[#7]
Re: Gry/dema na pelnym ekranie.
@Norbert,
post #6
Taka troche partyzantka ;/ O skalowaniu z zachowaniem proporcji to juz raczej mozna zapomniec w takim razie. Troche kiepsko grac na monitorze panoramicznym w gry 4/3 bez zachowania proporcji ( wiadomo , beda czarne paski po bokach, ale przynjamniej proporcje zachowane ).
Ciekawe , czy autorzy mos'a przewiduja jakis postep w tym temacie, bo jest to naprawde kombinowane imho. Zalozmy odpalam demo, ktore nie ma mozliwosci zmiany trybu graficznego ( wiem,. lame koder :) ) i odpala mi sie ono oczywiscie na plenym ekranie, ale na 1/9 np. w lewym rogu. Ok - jest sygnal dla mnie, ze moze byc to rozdzialka pomiedzy 100 a 200 tak ? Nastepnie dodaje sobie tryb np. 200/200 ( ktory nie ma pewnosci, ze bedzie wyswietlony przez moj monitor, ale to szczegol ) oczywiscie w 3 trybach 8,16,24 bit - bo moze to byc kazdy z tych. Potem odpalam demo kolejny raz i patrze , czy zajmuje caly ekran... Powiedzmy ze zajmuej caly ekran, ale jest jeszcze cienki , na kilkanascie pixeli szary pasek - mam sygnal, ze musze dodac kilkanscie pixelu i zmienic tryb... ehhh ;/
BTW koloru i obszaru , ktory jest wyswietlany na plenym ekranie, keidy gra nie zajmuje calego ekranu, to czy istnieje mozliwosc zmiany koloru szarego na czarny ?