[#1] Dell monitor i 2 kompy
Witam. Zakupiłem monitor Dell E248WFP. Podpialem do niego MacaMini z MorphOSem i PC. PC jest na DVI a Mac na VGA i wszystko działa poprawnie.
Teraz przełączam kable video odwrotnie i lipa. Monitor wyświetla PC w VGA ale juz nie wyswietla obrazu DVI z Maca. Wywala info SafeMode i nie wyswietla obrazu tak jakby komputer mial wyłączony obraz. Informuje też, żeby nacisnąc dowolny klawisz albo ruszyć myszką.
Nawet nie wyświetla obrazu podczas botowania MacaMini...
Morph ma ustawioną rozdziałkę pod VGA...

Czy ktoś coś wie co może być nie tak Czy Morph ma jaką opcję SafeMode dla obrazu ???

[#2] Re: Dell monitor i 2 kompy

@MaveRick, post #1

A czy pod OSX jest tak samo?
[#3] Re: Dell monitor i 2 kompy

@MaveRick, post #1

A odłącz kabel od PC w trybie VGA i zobacz czy zaskoczy Mac na DVI

[#4] Re: Dell monitor i 2 kompy

@parallax, post #3

Nie zaskakuje.

Nie mam OSX.

[#5] Re: Dell monitor i 2 kompy

@MaveRick, post #1

Spróbuj wejść do OpenFirmware, tam mini powinien złapać rozdziałkę. Później wpisz:
boot hd:boot.img bm
Powinno odpalić Ci się boot menu, tam wybierz rozdziałkę dla MorphOSa.

[#6] Re: Dell monitor i 2 kompy

@widelec, post #5

To jeszcze poproszę o klawiszologię wejścia do OF :)

[#7] Re: Dell monitor i 2 kompy

@widelec, post #5

Klawiszologia to: Option,Command + O + F...

Pod VGA uruchomiłem OF, złapało rozdziałkę. PRzełączyłem kable i lipa. Nie wyświetla pod DVI nawet OF.

Aha na VGA MacMini i Morph wyświetlaja dopiero uruchomiony system. Nie widzę jak zmienia się kolor ekranu przy bootowaniu oraz motylka przy uruchamianiu się Morpha.

[#8] Re: Dell monitor i 2 kompy

@widelec, post #5

Poszperałem na obcojęzycznych forach. Wygląda na to, że pewne produkty Apple nie działaja poprawnie z pewnymi monitorami LCD (na złączu DVI) innej firmy jak Apple.

Tak więc mój monitor nie wyświetli obrazu MacaMini poprzez DVI.

Mogę się mylić i odczytałęm coś nie tak, ale okazuje się, że trzeba dokładnie sprawdzić jaki monitor chcem dokupić do MiniMaca...
Co do monitorów DELL LCD MOdele oznaczone jedynie trzema cyframi sa modelami bardzo okrojonym. Modele z czterocyfrowa numeracja sa zdecydowanie lepsze (więcej wejśd video, HUB USB, obracana podstawka, Pivot ...)

Czy ktoś jeszcze ma takie problemy
Czy ktoś też ma MacaMini i LCD Dell wiekszy jak 22"

P.S. Miałem poprzednio LCD Dell coś 1907 4:3 i nie było problemów VGA, DVI i MacMini...

[#9] Re: Dell monitor i 2 kompy

@MaveRick, post #8

A tak szczerze, że Mac Mini jest już wiekowym jak na Apple i nie tylko komputerem, spodziewałeś się po nim cudów jak po maszynie produkowanej w dzisiejszych czasach?
[#10] Re: Dell monitor i 2 kompy

@MaveRick, post #7

Maki mini tak mają, że niektóre monitory niezbyt się z nimi dogadują po DVI - też mam taki monitor, ponoć ma nieprawidłowe dane w EDID i przez to nawet OSX nie działa. Jedyne wyjście to użyć drugiej wtyczki. Co do braku bootmenu w MorphOSie to pewnie wyświetla się za krótko, by monitor się zsynchronizował.
[#11] Re: Dell monitor i 2 kompy

@MaveRick, post #8

MaveRick: mój mini działał z 3ma monitorami na dvi, każdy bez zarzutu.

[#12] Re: Dell monitor i 2 kompy

@pampers, post #11

O cholera ,atak Makowców(czyli zapewne userów systemu jak z komputera wynika MacOS) na całego

Ostatnia modyfikacja: 09.07.2010 20:27:52
[#13] Re: Dell monitor i 2 kompy

@Bully Boys, post #12

Możesz uprzejmie zamknąć twarz i trollić gdzie indziej?

[#14] Re: Dell monitor i 2 kompy

@Bully Boys, post #9

Wiekowy 5 lat to nie tak dużo więc spodziewam się po takim kompie co nieco. Prędzej napisałbym, że to Apple robi swoje standardy i jej produkty nie utrzymuja norma świata komputerowego. :)

[#15] Re: Dell monitor i 2 kompy

@Bully Boys, post #12

Napisz to swoim kolegom na czerwonym portalu, ze maja jakies ostickerowane zabugowane plyty teron, a na nich podrobke aos.
Powinni nazwac portal "przyjaciele teronow".

[#16] Re: Dell monitor i 2 kompy

@pampers, post #11

@Pampers: Napisz jakie modele i ile cali

@JacekPiszczek: no widzisz, teraz już wiem o tym. Jakoś nikt jeszcze o tym chyba nie wspominał...

Ostatnia modyfikacja: 09.07.2010 21:16:52
[#17] Re: Dell monitor i 2 kompy

@AmiChris, post #15

Nie mam przyjaciół na żadnym czerwonym portalu, przykro mi nie jestem komunistą więc nie wiem skąd te Twoje schizy, może dziś już nie pij albo nie wąchaj nic.
[#18] Re: Dell monitor i 2 kompy

@AmiChris, post #15

@administracja: czy w każdym wątku, w którym ktoś szuka pomocy i mowa jest o komputerach marki Apple, musimy znosić wygłupy forumowych błaznów?

@AmiChris: mama mnie uczyła - nie ruszaj gówna bo śmierdzi. Myślę, że taką prostą zasadę życiową warto sobie przyswoić nawet na forum :)

@Maverick: Pamiętam tylko jeden niestety - Samsung 2053BW (bo go używam do dzisiaj), w domu ojciec ma jakiegoś LG 19 cali (nawet nie panoramiczny błeee) i jeszcze na jakiejś 19 chodził. Nie testowałem powyżej cali 22.

[#19] Re: Dell monitor i 2 kompy

@pampers, post #18

Czereśniakom sie nudzi bo wszystkich 3 aktywnych z Execa wyjechalo na wakacje i nikogo tam do bajdurzenia nie ma.To przyłażą tu psuć sympatyczna atmosferę.Szkoda,ze nie mozna sobie tak ustawic forum,zeby posty takich Bulldokow,Codecostam666 itp nie wyswietlaly mi sie.
[#20] Re: Dell monitor i 2 kompy

@Bully Boys, post #17

Coz, nawet tam cie nie chca? Moze zawies kielbase na ramieniu i polaz po okolicy, pewnie jakies zwierzaki podejda. Bedziesz mogl sie zaprzyjaznic.

EOT z mojej strony.

[#21] Re: Dell monitor i 2 kompy

@pampers, post #13

Ja nie dałem się sprowokować, choć już miałem napisaną odpowiedź, ale skasowałem. Normalnie starzeje sie, albo robię postępy.

A tak szczerze, to dziwne, że komputer z 2005 ma jakieś problemy z obsługą DVI. Ostatnie MM są z tego okresu a wtedy to chyba było już dostępne, żeby nie powiedzieć powszechne. Moim zdaniem to kolejny dowód na to, że magia znaczka/marki czasem jest mocno przesadzona skoro miała w tym wypadku (tak mniemam) doprowadzić do zakupu Apple Cinema za chorą kasę.

@ MaveRick: Ja mam Apple Cienam 17 " i chętnie opchnę jakby co, bo ati 9800 po flaszu będzie chodzić tylko na VGA (D-Sub chyba fachowo).

Ostatnia modyfikacja: 10.07.2010 01:23:55
[#22] Re: Dell monitor i 2 kompy

@MaveRick, post #1

Ja miałem skonfigurowane odwrotnie, tzn. mini z MOSem pod DVI i laptop PC pod VGA - działało dobrze, chociaż czasem trzeba było nacisnąć "Switch VGA/DVI" bo nie zawsze monitor zauważał start maca.
[#23] Re: Dell monitor i 2 kompy

@wali7, post #22

Sorka za offtop..

Wali jak tam w stejtsach? Znalazłeś już magazyn porzuconych ale fabrycznie nowych strucli którymi to zalejesz Polski rynek? ;)

[#24] Re: Dell monitor i 2 kompy

@pampers, post #23

Jak to pisał (i śpiewał) poeta: "cóż że pięknie, gdy obco". Człowiek dostatecznie daleko od domu zaczyna na nowo odkrywać rzeczy wydawałoby się oczywiste :(

Jak tylko znajdę taki magazyn, to dam newsa na PPA. :)
Strucli sobie żadnej nie kupiłem póki co... ale od czasu do czasu zaglądam na ebay i myślę, że niedługo dołączę znowu do niebieskich motyli :)
Najbardziej odpowiadałby mi PowerBook, ale to (MOS release) pewnie trochę jeszcze potrwa i chwilowo zaopatrzę się w ministruclę.
[#25] Re: Dell monitor i 2 kompy

@MaveRick, post #8

Dell 2709W też bezproblemowo działa z MacMini.

[#26] Re: Dell monitor i 2 kompy

@wali7, post #24

Wali7: zagladaj na craiglist.org ale to zalezy w jakim miescie jesteś. Tam jest NAJTANIEJ! Trafiają się naprawde dobre okazje. Do tego możesz podjechać i sprawdzić osobiście. Polecam.

[#27] Re: Dell monitor i 2 kompy

@MF, post #25

dzięki za info Dobrze wiedzieć... ale to juz TV 27" :) i chyba tak jak pisałem czterocyfrowy model to juz wyższa półka ...

Ostatnia modyfikacja: 10.07.2010 16:31:41
[#28] Re: Dell monitor i 2 kompy

@MaveRick, post #27

Wiem, tylko tak dla informacji dałem :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem