[#1] owb i gui
Witam.

Pobrałem już dla owb picpack, ale to troszkę za mało....
http://zapodaj.net/07fc2160c679.jpg.html
Jak widać na tym przykładzie suwak po prawej przy gadaczu jest jakiś pokręcony - mi się nie podoba. Są jakieś dodatkowe zamienniki?
Można by jakoś go jeszcze przeboleć gdyby to był gif, a nie png - wtedy przeźroczystość załatwiłaby sprawę, ale tak to kiszka.

[#2] Re: owb i gui

@11MASTEr, post #1

Mi się podoba ten suwak.

[#3] Re: owb i gui

@11MASTEr, post #1

PNG tez ma przezroczystosc, chyba ze w sliderach OWB nie dziala. W domyslnym ScrollbarTheme obrazki sa chyba bez przezroczystosci. Spróbuj dac jakies inne w png z przezroczystoscia, ciekawe czy zadziala.

Ostatnia modyfikacja: 27.06.2010 23:04:14
[#4] Re: owb i gui

@11MASTEr, post #1

A gdzie dokładnie kolega zmienił ustawienia, żeby kompas nie miał ramki

A czy u kolego gdy wyskakuje okno komunikat do potwierdzenia to też kolega nie ma przycisku tylko samą czcionkę
Ja nie mam bo dałem brak ramki przycisku i przeżroczystość, żeby przyciski nawigacyjne były jak u kolegi.
Czy da się ustawić osobno w MUI przyciski dla komunikatów

[#5] Re: owb i gui

@MaveRick, post #4

[#6] Re: owb i gui

@MaveRick, post #4

A masz odptaszkowane Ustawienia/Preferencje/Interfejs/Pokazuj ramki przycisków? W ustawieniach MUI nie trzeba (na szczęście) już grzebać.

Odnośnie suwaka - zrobi się. I tak miałem nową wersję PicPacka przygotowywać, a request o nowy scrollbar_theme Fab wysunął już dawno. Jakieś życzenia co do tego scrollbara?

[#7] Re: owb i gui

@recedent, post #6

Ja rżnę takiego MUIowego jak na grabach co zrobiłem. Będzie niestety kanciasty. Gdyby można jednak coś obłego, jeszcze z kanałem alfa?!

Coś w ten gust
http://www.plikos.pl/17gf/scrollbartheme_ala_mui.lha.html

tylko poziomego nie mogłem przetestować - jakoś nie znalazłem żadnej stronki z taki paskiem :(.

Ostatnia modyfikacja: 28.06.2010 20:22:31
[#8] Re: owb i gui

@recedent, post #6

Cholerka już się w czasie nie wyrobiłem, aby edytować.
Gdyby tak jeszcze można transferanim_tab inny?

Pomysły:
- kompas obracający się względem jednej osi np. pionowej;
- sama igła kompasu (niebiesko-czerwona) zaiwaniająca w kółeczko.

Ostatnia modyfikacja: 28.06.2010 20:53:27
[#9] Re: owb i gui

@recedent, post #6

A no faktycznie, jest i działa, ale teraz przycisk nowej zakładki ma ramkę a kolega co zapodaje screenshoty nie ma ramki w tym przycisku. Czyli kolejne ustawienie

[#10] Re: owb i gui

@11MASTEr, post #7

Ale ładny jest. Ten stary mnie juz dawno irytował - dzieki. :)

[#11] Re: owb i gui

@11MASTEr, post #8

No właśnie ten transferanim_tab potrzebuje dobrego pomysłu. Ten "robal" co jest teraz taki trochę dziwny... Można i z kompasem dalej kombinować, ale myślałem o czymś "świeżym" (z tym, że na wiele nie wpadłem - ciekawy byłby np. radar, ale nie w takiej skali jaką tu mamy). Może ktoś jakiś pomysł podrzuci jeszcze? Zawsze można kilka wersji wysmażyć...

[#12] Re: owb i gui

@recedent, post #11

Może coś w rodzaju pulsowania. Nie musi chyba być coś co się kręci.
Może pulsujące czerwone światełko Prędkość pulsowania obojętna.

[#13] Re: owb i gui

@MaveRick, post #12

Co do tego 'plusika' to ja mam tylko odhaczone w owb - nie pokazuj ramek. W prefsach MUI - przyciski mogę sobie ustawić co chcę i tak nie mam ramki. A kompas podmieniłe z picpacka (chyba).

Co do LEDa to faktycznie miałem taki pomysł też - mały zielony ledzik rozbłyskujący sobie - reszta nieważna bo i tak zastąpi go favikonka czy jak to tam zwał.

[#14] Re: owb i gui

@11MASTEr, post #7

A faktoza, dziala (musiałęm uruchomić od nowa OWB). Ale teraz jak najadę kursorem na niezacieniowany przycisk to pokazuje ramkę. Tak ma być

[#15] Re: owb i gui

@11MASTEr, post #7

Hmm... Pobawiłem się dziś trochę PPaintem i Sketchem i zdaje się, że z tą przezroczystością jest jakiś problem w scrollbar_theme. Z tego co widzę, to przezroczystość 100% widzi prawidłowo, ale poziomy alpha już nie (nie udało mi się zrobić przezroczystości powiedzmy 30%). Jak więc widać na załączonym przykładzie "przezroczystość częściową" musiałem zrobić kombinatorsko. Jutro jeszcze raz sprawdzę te 32 bitowe PNG.

P.S. Jak ktoś chce najpierw obejrzeć jak to wygląda, to proszę.

[#16] Re: owb i gui

@11MASTEr, post #13

A jak zrobiłeś, że zakładki masz określonej szerokości? U mnie są zawsze na całą szerokość. Jak jest jedna to zajmuje całą szerokośc, dwie dzielą szerokośc okna na pół itd. - u Ciebie są węższe.

[#17] Re: owb i gui

@AS, post #16

To się też ustawia w MUI. Ja mam ustawione tak, że zakładka na tyle jest przysłonięta do połowy przez zakładkę na wierzchu ...

Ja mam natomiast problem z ustawieniem STAŁEJ szerokości kolejnie otwartych zakładek. Np. mam otwarte 3 zakładki i jak zacznę przeskakiwać z jednej na druga to rozciągają się i każda zajmuje 33% jak zamknę to dwie zwężają się do 20% każda.

Wie kto jak okiełznać szerokość zakładek

[#18] Re: owb i gui

@11MASTEr, post #13

Niezły pomysł z tym ledem, ale ja sobie kiedyś myślałem o pulsarze lub latarni. Byłyby dość efektowne, jak sądzę.

[#19] Re: owb i gui

@MaveRick, post #17

A gdzie to ustawiłeś w MUI, że masz 20% zakładki?

[#20] Re: owb i gui

@AS, post #19

W MUI w pozycji Grupy i tam na dole po prawej podajesz procenty.

[#21] Re: owb i gui

@AS, post #19

Grupy ->rozciągnięcie np. 75%

[#22] Re: owb i gui

@11MASTEr, post #7

Niestety poziomy juz nie wyglada tak dobrze - http://zapodaj.net/7b0fdaea6b25.jpg.html
Na dodatek to co powinno byc "krotsze" jest "dluzsze" i na odwrot.

[#23] Re: owb i gui

@Zbysiuk, post #22

A ten?

Przy okazji - udało się ten kanał alfa wysmażyć. Sketch jaki jest taki jest, ale dał radę.

[#24] Re: owb i gui

@recedent, post #23

Ten jest lepszy. Teraz wiem co gdzie jest, czyli na własciwym miejscu. Nad jego uroda można jednak podyskutować.... :)

[#25] Re: owb i gui

@Zbysiuk, post #22

A co to za stronka? Poprawię jak dowiem się co.

[#26] Re: owb i gui

@recedent, post #23

Mam pomysł, z tego co pisałeś masz kontakt z autorem OWB. Gdybyś tak mógł go zagadać o 2 rzeczy: Niech scrollbary zrobi z tych MUIowych które aktualnie są wybrane i utawione i problem z głowy - każdy będzie miał jaki sobie chce. Bo ja osobiście mam wyłaczone owe strzałki, które IMO są zbędne. I dwa jabyś mógł podrzucić pomysł wyłączenia podkreśleń linków?! Jakiś tooltypik lub cuś??

[#27] Re: owb i gui

@11MASTEr, post #21

Dziękuję, teraz jest ok.

[#28] Re: owb i gui

@11MASTEr, post #26

Fab odpowiedział. Otóż, jak się okazuje, wystarczy mały pliczek "userStyleSheet.css", umieszczony w /resource/. Tam możesz sobie pokonfigurować to i owo. Przykład tutaj. W tym akurat pliku zmienione są:

1. Gadżety strony (przykładowo, kiedy to piszę, mam podmieniony rząd przycisków na PPA w trybie edycji posta)
2. Wygląd linków (oczywiście na stronach, które nie mają na to własnego stylu - PPA dalej będzie podkreślał po najechaniu).

Wygląda na to, że można sobie poszaleć z konfiguracją.

Co do scrollbarów to jeszcze zapytam, ale pewnie trzeba by je było przeskalować, w związku z czym już nie wyglądałyby tak ładnie.

[#29] Re: owb i gui

@recedent, post #28

Dzięki. :) Wreszcie pozbyłem się tego . A po co skalować? Niech są takie jakie są.

[#30] Re: owb i gui

@Zbysiuk, post #22

Udało się poprawić, teraz wygląda tak jak powinno. Dodatkowo w kat. dałem obrazek poglądowy. Mam nadzieję, że się spodoba.

http://www.plikos.pl/17ol/ScrollbarTheme-alaMUI_preview.lha.html

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem