[#1] Dziwne zachowanie Pegaza 2
Hej!

Nie wiem czy to dobry dział (brakuje czegoś o hardwarze), więc zadam pytanie tu:

Ostatnio mój Peg zachowuje się w taki oto sposób: Włączam go, nic się nie dzieje. Bios karty graficznej się nie odzywa, całość jest zamrożona. Wciskam sprzętowy reset i całość ożywa. Potem jest OK. Zdarzało się to sporadycznie, teraz już co każde włączenie Pega. Mieliście takie sytuacje?... Co może być nie tak?... Boję się, że płyta zdycha...

Pisząc te słowa pomyślałem, że to może być bateryjka na płycie głównej... Sprawdzę to przy okazji, niemniej jeśli mieliście już takie doświadczenia, dajcie proszę znać.

Pozdrawiam!

Ostatnia modyfikacja: 22.07.2010 17:47:19
[#2] Re: Dziwne zachowanie Pegaza 2

@quantor, post #1

Na pececie to by oznaczało kończenie się zasilacza i/lub kondensatorów w pobliżu procesora.
[#3] Re: Dziwne zachowanie Pegaza 2

@zyga64, post #2

Kiedyś mój blaszak tak się zachowywał jak bateryjka mu zdychała, przy czym wył jeszcze speakerem. ;) Reset pomagał, tyle że bios szedł na default.

Do pieca niedługo przyjdzie mi nowy zasilacz - Tagan 600W, to obecnie leżącą tam 300-tkę wsadzę do Pega. Zobaczymy.

A kondory są, przynajmniej wizualnie, w dobrym stanie. Znaczy się nie są napuchnięte, a te zastosowane w Pegu raczej szybko nie wysychają...

Dzięki z sugestię. Ktoś coś jeszcze podpowie?...

--
Pozdrawiam
[#4] Re: Dziwne zachowanie Pegaza 2

@zyga64, post #2

Zyga dobrze prawi. Sprawdź na innym w 100% sprawnym PSU i obadaj kondziorki na płycie głównej.

[#5] Re: Dziwne zachowanie Pegaza 2

@quantor, post #3

Miałem nieco podobnie, ale...
Peg 1.
Włączam i nic. Reset - działa. Zdarzało się to może co 10 włączenie, czasem częściej. Później przestało i właściwie dziś nie mam problemów. Kiedy przestało? Hmm... Mniej więcej w okolicach MOS-a 2.0 (nie wiem, na ile ma to sens :) ), ale wtedy też podpiąłem do Pega internet i włożyłem sieciówkę (jedyna zmiana hardwarowa).

Ostatnia modyfikacja: 22.07.2010 18:03:43
[#6] Re: Dziwne zachowanie Pegaza 2

@quantor, post #1

Ja od zawsze z moim Pegiem miałem problem z uruchomieniem. Tak jak u Ciebie: NIC! Płyta była dwa razy w b-planie i NIC! Hyperterminal mówił, że firmware nie może wykryć RAMu. Po kilku latach cierpień PRZYPADKOWO zmieniłem obudowę i TO BYŁO TO! Aczkolwiek bardzo trochę trwało takie zamocowanie płyty głównej, że uruchamia się 10 na 10, a nie 1 na 10. ALE WCIĄŻ MUSZĘ ROBIĆ SPRZĘTOWY RESET ŻEBY ODPALIĆ (jak u Ciebie). Przyzwyczaiłem się. Może tak ma być?
Powodzenia w każdym razie!

[#7] Re: Dziwne zachowanie Pegaza 2

@quantor, post #1

Cos podobnego przechodzil moj Pegaz. Teraz juz w ogole nie wstaje :(
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=4&t=16888#reply_16916

Sprawdz co wypisuje debug po serialu podczas tego pierwszego wlaczenia.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem