[#1] sata
Krotka opowiesc, dostalem maxtora 500gb ktorego pecetyczne biosy nie raczyly dojrzec, zrobilem terminal dyskowy pod coma, odpalilem terma na pegu, pomieszalem i dziala:) tyle ze to sata jest. Jako ze mos od v2.5 lyka ponoc 2 portowe karty na sil3x1x to czy ma sens kupic karte na Silicon Image 3512? Ktos z mosteamu pisal /nie chce mi sie sprawdzac sori/ pod newsem o mosie 2.5 ze za x nalezy podstawic od 1-3 bodaj. Na allegro nie udalo mi sie upolowac zadnego 2 portowca na innym ukladzie niz Silicon Image 3512
jest sens brac?

[#2] Re: sata

@fazior, post #1

mozesz uzyc przejciowki SATA->IDE
[#3] Re: sata

@Norbert, post #2

nie chce, skoro mam mosa 2.5 i jest taka opcja to z checia bym pomeczyl. ponadto mam 2 dyski i nagrywarke dvd na ide, wiec musial bym z czegos zrezygnowac a tego bym nie chcial:).

[#4] Re: sata

@fazior, post #3

to jedno miejsce na IDE wolne :)
zobacz TO
[#5] Re: sata

@Norbert, post #4

Kila mogila:), kupilem juz. dam znac czy warto jak dojdzie. Ale powiem Ci ze rychlo w czas bo jak siadlem do pega /nascie minut temu/ to uslyszalem jak dysk zrobil wesole piiiing - to systemowy byl bo mos napisal ze z dh0 nie moze wycztac czegos z bloku jakiegos:). 24h w tym upale udziela sie sprzetowi. Tak czy inaczej backup zrobiony:).

[#6] Re: sata

@fazior, post #5

Przyszlo, wsadzilem, dziala. Nikomu nie bede krecil filmiku z dzialania hdd, nie ma bata - trza uwierzyc na slowo:D. Karta to dwuportowiec na SIL3512. A, jeszcze jedno AmigaMarko pokazuje paroprocentowy wzrost predkosci dysku w porownaniu do tego co bylo na kontrolerze na plycie.

Ostatnia modyfikacja: 12.07.2010 18:31:53
[#7] Re: sata

@fazior, post #6

To przynajmniej walnij linka do aukcji.

BTW. Byłem na tej stronce z podpisu - normalnie brak słów.. :)

[#8] Re: sata

@11MASTEr, post #7

http://allegro.pl/show_item.php?item=1116812441 . Oj tam, tak sie kiedys bawilo na wschodzie;).

[#9] Re: sata

@fazior, post #8

Hej!!

Ja mam jakiś kontroler firmy GEMBIRD oparty na chipie VIA VT6421A. Ostał mi się po PC (teraz mam w SATA onboard i kontroler leży w pudełku w szafie). Myślicie, że ruszy toto z Pegazem?...

--
Pozdrawiam
[#10] Re: sata

@quantor, post #9

Z tego co pisza to tylko 2 portowiec na sil3x1x ma szanse zadzialac.

[#11] Re: sata

@quantor, post #9

Kontroler musi być na chipsecie SIL, a nie VIA.

[#12] Re: sata

@Marek Szyprowski, post #11

Nie "SIL" tylko "SiI" - skrót od nazwy producenta Silicon Image (kontrolery SATA).

[#13] Re: sata

@G. Kraszewski, post #12

A u mnie na pudelku napisali SIL:), naprawde mam je przed soba:).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem