[#1] Laser w kolorze pod MorphOSem
Czy ktoś używa pod MOSem kolorowej drukarki laserowej? Jeśli tak, to proszę o informację o modelu. Jakie drukarki mają wogóle szansę zadziałać? Interesują mnie raczej drukarki sprzedawane z "odzysku" z zagranicy, niż jakieś najnowsze modele.
[#2] Re: Laser w kolorze pod MorphOSem

@Adam_K, post #1

Ja bym się cieszył jakby moja laserowa drukarka Samsunga ML-2010P czarno-biała działała z Mosem, a Ty tu kolor chcesz podpinać - szczerze to mam wątpliwości aby coś z koloru laserowego by Ci działało.

Inna sprawa to pomyśl o tym, że kolorowe drukarki laserowe są bardzo drogie w eksploatacji - czyli drogie są tonery - najczęściej 4 sztuki oraz bębny - również 4 sztuki. Także moja propozycja co do koloru w warunkach domowych - to kolorowe drukarki tylko atramentowe, laserowe - owszem ale tylko czarno-białe.

I ja tak mam i jest ok.

Wracając do koloru - to popatrz nawet na nowe drukarki kolorowe - drukarka takiego samsunga - 500 zł ok. Toner do niej duuużo więcej.

Mi raczej się marzy aby ktoś napisał do mosa wirtualną drukarkę pdf. Wtedy taki pliczek pdf można by bez problemu wydrukować na PC, na dowolnej drukarce bez kombinowania.

Ostatnia modyfikacja: 06.05.2010 23:26:42
[#3] Re: Laser w kolorze pod MorphOSem

@Adam_K, post #1

Większość laserów rozumie PostScript, więc problemów ze sterownikiem nie powinno być - bo sterownik PS jest dołączony do systemu. Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę to, czy da się drukarkę podłączyć do kompa.

[#4] Re: Laser w kolorze pod MorphOSem

@Adam_K, post #1

A może by tak PC za ok 200pln+winXP ? (gwarantuję że zadziała)
[#5] Re: Laser w kolorze pod MorphOSem

@Kiv_Master, post #4

No tak, bo wszyscy od AOS4 (a przynajmniej Ty), uzywaja pecetow "za ok 200pln+winXP".
Rdzewiejecie i śmerdzi z nóg. :P
[#6] Re: Laser w kolorze pod MorphOSem

@Kiv_Master, post #4

Rozumiem że czekasz na swoją upragnioną X1000 za jedyne 5000 pln :)

No cóż, ja będę miał właściwie to samo za 200$

Ostatnia modyfikacja: 07.05.2010 02:25:27
[#7] Re: Laser w kolorze pod MorphOSem

@Adam_K, post #1

hpeki starsze pewnie zadziałają

[#8] Re: Laser w kolorze pod MorphOSem

@APC74, post #3

W jaki sposób konfigurować drukarkę pod usb by zadziała pod mosem. Chodzi mi o konfigurację pod PostScript.

[#9] Re: Laser w kolorze pod MorphOSem

@gilban, post #2

Kwestie ekonomii gilban zacznijmy od tego, że należy zrezygnować z oryginalnych materiałów eksploatacyjnych zarówno w atramentówkach jak i laserach.
Zasada ekonomicznego doboru laserówki jest następująca:
a) zanim kupisz kolorowy laser zorientuj się w cenach, jakości i dostępności zamiennych tonerów (nie oryginalnych),
b) zorientuj się na jaki przebieg przewidziane są części zamienne laserówki (bębny etc.)
Jeśli w ten sposób dobierzesz laser to z torbami nie pójdziesz. Drukarkę eksploatujesz dopóki nie siądą części wymienne, bo kupno nowych może się już nie opłacać (cena nowej drukarki). Uwzględniając domowe zastosowanie bardzo trudno taką laserówkę zarżnąć.
Wracając do Samsunga (użytkuję CLX2160) - komplet tonerów zamiennych to wydatek ok. 140 - 170 zł (cyan, magenta, yellow, black), więc żadnej tragedii nie ma.
Adam K - uprzedzam pytanie, nie wiem czy działa pod MorphOSem.

Ostatnia modyfikacja: 07.05.2010 10:16:52
[#10] Re: Laser w kolorze pod MorphOSem

@APC74, post #3

Dużo tanich laserów PostCript'u jednak nie rozumie. Rozumieją i owszem ale tylko te droższe - z czarnobiałych za 500 - 700 zł i więcej, czyli te które również mają wbudowaną kartę sieciową. Tanie lasery najczęściej używają tylko i wyłącznie własnego języka, który wymyślił jej producent. Umieją wtedy rozmawiać jedynie z dedykowanymi do niej sterownikami i niczym więcej. Z linuxem akurat jest prościej, bo jest na tyle popularny, że producenci tacy jak samsung udostępniają sterowniki do tych drukarek.
[#11] Re: Laser w kolorze pod MorphOSem

@gilban, post #2

Atramentowe drukarki to mi już szczerze powiedziawszy zbrzydły. Konieczność napełniania lub wymiany kardrydży nie bawi minie. Ciągłe problemy z zasychaniem, a eksploatacja bardzo droga mimo, że nigdy nie drukowałem jakoś koszmarnie dużo.

Z czarnobiałym laserem nie ma problemów (sprawdzone z HP6L), ale skoro ceny kolorowych poszły tak na dół to aż szkoda nie miec możliwości takiego drukowania...
[#12] Re: Laser w kolorze pod MorphOSem

@Kiv_Master, post #4

Nieumiejętność czytania ze zrozumieniem, to się chyba nazywa analfabetyzm wtórny. Gdybym jednak się mylił co do Ciebie, bo jednak potrafisz coś wydedukować z tekstu pisanego, to proszę, przeczytaj jeszcze raz moje pytanie i odpowiedz mi na nie, jeśli potrafisz. A jeśli nie, to nie zabieraj głosu nie na temat.
[#13] Re: Laser w kolorze pod MorphOSem

@gilban, post #10

Reasumując:
Czyli nowe i tanie laserówki używają zwykle własnego języka, ale te starsze (z zagranicznego odzysku np.) używają postscripta i np. HP powinny pójść?

Bo czym w zasadzie różni się drukarka czarnobiała od kolorowej poza tonerami, że ta pierwsza raczej pójdzie pod MOSem, a z tą druga miałyby być problemy?
[#14] Re: Laser w kolorze pod MorphOSem

@Adam_K, post #13

Tak przewrotnie podpowiem. Najlepszym miejscem do sprawdzenia sa firmy je produkujace. Ja bym na twoim miejscu pogrzebal po stronkach potentatow i na 98% znajdziesz jakas informacje, tabelke w ktorej jest napisane czy dziala np: w trybie PS, HPL. Do tego mozesz potem podeprzec sie jakims mailem ktory wyslalabys do firmy z konkretnym zapytaniem czy ten model/e ma/ja mozliwosc wydrukow w trybie kompatybilnym bo np. potrzebujesz ich uzywac w jakims nowatorskim systemie. Jezeli tak to ujmiesz to mysle, ze podejde do ciebie bardziej otwarcie niz do klienta detalicznego ;)

Nie zapomnij dodac komentarza na ppa jak to dziala.

A co sie tyczy twojego pytania o roznice. Strzelam, chodzi o koszta a i moze chodzi o przywiazanie do marki.

W razie czego, gdybys mial problemy to najwyzej skonfigurowalbys sobie jakis malutki serwerek NAS (np Zotac MAG) + lan printer i sobie ladnie drukowal po sieci. Cieszac sie innymi dobrodziejstwami NAS-a, a i mozesz zrobic z tego przeciez router/AP :)

ps.
Ten ostatni akapit juz od jakiegos czasu chodzi mi po glowie :D

Ostatnia modyfikacja: 09.05.2010 00:45:18
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem