[#1] HD
Kupiłem ostatnio nowy dysk, ponieważ stary zatrzymywał się w czasie dłuższej pracy i ruszał dopiero po resecie. Ten nowy ma 0.5T i chciałem proporcjonalnie zwiększyć partycje. Okazało sie jednak, że SFS ma ograniczenie do 128G. Czy da się to jakoś ominąć? Problem był gdzieś poruszany, ale nie pamiętam gdzie - proszę o przybliżenie zagadnienia w miarę możliwości.

[#2] Re: HD

@Zbysiuk, post #1

Nie używać SFSa :).

[#3] Re: HD

@Zbysiuk, post #1

Zmienić DOSType z SFS/0 na SFS/2 - wtedy partycja może mieć, w zależności od rozmiaru bloku, do 64TB.

[#4] Re: HD

@APC74, post #3

Very good - that's the solution. Dzięki
Można gdzieś o tym poczytać, żeby zgłębić temat?

[#5] Re: HD

@Zbysiuk, post #1

Jak zmienisz blok to da się więcej (osobiście sprawdzałem), ale czytałem, że jak padnie taka duża partycja to już jej nie naprawisz dostępnym oprogramowaniem do naprawy partycji, ale może coś już się zmieniło.

"Maksymalna wielkość partycji to 2 TB (2048 GB)."
http://pl.wikipedia.org/wiki/SFS

Ostatnia modyfikacja: 10.07.2010 18:00:56
[#6] Re: HD

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #5

A czy w takim wypadku (po zmianie wielkosci bloku) system informował, że wielkość partycji jest nieodpowiednia i że SFS nie obsługuje więcej niż 128G?

[#7] Re: HD

@Zbysiuk, post #6

Nie. Ja to sprawdzałem dawno temu pod MorphOS 1.4.5 i AmigaOS 3.x.

[#8] Re: HD

@APC74, post #3

Na MorphOSie nie ma SFS/2. Rozmiar max to teoretycznie 2TB afair, ale niestety znaleźliśmy błędy na poziomie designu SFSa, które wykluczają partycje większe od 128GB. Nawet jeśli sformatować dysk pod starszym MorphOSem, to nie ma gwarancji, że dane po jakimś czasie nie zostaną uszkodzone - wręcz przeciwnie - po pewnym czasie zostaną uszkodzone (SFS nadpisze sobie własne struktury, sic!). Niestety nie można tego zmienić zachowując kompatybilność, więc polecam po prostu inny FS - np. ext.
[#9] Re: HD

@Jacek Piszczek, post #8

Ten EXT tak zupełnie normalnie może być wykorzystany jako domyślny i jedyny filesystem w MorphOS 2.5? Nawet partycja systemowa z pliczkiem boot.img może być w EXT?

Wstyd się przyznać ale ja ciągle mam boot.img na takiej małej partycji 64MB w FFS. :) Takie było wymaganie dawno temu w MorphOS 1.3 (wtedy jeszcze na Pegasosie 1) i tak mi zostało nawet po kolejnych aktualizacjach. W sumie to dobrze świadczy, bo widać, że nie miałem przez lata przebojów i wszystko jest po staremu pomimo tego, że teraz mam MorphOS 2.5 i maszyna jest używana. :)

[#10] Re: HD

@MDW, post #9

W systemie w katalogu 'Morphos/L' jest Ext2FileSystem, ale w HDConfig w pod gadgetem 'System plików' nie ma. Jak zrobić żeby był :)
Jeśli dobrze pamiętam to we wcześniejszych wersjach Morphosa można było wybrać ten system plików w 'Edycji partycji'

[#11] Re: HD

@Jacek Piszczek, post #8

W razie problemów czym można takie partycje EXT naprawiać pod MorphOSem? Sądząc po nazwie to SFSDoctor raczej nie da rady, prawda?

[#12] Re: HD

@MDW, post #11

Do EXT jest fsck - http://pl.wikipedia.org/wiki/Fsck
Trzeba mieć Linuksa lub płytkę mupper z narzędziami do naprawy w razie czego: http://www.mupper.org/#About

[#13] Re: HD

@Zbysiuk, post #10

W Mounter znajdziesz odpowiedni gadget.
[#14] Re: HD

@grxmrx, post #12

Trzeba mieć Linuksa... "fajnie". :)

[#15] Re: HD

@MDW, post #14

Nie trzeba:
http://aminet.net/disk/misc/e2fsck-1.39.lha
Ale warto mieć jakieś bootable cd pod ręką na wypadek poważnych problemów. ;)

[#16] Re: HD

@widelec, post #15

Fajnie, że coś jest. A co do jakiegoś Linuksa po ręką to i tak by mi nic nie pomogło, bo ja tego nawet nie potrafiłbym użyć i nie bardzo chciałbym umieć. Po prostu ja nie lubię wszelkiego typu linuksów tak jak np. większość Polaków nie lubi obecnych urządzeń Apple. Nie lubię prymitywizmu i kombinowania w nie-amigowych systemach. Od grzebania i kombinacji mam MorphOS, pozostałe systemy mają po prostu działać, bo to jest dla mnie sprzęt AGD. :)

Ostatnia modyfikacja: 11.07.2010 22:35:48
[#17] Re: HD

@Norbert, post #13

Fajnie, zajme się tym. Niestety nikt nie udzielił odpowiedzi na pytanie MDW czy można bez problemów używać ext np. w wypadku partycji bootującej.

[#18] Re: HD

@Zbysiuk, post #17

exta lepiej nie uzywac dla partycji systemowych. ten system ma inaczej rozwiazane bity protekcji i cos moze sie psuc.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem