[#1] Maciek
Witam! Zostałem nowym użytkownikiem mini maćka! Jestem po instalacji systemu według kolegi Jacka Piszczka. I małe coś - przy uruchomieniu macosa wyświetla się komunikat, że system nie może naprawić partycję Boot i należy ją zarchiwizować. Jak toto wyłączyć? Na blacie Macosa mam ikonki Mini oraz Boot. Chyba nie powinna być widoczna?
Ps - zapomniałem napisać, że "skracałem" partycję Maćka pod Ubuntu Live...
I jeszcze jedno - po uruchomieniu mosa mam jakieś 11 MB wolnej pamięci graficznej. Co można w systemie pozmieniać poza rozdzielczością aby zwiększyć jej wiekośc?

Ostatnia modyfikacja: 02.07.2010 20:31:37
[#2] Re: Maciek

@Pero, post #1

Co można w systemie pozmieniać poza rozdzielczością aby zwiększyć jej wiekośc?

1. Zmienić tryb graficzny z 32-bitowego na 16-bitowy.
2. W ustawieniach Display Engine odhaczyć "pozwalaj na potrójnie bufrowane ekrany", oraz "pozwalaj na podwójnie buforowane ekrany".
3. Jeżeli to za mało to wyłączyć "Zaawansowane wyświetlanie" w ustawieniach ekranów. Z tym że wtedy tracimy bajerki typu cienie pod oknami.
4. Ustawić jednolity kolor jako tło ambienta.

[#3] Re: Maciek

@Pero, post #1

"I jeszcze jedno - po uruchomieniu mosa mam jakieś 11 MB wolnej pamięci graficznej. Co można w systemie pozmieniać poza rozdzielczością aby zwiększyć jej wiekośc?"

mozna wylaczyc tapete. poza tym mala ilosc wolnej pamieci nie oznacza, ze nie mozna otwierac wiekszej ilosc ekranow. po prostu ich przelaczanie bedzie wolniejsze.

[#4] Re: Maciek

@G. Kraszewski, post #2

jak masz malo pamieci to system sam wylaczy 'zaawansowane wyswietlanie'

[#5] Re: Maciek

@kiero, post #4

Nie mam miniacza, to nie wiem. Wszystkie moje mosmaszynki mają 128 MB VRAM .

[#6] Re: Maciek

@kiero, post #3

... i będzie się robić kaszanka na ekranie.

[#7] Re: Maciek

@Pero, post #1

Problem z "niemożnością naprawienia" partycji Boot przez OSX związany jest z jakimś błędem w bibliotece libhfs na której bazuje MacFilesystem. Błąd występuje tylko, gdy rozmiar partycji jest równy 2^n. Najprostszym rozwiązaniem jest zmniejszenie rozmiaru partycji Boot np. do 60MB i przeformatowanie jej. Następnie należy odtworzyć jej zawartość. Najprostszym sposobem zrobienia tego jest użycie opcji "aktualizacji systemu" z instalatora MorphOSa (tak, można zaktualizować v2.5 do v2.5).

[#8] Re: Maciek

@Pero, post #1

Bardzo dziękuję za podpowiedzi! Zrobiłem już przedtem to wszystko. Myślałem, że jeszcze można coś poczarować...
Jeszcze raz dziękuję!

[#9] Re: Maciek

@11MASTEr, post #6

nie, kaszna na ekranie robic sie nie powinna. a przynajmniej kaszany nie mialem jak ostatnio sprawdzalem. oczywiscie nie uzywalem nic z 3d bo nie mialo to sensu.

aa, kaszana moze sie robic w przypadku kiedy uzywamy aplikacji kozystajacej z overlaya. to jest akurat znany problem.

Ostatnia modyfikacja: 02.07.2010 23:41:36
[#10] Re: Maciek

@kiero, post #9

U mnie kaszana pojawiała się po otwarciu kilku kart OWB a ostatnio przy standardowych ustawieniach Aquaria.

[#11] Re: Maciek

@Pero, post #1

Nowe problemy
próbuję uruchomić FreeCiva - problem polega na tym, że kierowanie jednostkamiľodbywa się przez klawiaturę numeryczną. Mam ich trzy i żadna w tym jednym (na razie) programie nie działa. Dwie klawiatury PS2 podłączone przez huba oraz jedna usb na tym samym hubie. Ustawienia Posejdona nic nie zmieniają.
I drugi kłopot - przegrałem sobie "gotowca" e-uae spod mosa 145. Niestety nie działa- czarny ekran i to wszystko.
Proszę o pomoc
PS. teraz uruchomienie e-uae powoduje "zacinanie" myszki na kilka sekund. takimi skokami :(

Ostatnia modyfikacja: 03.07.2010 11:46:03
[#12] Re: Maciek

@Pero, post #11

Dopisuję co zauważyłem:
Zainstalowałem system od nowa. Niestety Uae oraz freeciv dalej walą głupa :)
We freeCivie jeżeli piszę w konsoli pod ekranem mapy klawiatura pracuje OK. Natomiast jednostki nie reagują na te same klawisze. Aby było lepiej - klawisze 1,3,5oraz 7 z klawiatury głównej presuwają ekran - robią to co powinny robić klawisze strałek. Te oczywiście nie działają. Po przejsćiu do konsoli wszystko gra jak należy. Czy ktoś miał podobny cyrk?!
Proszę o pomoc!

[#13] Re: Maciek

@Pero, post #11

podeslij konfig do euae. sprawdze u siebie
[#14] Re: Maciek

@Norbert, post #13

Przesłałem...
I dodatkowe pytanie - czy obecnie działający w moim pegazie DVD rom:) Slim
Samsunga przełożony do zewnętrznej obudowy USB będzie miał szansę zadziałać prawidłowo?

[#15] Re: Maciek

@Pero, post #14

naped DVD bedzie dzialal bez problemu.

Sprawdzilem konfigi euae i oba dzialaja.
Musialem tylko w konfigu dla partycji odremowac dwie linijki
gfx_width=800
gfx_height=600
testowalem wersje normalna i SDL
[#16] Re: Maciek

@Norbert, post #15

Dzięki! U mnie także poszło!
Teraz męczę Scandala - na pegazie wszystko chodzi, a na Maćku ni cholery. Pliki mam te same...

[#17] Re: Maciek

@Pero, post #16

Dopisuję - Na pegazie1 pod mosem145 oraz 2.5 (demo) najnowsza wersja nie chciała zastartować ale po długi namyśle poszło :). Na maćku pod 2.5 demo (na razie) skaner jest widziany, program się uruchamia, ale melduje "nie mogę otworzyć gt86xx.device". Dwie godziny walki i padłem...Ustawienia USB mam takie same wszędzie...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem