[#1] multiuser
Mam pytanie o zabezpieczenie Morphosa hasłem podczas ładowania systemu. Jak tego dokonać, żeby każdy potencjalny użytkownik mógł się logować we własnym środowisku i czy jest to w ogóle możliwe?

[#2] Re: multiuser

@Zbysiuk, post #1

To ja się dołożę i zapytam czy do tego co pisał Zbysiuk jest w prefsach Users? I jak to smarować żeby jechało?

[#3] Re: multiuser

@Arbuz, post #2

Nie da się uzyskać prawdziwego multiusera w MorphOS-ie.

[#4] Re: multiuser

@G. Kraszewski, post #3

No a ta opcja Users w prefsach od czego jest?

[#5] Re: multiuser

@Arbuz, post #4

Są to ustawienia dotyczące klasy "użytkowników" dla programów wywodzących się ze środowiska unix (głównie chodzi o programy związane z siecią, np serwery ftp). W zasadzie te ustawienia powinny być wyrzucone z głównego okna, bo tylko wprowadzają niepotrzebne zamieszanie.

Ostatnia modyfikacja: 26.06.2010 21:12:18
[#6] Re: multiuser

@Marek Szyprowski, post #5

Ok dzięki za info

[#7] Re: multiuser

@Marek Szyprowski, post #5

poza tym to coś i tak nie działa
w dzienniku systemowym jak coś sie pojawia to jako nobody a mam usera rzookol

[#8] Re: multiuser

@rzookol, post #7

Wiem, ze w ramach ixemul byla rowniez biblioteka multiuser.library czy w Morphosie mozna to stosowac i z jakim skutkiem?

[#9] Re: multiuser

@Zbysiuk, post #8

Multiuser nie miał nic wspólnego z ixemulem. To oddzielna implementacja systemu plików FFS (i zgodna z nim na poziomie struktur dyskowych). Nie testowałem jak wersja 68k zachowa się pod MorphOSem (oraz czy poradzi sobie z dyskami >4GB).

[#10] Re: multiuser

@Marek Szyprowski, post #9

Dzieki za informacje. Mysle, ze sobie nie poradzi, to bardzo stary program - szkoda.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem