[#1] Dysk z Maćka mini
Jak w temacie - z mojego pegaza 1 przełożyłem dysk samsunga 2,5" do maca mini. Tamten dysk chcę przełożyć do pegaza. Problem w tym, że pegaz nie widzi tego dysku w OF. Poprzez interfejs ide-usb podłączyłem go do maćka. Mos 2,5 go rozpoznał, pokasowałem stare partycje, założyłem nowe. Podpinam do pegaza - w OF piszę ls /pci/ide/ i d..a! Zero dysku! Podpinam go z powrotem do maka pod usb - wszystko jest!
O czym nie wiem?!
Pomóżcie!

[#2] Re: Dysk z Maćka mini

@Pero, post #1

Zgaduję - zworki?

[#3] Re: Dysk z Maćka mini

@pampers, post #2

Na pewno nie...
Stary dysk był na jednej taśmie z DVD - musiała być zworka - dysk był na cable select. Oba to samsungi. OF nie widzi samego dysku w róznej konfiguracji zworek i bez nich również.

[#4] Re: Dysk z Maćka mini

@Pero, post #3

Upewnij się, że dysk z którego chcesz wystartować z Pegaza ma RDB. Bplanowy SmartFirmware nie kuma APM, a Applowy OF RDB.

[#5] Re: Dysk z Maćka mini

@Korni, post #4

Zmieniałem pod mosem 2.5 z Makowego na RDB, ale jeszcze sprawdzę. To może być przyczyną.

[#6] Re: Dysk z Maćka mini

@Pero, post #1

A resetujesz kompa po odpaleniu? Może za wolno się dysk inicjalizuje i OF go pomija przy pierwszym razie. W Peg1 było to dość częste.
[#7] Re: Dysk z Maćka mini

@Jacek Piszczek, post #6

Miałem w Pegu kilka dysków - 3,5" oraz dwa dyski 2,5". Tylko z jednym miałem takie jaja, ale przez jakiś czas - później zadziałał normalnie. Pozostałe pracowały normalnie. Ostatnio miałem Samsunga 160 GB 2,5" który aktualnie siedzi w maćku mini. Żadnych problemów od samego początku. Ten z Z Maca to również Samsung tyko 40 GB.
Przy okazji - oryginalny napęd combo szwankuje - nie chce odczytywać niektórych płyt. Wpiąłem więc slima DVD z Pegaza. Działą świetnie!. Oczywiście bez obudowy - szuflada. Mam pytanie: czy ktoś z Was wymieniał oryginał na DVD? Chodzi mi o to czy nie mam problemów z przeróbką obudowy?

[#8] Re: Dysk z Maćka mini

@Pero, post #1

Drążę dalej - przeformatowałem ten dysk pod pecetem. OF Pegaza go nie widzi. Z powrotem na Mosie 2.5 - efekt - jak wyżej. Wszystko zrobione na interfejsie ATA-USB. Ostatnie co zrobiłem zanim mnie trafił - podpiąłem do Pega pod mosem 145 przez ten interfejs - na blacie dysku nie ma, ale uruchomiony disk master tak oraz formater go widzą - można go sformatować na mosie 145 i wtedy jest na blacie. Niestety ponowne uruchomienie pegaza - i ...dysku nie ma. kolejny format z zaznaczoną opcją ikonki i dysk na blacie. OF go dalej nie widzi...
Jakieś cuda?!

[#9] Re: Dysk z Maćka mini

@Pero, post #8

Zaraz zaraz. Ide-usb? To znaczy że dysk podpinasz przez usb do Pegaza? OF Peg1 nie miał obsługi tego afair.
[#10] Re: Dysk z Maćka mini

@Jacek Piszczek, post #9

Dysk podpiąłem do rzeczonego interfejsu po tym jak OF pegaza nie wykrył go. Wtedy zacząłem zabawę z interfejsem aby sprawdzić co za diabeł. Interfejs wykorzystałem do formatowania i sprawdzenia dysku. Po każdej zabawie tym ustrojstwem wpinałem dysk do taśmy od Pega. Dysk sprawny a w 5 minut potem jajca....

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem