[#1] Potrzebna pomoc z restauracją Maca Mini
WItam,

Jestem (byłem) szczęśliwym posiadaczem MorphOS na Macu Mini. To był mój komputer, kupiłem go 4.5 roku temu. Pożył jeszcze kilka dobrych miesięcy jako dual boot Tiger vs. MorphOS i zaczęły dziac się cuda z dyskiem.

Nie wchodząc w szczegóły w tej chwili nie działa, płytki z MorphOSem nie da się wyjąć (ani eject z OF, ani boot-C).

Generalnie mój plan jest taki:
- wyjąc płytkę
- przekopiowac pliki z Maca (firewire z target disk mode? próbowałem z powerbookiem i nie wyszło, powerbook nie montował maca)
- odłączyć / sformatowac dysk i zobaczyć co z tego wyniknie
- instalnąc MophOSa na Pendrive USB (mam 2 GB) - jest instrukcja po francusku dostępna jak
- użyć jako home theater, podłączony do dużego telewizora, napęd albo przeczyścić płytką czyszczącą, albo wymienić.

O co chodzi.

Ludzie z Applea życzą sobie drakońskie ceny za to. Na pewno ktos zna "przyjazny" serwis. Mieszkam w Warszawie i jestem skłonny zapłacić sensowną kasę za pomoc.

Chodzi mi o
- odzyskanie plików
- instalnięcie mosa na pendrive
- wyczyszczenie lub wymiana napędu

Anyone?

Wieeeelkie dzięki. Do kasy dołączam przepyszne piwa z browaru Konstancin.
[#2] Re: Potrzebna pomoc z restauracją Maca Mini

@DiskDoctor, post #1

W Warszawie jest przynajmniej kilka serwisów - np. http://maclife.pl .
[#3] Re: Potrzebna pomoc z restauracją Maca Mini

@DiskDoctor, post #1

e tam marudzisz płytkę wyjmiesz normalnie rozkręcając napęd. DiscDoctor nic mi to nie mówi. Jeśli miałeś tyle czasu MOSa to czemu się nie ujawniłeś?

[#4] Re: Potrzebna pomoc z restauracją Maca Mini

@DiskDoctor, post #1

Wysunięcie płyty można wymusić, trzymając klawisz myszy po włączaniu mini.

[#5] Re: Potrzebna pomoc z restauracją Maca Mini

@Arbuz, post #3

Arbuz: bo na mzone widocznie nie zaglądasz :)

[#6] Re: Potrzebna pomoc z restauracją Maca Mini

@DiskDoctor, post #1

Rozkopanie mini i rozkręcenie napędu w celu wydostania zaciętej płyty sam robiłem kilka razy. To żadna filozofia. Potem dowiedziałem się, że przy starcie systemu wystarczy przytrzymać lewy przycisk myszy i samo wyskakuje :)

Benedykt Dziubałtowski

[#7] Re: Potrzebna pomoc z restauracją Maca Mini

@DiskDoctor, post #1

Do kasy dołączam przepyszne piwa z browaru Konstancin.

A mozna wiedziec czy rozwoza ow browar po Polandii? Moze byc "Biedronkowy" lub "Żabkowy" typu "marka z 18xx. Chetnie bym skosztowal. :)

"Bo" co do tych niemarkowych, ale tanich piw w powyzszych marketach to raz na jakis czas zdarzaja sie rodzynki, ale trzeba patrzyc nie tylko na "taniość", tylko zagladnac na browar ktory ową ambrozje wyprodukowal.
Swojego czasu w "Żabkach" byl majstersztyk z jednego poczciwego browaru, i smakowo nie wiele roznil sie od ich innego dziela podawanego w restauracjach, niestety chyba skonczyla sie koncesja i druga porcje pod tym samym szyldem robil inny browar. Ta druga porcja byla juz porażką. Ostatnio pod szyldem tej receptury widnieje kolejny browar, ale takze smak sie nie poprawil wzgledem pierwszego. :)

A Konstancina to chyba jeszcze na oczy nie widzialem. :)
[#8] Re: Potrzebna pomoc z restauracją Maca Mini

@Jacek Piszczek, post #2

@Jacek Piszczek

Dzięki. Widze że to co innego niż ci bandyci z SAD. Skontaktuje się po 10:00.

Teraz pytanie z innej beczki; czy ktoś zna francuski?

http://infodecalee.monforum.net/N1/Mac.Mini.MorphOS.boot.on.USB.key.without.HD/

@Arbuz

Ja po prostu zawalony jestem obecnie swoimi sprawami. Popsuty Mac leży prawie 2 miesiące i nic z tego nie wynika, że umiem odkręcić śrubki. Poza tym jak ktoś coś robi pierwszy raz to ma większą szanse że sknoci.

@Benedykt Dziubałtowski

Ja przeciez pisałem że maca mam prawie 5 lat więc aż tak zielony nie jestem:
- OF + eject cd -- nie działą
- Boot-C -- nie działa
- Boot+LeftMouse -- nie działa

Innych sposobów (niż rozkręcenie) nie ma

@all

Poza tym tak jak mówiłem, mam na tej Tigerowej partycji nieco plików. Nie wiem jak je wydostać. Nie znalazłem żadnej komendy OF do np. kopiowania na pendrive usb. A jak podłączyłem do Maca kolegi z Target Disk Mode po FireWire, to Mini przechodził w tryb TDM ale tamten Mac ów dysku nie montował.

Moje siły już dobiegły końca - teraz wolę postawić na profesjonalistę

@Andrzej Drozd

Browar Konstancin nie wiem czy rozsyła to dalej, należy sprawdzić na stronie.

A piwo raczej jest dobre bo dość drogie, niepasteryzowane i nie reklamują nigdzie. Ja zacząłem kupować jak zobaczyłem w sklepie nieznane piwo nieco droższe niż te znane. Mają chyba z 3 gatunki, moe jeszcze jakieś inne.

[#9] Re: Potrzebna pomoc z restauracją Maca Mini

@DiskDoctor, post #8

tu masz po angielsku
http://translate.google.fr/translate?u=http://obligement.free.fr/index.php&sl=fr&tl=en&hl=fr&ie=UTF-8

Probowalem na swoim miniaku wystartowac z usb, ale OF nie potrafil.
Z tego co udalo mi sie znalezc na sieci to nie kazdy MM ma umozliwia taki start.
Na obrazkach jest wersja 10.2 , a ja mam 10.1.
[#10] Re: Potrzebna pomoc z restauracją Maca Mini

@DiskDoctor, post #8

Maca mini się nie rozkręca, górna część obudowy jest zatrzaśnięta na dolnej, cienki nóż z szerokim ostrzem i obudowa otworzona.

[#11] Re: Potrzebna pomoc z restauracją Maca Mini

@lord_spider, post #10

Miałem na myśli rozkręcanie takich rzeczy jak napęd czy dysk. Wiem, że najpierw zdejmuje się obudowę i tam nie ma śrubek.

Nie bądźmy drobiazgowi bo to nie jest konstruktywne...

W każdym razie Apple ma dzisiaj najwidoczniej wolne, dzwoniłem z pół godziny po różnych telefonach. Spróbuję w przyszłym tygodniu, może się uda.

Byłbym wdzięczny za jakieś dodatkowe linki z serwisami, inne niż SAD oraz ten podlinkowany powyżej.
[#12] Re: Potrzebna pomoc z restauracją Maca Mini

@DiskDoctor, post #11

Ja nie wiem czemu się upierasz przy tym aby korzystać z serwisu. Potrzebujesz szpachelkę oraz mały śrubokręt krzyżakowy no i z 25 min czasu. Rozbrajasz maca/ DvD masz na samej górze odkręcasz 4 śrubki wyciągasz płytę i skręcasz.

Benedykt Dziubałtowski

[#13] Re: Potrzebna pomoc z restauracją Maca Mini

@DiskDoctor, post #1

Tu masz na jutubie jak otworzyć MacaMini. Oczywiśnie HTML5...

http://www.youtube.com/watch?v=rYUjWODQ92I
http://www.youtube.com/watch?v=ynQKYTaJ_zA

[#14] Re: Potrzebna pomoc z restauracją Maca Mini

@MaveRick, post #13

kilka linkow nizej na ppa
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=4&t=18333
[#15] Re: Potrzebna pomoc z restauracją Maca Mini

@Benedykt Dziubałtowski, post #12

Ja nie wiem czemu się upierasz przy tym aby korzystać z serwisu.

A ja nie wiem czemu tyle osób tutaj upiera się, żebym to zrobił sam.

Otóż pisałem już, jestem piekielnie zajęty, mój czas poświęcony na Maca już dobiegł kresu, wolę zapłacić i "mieć z głowy". Zresztą robiąc cokolwiek w pośpiechu, łatwo to popsuć. Nie znaczy to oczywiście, że mam zamiar zapłacic firmie SAD 500 zł za tą operację czy też np. 1200 zł za wymianę napędu.

Poza tym proszę o przeczytanie moich postów od początku!!! Pisałem już co najmniej dwukrotnie, że na dysku mam pliki, które z niego chcę wyciągnąć. Target Disk Mode nie podziałało. Ma ktoś lepszy sposób poza serwisem? Nikt się do tego jakoś nie odniósł...

Dlatego prosiłem o inne linki, mam już jeden za który dziękuję.
[#16] Re: Potrzebna pomoc z restauracją Maca Mini

@DiskDoctor, post #15

Otóż pisałem już, jestem piekielnie zajęty, mój czas poświęcony na Maca już dobiegł kresu, wolę zapłacić i "mieć z głowy". Zresztą robiąc cokolwiek w pośpiechu, łatwo to popsuć. Nie znaczy to oczywiście, że mam zamiar zapłacic firmie SAD 500 zł za tą operację czy też np. 1200 zł za wymianę napędu.

Więc ja CI to zrobię za 100 pln. Mam swoją firmę , która zajmuje się naprawą komputerów. F-Vat oczywiście wystawiam.

[#17] Re: Potrzebna pomoc z restauracją Maca Mini

@DiskDoctor, post #15

Hmm, jestes tak zajety a nie masz 30 minut czasu na naprawienie?
Wiecej spedziles go zapewne na pisaniu tego tematu, czytanie odpowiedzi i wlasnej odpowiedzi na reszte.

Jezeli nie masz czasu to musisz zaplacic komus te 500zl czy 1200zl ktory poswieci swoj czas i wiedze dla ciebie. Jezeli chcesz zaplacic mniej to znowu dojdzie do tego, ze stracisz czas szukajac innych firm umozliwiajacych naprawe i/lub wymiane na lepszych warunkach cenowych.

[#18] Re: Potrzebna pomoc z restauracją Maca Mini

@AmiChris, post #17

Zgadza się. Więcej czasu spędzisz na dotarciu do firmy. Wyjaśnianiu im o co chodzi i powrocie do domu. Teraz jak zostawisz Miniaka w serwisie to stracisz kolejne godziny na odebraniu sprzętu.
Wysyłka spakowanie sprzętu, droga na pocztę...

Tak na poważnie. Uśmiechnij się do kogoś na forum kto ma czas. Wyślij do niego paczkę z Miniakiem i stówką... stówka to nie pięć czy dwanaście stówek.

Ostatnia modyfikacja: 05.06.2010 18:47:36

Ostatnia modyfikacja: 05.06.2010 18:49:53
[#19] Re: Potrzebna pomoc z restauracją Maca Mini

@AmiChris, post #17

Odpowiedź na dwie wiadomości powyżej (trochę się gubię w tym forum jeśli chodzi o nawigację).

Stówę zapłacę z przyjemnością, za następującą specyfikację:
- wyjęcie mojej płytki z MOSem
- przeczyszczenie Maca napędu płytką czyszczącą lub inaczej
- mniej lub bardziej autoryzowane zdiagnozowanie żywotności napędu
- dokopanie się do mojej partycji Macowej (70GB, w OF ją widać) i przerzucenie Home'a na DVD (ok. 40 GB)
- format HD
- raport błędów HD
- w razie czego wymiana napędu (oczywiście to bonus)

Tyle w sprawie samych kompetencji Apple'owych.

Poza tym chciałbym - w zależności od tego, co wyjdzie z tym napędem i HDD
- albo instalnąć MOSA i Tigera dual boot (to potrafię ale to z założeniem że HD i CD działa)
- albo - i tu poprosze o pomoc ponownie hojnie - instalnąć MorphOSa na moim USB Pendrive 2 GB (instrukcję po francusku podlinkowałem), to przy założeniu że HD jest do kosza

To jest cała specyfikacja. Piszę to poraz trzeci, lub czwarty może bardziej szczegółowo dla niezbyt domyślnych. NA TO GŁÓWNIE TRACĘ CZAS!!!

I kto jest teraz taki inteligentny z tym swoim 30 minut, huh?

----

W każdym razie dziękuję za link na początku strony oraz ofertę naprawy. Co do firmy osobę chętną, to poproszę link i/lub zakres kompetencji w związku z Apple. Szukałem firmy z Warszawy bo właśnie owszem, poczta i kurier to pieprzenie się (plus cena kuriera poza Warszawę).

Tak czy siak w poniedziałek podpytam oba "brandowane" Applowe źródła (ceny firmy SAD mniej więcej znam, tej drugiej nie) i wtedy ew. powrócę z moją prośbą.

Zakładając oczywiście, że mając na względzie powyższą, kompletną tym razem listę, ktoś się podejmie. Pisałem "popsuł mi się morphos, siadło CD a może i HD" to oczywiście miałem na myśli nie, że Moanę chcę mieć, tylko MorphOSa ponownie. Specjalistów od wyciągania płytek z Maców prosze o przeczytanie powyższej specyfikacji co jest do zrobienia i w razie czego deklarację.

Mówimy A, powiedzmy i B a nie w kółko A A A A A.

EDIT* (bo tego nie zauważyłem wcześniej)

Jezeli nie masz czasu to musisz zaplacic komus te 500zl czy 1200zl ktory poswieci swoj czas i wiedze dla ciebie. Jezeli chcesz zaplacic mniej to znowu dojdzie do tego, ze stracisz czas szukajac innych firm umozliwiajacych naprawe i/lub wymiane na lepszych warunkach cenowych.

Jest jeszcze trzecia opcja. Wywalenie złoma do kosza i składanie kasy na nowy komputer.

Oby nie, nadal liczę na polskie "community"...

Ostatnia modyfikacja: 05.06.2010 21:18:16
[#20] Re: Potrzebna pomoc z restauracją Maca Mini

@DiskDoctor, post #19

Nasz drogi kolego:

Stówę zapłacę z przyjemnością, za następującą specyfikację:
- dokopanie się do mojej partycji Macowej (70GB, w OF ją widać) i przerzucenie Home'a na DVD (ok. 40 GB)
- format HD
- raport błędów HD

Juz za sam podpunkt 5 placi sie w setkach zlotych. Pierwszy link http://www.recovery.pl/cennik.html a ty mowisz o 100zl

Ja sie nie dziwie teraz, ze te firmy ci powiedzialy kwoty miedzy 500zl a 1200zl. Za taka usluge to i tak strasznie tanio.

Zasada jest taka, jak sie nie umie to trzeba placic. Tu ci wszyscy doradzili w temacie tej nieszczesnej plytki w napedzie.
Co do uszkodzonej partycji to jw. albo poszukaj na stronach zwiazanych z macosem, oni tam beda miec wieksze doswiadczenie z dyskami/partycjami dedykowanymi macos. Tutaj ludzie to amigowcy wszelakiego sortu i mala ilosc fascynatow macowych;)

Tak czy inaczej to powodzenia.

Ostatnia modyfikacja: 05.06.2010 21:43:02

Ostatnia modyfikacja: 05.06.2010 22:02:42
[#21] Re: Potrzebna pomoc z restauracją Maca Mini

@DiskDoctor, post #19

- format HD
- raport błędów HD

Całość 190 pln z wysyłką od Ciebie do mnie i odemnie do Ciebie kurierem. Mam umowę z firmą kurierską. Nigdzie nie musisz się fatygować. Wystarczy spakować paczkę. Kurier przyjedzie i odbierze do Twojego domu. Paczka jest ubezpieczona.

Mail do mnie masz w profilu. Tak więc w razie czego zapraszam.

[#22] Re: Potrzebna pomoc z restauracją Maca Mini

@DiskDoctor, post #19

Jest jeszcze trzecia opcja. Wywalenie złoma do kosza i składanie kasy na nowy komputer

Powiedz gdzie będziesz wywalał, bo chętnie go z tego kosza wyciągne ;)

[#23] Re: Potrzebna pomoc z restauracją Maca Mini

@AmiChris, post #20

Juz za sam podpunkt 5 placi sie w setkach zlotych. Pierwszy link http://www.recovery.pl/cennik.html a ty mowisz o 100zl

Ja sie nie dziwie teraz, ze te firmy ci powiedzialy kwoty miedzy 500zl a 1200zl. Za taka usluge to i tak strasznie tanio.

[b]- w razie czego wymiana napędu (oczywiście to bonus)
(oczywiście to bonus)
[/b]

KOLEGO SYMPATYCZNY: CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM!!!

A' propos kwot - to fakt, że Apple chce 1200 pln za wymianę combo. Ale jak widzisz, zgłosił się już (post powyżej) jakiś samobójca. Poza tym nikt mi nie wmówi, że koszt wymiany combo na nowe to jest 1200 pln...

A co do danych - nie wiem... jak sie ma Maca który może byc targetem do Target Disk Mode, to zajmuje to owszem - 5 minut (odpowiedni boot, kopiowanie na dysk Targeta, gzip i potem na płytki. Tak że nie dramatyzujmy że to "odzyskiwanie". Odzyskiwwanie to po linuxowym rm -rf a nie jak jedna z partycji jest widoczna (czytaj: pliki) z poziomu firmware...

Co do uszkodzonej partycji to jw. albo poszukaj na stronach zwiazanych z macosem, oni tam beda miec wieksze doswiadczenie z dyskami/partycjami dedykowanymi macos. Tutaj ludzie to amigowcy wszelakiego sortu i mala ilosc fascynatow macowych

Boszsz... Nie ma tu zbyt wielu domyślnych osób... Ciągle się powtarzam i ciągle coś doprecyzowuje... Pisałem, Maca mam od pięciu lat a nie od kilku miesięcy... SPĘDZIŁEM 3 H NA MACOWYCH FORACH PLUS Z MOIM OPEN FIRMWARE!!!

Tak czy inaczej to powodzenia.

Dzięki. Mam już link z początku forum, plus jakiś życzliwy ktoś w poście powyżej.

Dopłacę z chęcią do MorphOSa skoro Maca miałem gratis

Całość 190 pln z wysyłką od Ciebie do mnie i odemnie do Ciebie kurierem. Mam umowę z firmą kurierską. Nigdzie nie musisz się fatygować. Wystarczy spakować paczkę. Kurier przyjedzie i odbierze do Twojego domu. Paczka jest ubezpieczona.

A ile chciałbyś za wymianę combo dodatkowo?
Dasz radę wydobyć pliki z partycji, powiedzmy, hd:0,5// ?

Sprawdze jeszcze cenę tej firmy w poniedziałek (zapewne będzie wyższa) i wtedy się odezwę na priva. Przypominam o Brovar Konstancin

Powiedz gdzie będziesz wywalał, bo chętnie go z tego kosza wyciągne

To była przesada. Za bardzo cenię Maca i chciałbym żeby jeszcze dychał, najwyżej bez dysku (ale za to z napędem) i - a jakże inaczej - MorphOSem na pendrive. MorphOS home theatre. Może nawet jakąś aplikacyjkę napiszę...
[#24] Re: Potrzebna pomoc z restauracją Maca Mini

@DiskDoctor, post #23

Dodatkowo nie chce nic za wymianę napędu(poza kosztem samego napędu). Jak już będę miał rozkopanego maca mini to mi to bez różnicy czy włożę nowy napęd czy stary.

Jak wyciągnę dysk i podepnę do innego maczka to się okażę czy przegranie danych to pikuś czy trzeba będzie kombinować. Jeśli trzeba będzie kombinować to cena pewnie wzrośnie ale niewiele(20-30pln).

Ja zaproponowałem 190pln z czego 40 pln to cena kuriera w dwie strony. Zostaje mi więc 150pln brutto. Dla mnie to jest wystarczający zarobek ponieważ pracę oceniam +- na około 3-4h całość. Więc dniówkę mam zapłaconą z nawiązką.

Benedykt Dziubałtowski

[#25] Re: Potrzebna pomoc z restauracją Maca Mini

@Benedykt Dziubałtowski, post #24

DiskDoctor: ja skorzystał bym z oferty Benedykta, to zaufany i miły facet więc nie ma czego się obawiać.

[#26] Re: Potrzebna pomoc z restauracją Maca Mini

@DiskDoctor, post #23

Ja również jestem w stanie zająć się Twoim problemem.

[#27] Re: Potrzebna pomoc z restauracją Maca Mini

@DiskDoctor, post #1

Więc po kolei:

Ja już swojego maczka (mini) rozbierałem także może coś pomogę.

1. Proponuję rozebrać maczka - potrzebna jest szpachelka.
2. Wbudowany napęd w środku - ma przycisk do wyjmowania płyty - więc może to pomoże wyciągnąć płytę.
3. Ja osobiście wymieniłem dysk twardy na pojemniejszy samsung 160 giga, 5400 obrotów. - komputer od razu dostał skrzydeł i to przy leopardzie.
4. co do napędu - mac os działa super - gorzej pewnie z mosem - kupiłem zewnętrzną obudowę z FireWire do napędów DVD. System - mac os super się z niego przez FireWire instaluje oraz płytki ładnie na nim działają.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem