Pytanie - kiedy chciałbyś sprzęcior i na jak długo?

@Logan: moim zdaniem do "poznania i zadecydowania" Efika jak najbardziej się nadaje. Trzeba tylko wziąć pod uwagę, że Miniak będzie od niej ok. 7-8 razy szybszy :)

[#6] Re: Czy może ktoś wypożyczyć Efikę?

@recedent, post #5

Moim zdaniem główną różnicą między Efiką i innymi maszynami zdolnymi do odpalenia MOS2.x jest ilość pamięci. 128 MB to ilość uniemożliwiająca odpalenie lub komfortowe używanie bardzo wielu programów dla Morphosa.
Wymienisz Efi na mini to sam się przekonasz.
Masz już ustawione wszystko w związku z zakupem miniaka? Bo ja swojego sprzedaję. :)
[#7] Re: Czy może ktoś wypożyczyć Efikę?

@wali7, post #6

Chętnie bym nabył od Ciebie (nawet z autografem), ale mój Mini już stoi u mnie na biurku. Konfiguruje się :).

Nie miałem zbyt wiele czasu, żeby go testować, ale z różnic to rzuciły mi się w oczy:
1. prędkość USB (yeah!)
2. większa "odczuwalna prędkość reakcji systemu"
3. moc obliczeniowa (testowałem sobie filmik, porównawczo najnowszym MPlayerem na Efice i na Mini). Ach, no i jeszcze Quake III odpaliłem i trochę pobiegałem, póki synek nie zauważył :D

[#8] Re: Czy może ktoś wypożyczyć Efikę?

@wali7, post #6

Dlaczego sprzedajesz? Zupełna rezygnacja z zabawy w MorphOS-a? :(

[#9] Minimak do kupienia - re. Czy może ktoś wypożyczyć Efikę?

@MDW, post #8

Za kilka dni wyjeżdzam* na kilkuletni kontrakt do USA. Nie ma sensu targać miniaka ze sobą, skoro tam kupię sobie lepszego taniej.

* o ile ten $#$%$& wulkan nie pokrzyżuje moich planów, bo mi już tylko zostanie rejs kajakiem szlakiem Titannica

Tak czy inaczej miniak (ogłoszenie na giełdzie PPA) czeka na kupca - mogę nawet spuścić cenę jeśli nie znajdzie się chętny - muszę go sprzedać teraz, a nie czekać miesiącami na "jelenia". Więc jestem nastawiony negocjacyjnie :)

Ostatnia modyfikacja: 19.04.2010 12:04:05
[#10] Re: Minimak do kupienia - re. Czy może ktoś wypożyczyć Efikę?

@wali7, post #9

A ja sprzedam efike, ktos chetny?

[#11] Re: Minimak do kupienia - re. Czy może ktoś wypożyczyć Efikę?

@stefkos, post #10

Wali7 : Nie widzę sensu, ja bym wziął ;)
Stefkos : Myslałem nad zakupem od Amixa, ale bez licencji i systemu na dysku nie sprzedaje, a nie mam - po przeliczeniu - troche ponad 800zl;/

[#12] Re: Minimak do kupienia - re. Czy może ktoś wypożyczyć Efikę?

@olahughson, post #11

Jeżeli jesteś chętny, to pisz do mnie na priv - spróbujemy się dogadać.
[#13] Re: Minimak do kupienia - re. Czy może ktoś wypożyczyć Efikę?

@wali7, post #12

Znaczy miałem na myśli "będąc w Twojej sytuacji, wziąłbym ją ze sobą".
;)

[#14] Re: Minimak do kupienia - re. Czy może ktoś wypożyczyć Efikę?

@olahughson, post #11

Komputery, aparaty, miecze drewniane i inne zabawki . przy odprawie to przewaznie jakies klopoty beda zabierac sprzet na zaplecze skanowac, zagladac do srodka :] itp.

olahugson: jak kreci Cie duch amigi to bierz jakiegos minimaca bez licencji, potestujesz sobie na MorphOS demo. W razie czego zanim nazbierasz na klucz odpalisz sobie OSX ;)
[#15] Re: Minimak do kupienia - re. Czy może ktoś wypożyczyć Efikę?

@olahughson, post #11

No ja sprzedaje bez. W sumie dzis bede po pracy na ircu mozemy pogadac.
Z efika mam klawiaturke na usb, myszke (nie wiem czy bede sie pozbywal) oraz picopsu...oczywiscie jesli ktos nie chce picopsu pewnie pchnce to przez allegro.

[#16] Re: Minimak do kupienia - re. Czy może ktoś wypożyczyć Efikę?

@ede, post #14

Jezdzilem z efika i pegasosem 2 w obudowie ARIA i byla tylko ciekawosc nic wiecej. Problemow nie mialem

[#17] Re: Minimak do kupienia - re. Czy może ktoś wypożyczyć Efikę?

@wali7, post #9

Nie na temat ale zapytam się. Do którego stanu wybierasz sie Polecam nie brać niczego. Wszystko kupisz na miejscu. Wiem to ze swojego doswiadczenia... cowboy

[#18] Czy może ktoś wypożyczyć Efikę?

@olahughson, post #11

To bierzesz tę Efikę, czy nie? Bo jak nie, to ożywiam program "Efika wędrowniczka" - a jak się chętni nie znajdą, to sprzęt pojedzie na Allegro.

Ostatnia modyfikacja: 19.04.2010 16:32:56
[#19] Re: Czy może ktoś wypożyczyć Efikę?

@recedent, post #18

Tak - napisalem na gg :)

[#20] Re: Minimak do kupienia - re. Czy może ktoś wypożyczyć Efikę?

@MaveRick, post #17

Louisiana. A w jakim byłeś/jesteś?
[#21] Re: Minimak do kupienia - re. Czy może ktoś wypożyczyć Efikę?

@stefkos, post #16

W sumie z Polski (ja mam doswiadczenia z Gdanskim portem tylko) nie ma problemow, za to niemcy juz sa upierdliwi i ta ciekawosc bywa niezdrowa. Pojecia nie mam co takiego ciekawego jest w lustrzance zeby na zaplecze wedrowala :]
[#22] Re: Minimak do kupienia - re. Czy może ktoś wypożyczyć Efikę?

@ede, post #21

Ja ostatnio wiozłem miniaka w podręcznym i pani celnik oglądała z każdej strony. Na hasło że działa pod kontrolą MorphOSa odłożyła na miejsce i powiedziała że ładny komputerek ;)

[#23] Re: Minimak do kupienia - re. Czy może ktoś wypożyczyć Efikę?

@pampers, post #22

OK To mi się przypomina akcja jak kupowałem klawierkę i mysz do efiki w media expercie. Sprzedawca upierał się, żebym powiedział mu pod jaki system, bo wciskał mi różne badziewie i miał przekonanie , że pożarł wszystkie rozumy na hasło: system to MORPHOS stwierdził: musi pan zmienić dystrybucję, bo tej wersji nie obsługuje. Kuzyn miał niezły ubaw.

Ostatnia modyfikacja: 19.04.2010 22:50:43
[#24] Re: Minimak do kupienia - re. Czy może ktoś wypożyczyć Efikę?

@wali7, post #20

Wali7: Teraz mieszkam w Chicago, Illinois. Do "lujizjany" kawal drogi :/
Będziesz pływał po Mississipi i grał na banjo ? ;)
Szykuj sie na 100% wilgotność i upały po 40C. Lepiej szybko zaopatrz się w Miniaka bo nie będziesz latem wychodził z klimatyzowanego pokoju nawet na 5 min :P

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem