[#1] hub usb
Witam.

Dla zwiększenia funkcjonalności i możliwości zestawu zamierzam zakupić jednak klawę usb i myszkę usb do maćka. Przeglądając allegro zauważam niestety , że grom kalwiatur nazwanych 'hub usb' to tylko taka przedłużka czyli żenada. A o low profilowych to już w ogóle można zapomnieć...

Postanowiłem podłubać troszkę więc zamierzam kupić hub usb klawę usb i oczywiśćie zainstalować w/w hub w w/w klawiaturce. I teraz właściwie pytanie - bo jakoś nie miałem nigdy z hubami do czynienia i maćkami - czy klawiatura podpięta przez huba będzie poprawnie widziana przez maćka?

[#2] Re: hub usb

@11MASTEr, post #1

Ja dostałem kiedyś podkładkę pod myszkę z 4 portami usb. Myślałem że nigdy się nie przyda a do maćka jest jak znalazł. Podpięte pod nią mam mysz, klawierę i drukarkę - MorphOS jak i OSX widzi wszystkie urządzenia prawidłowo.

Jedynie polega na dysku usb, za mało prundu i muszę go podłączać bezpośrednio pod strucla.

[#3] Re: hub usb

@11MASTEr, post #1

Witam

W moim G4 sa tylko dwa porty usb, a do podpiecia mialem klawiature, mysz, (obie z pc) i modem z orange. Testowalem jakies tanie huby-dzialaly ale robily problemy.
Zakupilem pasywnego Pentagrama i swietnie dziala do dzis... Oprocz w/w podlaczam do niego cyfrowke czasem jakiegos pendrive i wszystko gra

pozdro

[#4] Re: hub usb

@11MASTEr, post #1

Ja mam podpiętą klawiaturę Apple z USB HUB A1243 i sprawuje się zarąbiście. HUB USB działa na 2.0 (transfer z PenDrive pliku 700mb mam na poziomie 13mb/s).
Miałem 3 różne klawiatury Apple z Hubem. M2452, A1048 i teraz A1243.
Wszystkie były bardzo dobre (ciche) i z pracującym HUBem. Polecam.

[#5] Re: hub usb

@MaveRick, post #4

Mam oryginalną klawę makową, ale strasznie źle mi się na niej pisze - przyzwyczaiłem się do low profili i prostych, a nie takich powyginanych jak makowa.

[#6] Re: hub usb

@11MASTEr, post #1

Większość hubów działa bez problemu, ale radzę uważać z tymi najtańszymi made in China, potrafią sprawiać dziwne problemy. Pendrive/dysk zewnętrzny na wszelki wypadek lepiej podłączać bezpośrednio - i nie jest to tylko problem MorphOSa, zauważyłem podobne problemy (przekłamania danych) też z Linuksem i Windowsami.

[#7] Re: hub usb

@11MASTEr, post #1

Jesli to mac mini to polecam huba firmy Belkin http://www.belkin.com/IWCatProductPage.process?Product_Id=199956 - mam takiego i sobie chwale.

[#8] Re: hub usb

@11MASTEr, post #5

jaki masz model klawiatury Apple

[#9] Re: hub usb

@MaveRick, post #8

A1048

[#10] Re: hub usb

@il_capitano, post #7

Tego do klawy raczej nie zabuduje....

[#11] Re: hub usb

@11MASTEr, post #10

To tak wygląda bo na ten HUB stawia się MiniMaca i niby tworzy jedność ;)

Co do klawiatury to zapoznaj się z klawiatura A1243. Wg mnie najlepsza klawa jaka istnieje z HUBem 2.0. Solidna, cieniutka, ciężka (alumnium) i cicha ...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem