[#1] Efika i dysk SSD
Elou :)
Ponieważ jakiś czas temu zjarał mi się dysk w Efice (już wcześniej stukał głowicami) rozglądam się za czymś cichym i energooszczędnym.
Wypatrzyłem coś takiego.Zaznaczam że 8GB mi styka, filmów nie trzymam.
http://allegro.pl/item1104228362_dysk_ata_8gb_ssd_samsung_p_ssd1800.html

Jest to dysk SSD oraz adapter ZIF->IDE 2,5" - 70pln z KW

Lub osobno dysk.

http://allegro.pl/item1094888107_dysk_intel_z_p230_pata_ssd_8gb_sprawdz.html

i adapter ZIF

http://allegro.pl/item1094931309_adapter_1_8_zif_ata_ide_2_5_ssd_hdd.html

Razem 44pln z KW

Czy ktoś używa coś takego ?.Nie będzie problemów z Efiką i MorphOS-em ?

[#2] Re: Efika i dysk SSD

@waldiamiga, post #1

Waldi: pod Mini i MorphOS nie było problemów patrząc na filmiki naszych francuskich kolegów więc nie powinno być i przy Efi, tak mniemam ;)

[#3] Re: Efika i dysk SSD

@pampers, post #2

przelotka na CF i karta CF nie beda wygodniejsze?
[#4] Re: Efika i dysk SSD

@Valwit, post #3

Nie wiem czy przy zakupie CF 8GB jakiegoś rozsądnego producenta i adaptera zmieszczę się w 45 zylach. Już raz zakupiłem na alleszrocie jakiś chiński adapterek ale zaginęła przesyłka. Po za tym SSD wydaje się być bardziej "bezpieczny" od karty CF (nawet Indrustial)

[#5] Re: Efika i dysk SSD

@waldiamiga, post #4

ma sens co mowisz :) ja uzywam starenskiego hdd 80 GB ale probowalem tez lexara 300x 4GB przez przelotke i znosne to bylo, ale miejsca malo
[#6] Re: Efika i dysk SSD

@waldiamiga, post #1

Gość ma również 16tki. Ani sie nie zastanawiaj. Z dziką rozkoszą przeczytam Twój następny post, że ładnie działa i że dobrze, że to 16GB :)

[#7] Re: Efika i dysk SSD

@waldiamiga, post #4

z ciekawosci przekopalem ebay. coz ceny sa x2 i w eur, wiec w sumie warto :)
[#8] Re: Efika i dysk SSD

@11MASTEr, post #6

Graty zamówione. Pozostaje czekać na przesyłkę. Potem już tylko instalka systemu i podzielenie się wrażeniami z Wami.

[#9] Re: Efika i dysk SSD

@waldiamiga, post #8

Hmm...Piszę tego posta po raz drugi (pierwszy chyba zaginął w trakcie przeprowadzki serwera)
A więc po kolei...
Wrażenia jak na razie żadne.
Dysk nie jest wykrywany przez Efikę, zarówno po przez instalator MorphOs-a jak i polecenie devalias.
Podejrzewam uszkodzenie dysku SSD jako że był zakupiony jako niesprawdzony (najwyżej dycha w plecy).
Adapter IDE->ZIF jest nowy ale to chińszczyzna w najgorszym wykonaniu, więc tu też może być problem.
Podłączyłem zestaw do stareńkiego notebooka IBM ThinkPad z cepem P166 - sprzęt nie odpala, więc chyba coś jest uwalone albo ten dziadziuś wśród laptoków na starość zwariował.
Po wypłacie (albo po kasie z nadgodziny) zakupie kolejny dysk SSD, tym razem z gwarą.

Aaa..Zamieszczam shota z zainstalowanym dyskiem SSD w Efice.
http://img718.imageshack.us/img718/6602/dsc00118tt.jpg

Ostatnia modyfikacja: 22.07.2010 17:53:06
[#10] Re: Efika i dysk SSD

@waldiamiga, post #9

No i wszytsko jasne.

Napisałem do gościa:
"Witam. Jestem zainteresowany zakupem, ale:Piszecie na aukcji:"S± nietestowane !!! Nie udzielam gwarancji !!!Nie przyjmujê zwrotów !!!Nie chcê negatywa !!!"Wiêc p³acê 25PLN i w zamian otrzymujê co?! No nie wiadomo!Dajcie jak± gwarancjê rozruchow± to bêd± zakupy (nie tylko ja)pozdrawiam"

Odpisali:
"jest to wystawione w dziale uszkodzone.W tym dziale kupuj± ludzie którzy wiedz± co z tym zrobiæ.
A na zakup nie narzekamy..."

Więc trzba raczej wysupłać te 75 zeta; to i tak nic w porównaniu z innymi ssd.

[#11] Re: Efika i dysk SSD

@waldiamiga, post #9

zakupie kolejny dysk SSD, tym razem z gwarą.

Nio i zaszalałem :) - Tym razem wziąłem 16GB z gwarą. Niebawem opiszę wrażenia z zabawą z SSD

[#12] Re: Efika i dysk SSD

@waldiamiga, post #11

Nio i dysk w końcu do mnie dotarł. Wrażenia jak najbardziej pozytywne, dysk pracuje bezszelestnie (a jak inaczej może pracować dysk SSD ?:).
Instalacja jest bezproblemowa, dzielenie na partycje oraz ich formatowanie przebiegły bez zgrzytów. ) Szkoda że IDE w Efice nie pracuje w trybie DMA, wtedy mógłbym wykorzystać w większym stopniu speed dysku SSD.
Polecam wszystkim taki dysk - za Samsunga SSD-P1800 16GB zapłaciłem 99pln razem z kosztami wysyłki.

[#13] Re: Efika i dysk SSD

@waldiamiga, post #12

Szkoda że IDE w Efice nie pracuje w trybie DMA

Zawsze trochę zyskasz na czasie dostępu. Dyskożerne operacje w stylu kompilowanie czegoś GCC, powinny zauważalnie przyspieszyć.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem