[#1] Cytadela
Witam
Jakiś czas temu wyszła Cytadela w wersji 1.0 final (już z filmami intro i outro), niestety dla systemów Linux,Win oraz OsX.

W związku z tym pytam czy port dla MorphOS-a (lub OS4) wymagał by dużo pracy ?
Z tego co wyczytałem w docach to gra wymaga SDLa.

Cytadela korzysta z bibliotek OpenGL, GLU, SDL, SDL_mixer i VLC. Należy mieć zainstalowane te biblioteki przynajmniej w wersjach:

1. SDL: 1.2.11
2. SDL_mixer: 1.2.6
3. OpenGL: najlepiej 1.4 lub nowszy; jeśli twój sterownik OpenGL jest w wersji wcześniejszej, to wymagane są następujące rozszerzenia:
* 1.0 i 1.1 - nie można uruchomić Cytadeli z tą wersją OpenGL!
* 1.2 - GL_ARB_multitexture, GL_ARB_texture_env_add, GL_ARB_texture_env_combine, GL_ARB_texture_border_clamp, GL_ARB_texture_mirrored_repeat
* 1.3 - GL_ARB_texture_mirrored_repeat
4. GLU: 1.1
5. VLC: 1.0.5

[#2] Re: Cytadela

@waldiamiga, post #1

jak juz kiedys pisalem, pewna osoba zajmowala sie wersja 0.9 dla morphosa. z tego co wiem gra sie skompilowala i dzialala.
wersja 1.0 ma dodane filmy odtwarzane za pomoca vlc. mozna to wyciac albo odtworzyc w jakis inny sposob, ale to juz by bylo wiecej zabawy.

btw. wersja 1.0 dla macosx powinna byc dostepna w najblizszych dniach.

Ostatnia modyfikacja: 29.06.2010 08:55:32
[#3] Re: Cytadela

@waldiamiga, post #1

Niestety nie ma binarek dla OSX :(. Pisze że wkrótce mają być.
[#4] Re: Cytadela

@ZimA, post #3

patrz post wyżej. do końca tygodnia powinienem przygotować.
[#5] Re: Cytadela

@quaint, post #2

jak juz kiedys pisalem, pewna osoba zajmowala sie wersja 0.9 dla morphosa. z tego co wiem gra sie skompilowala i dzialala

Czy wiesz kto to skompilował ?

[#6] Re: Cytadela

@waldiamiga, post #5

wiem. pewien znany Pan od portowania gier 3d. jak skończę makową wersję zawalczę z wersją pod morphosa.
[#7] Re: Cytadela

@ZimA, post #3

wersja dla macosx jest już dostępna. niestety wersję 1.0.1 z filmami udało się przygotować tylko dla intela. dla ppc jest dostępna wersja 0.9 bez filmów.
[#8] Re: Cytadela

@quaint, post #6

Jakieś postępy w wersji dla MorphOSa ?. Chętnie przetestuje jakąś działającą wersję.

[#9] Re: Cytadela

@waldiamiga, post #8

A nie lepiej by zrobic jakiegos paka do doom, q1 ktory robil by z nich cytadele? ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem