[#1] MorphOS Getting Started...
Witam wszystkich.

No i zaczęło się! Opaliłem już jakiś czas temu MOS-a 2.5 na eMacu i ... jak by to napisać... nie wiem co dalej. To jednak nie Amiga OS 3.x i różnica na pierwsze spojrzenie dość pokaźne są.
Zauważyłem że kilka aplikacji nie chce działać natywnie pod systemem a nawet kompletnie go zawiesza (np Filemaster 2.2, Hippo Player). Da się z nimi coś zrobić?
Tak więc przyszło mi do głowy coś takiego jak poradnik gdzie ktoś by zrobił jakąś listę co i jak zrobić z gołym systemem.
Co należy zainstalować albo zaktualizować po instalacji.
A może już coś takiego istnieje... tylko jakoś nie znalazłem (chyba że google źle zapytałem)?

Pozdrawiam
Thom

[#2] Re: MorphOS Getting Started...

@Thom/CT, post #1

Polecam http://www.meta-morphos.org/download/packultimate_160beta.lha
Jest to zbior oprogramowania, bibliotek, ikonek , itp dla MorphOS-a :)
Przydatny dla nowych userow ;)

Wiecej w odpowiednim watku na ppa : http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=4&t=18928

[#3] Re: MorphOS Getting Started...

@Thom/CT, post #1

Polecam zapoznać się z tym packiem:

http://www.meta-morphos.org/download/packultimate_160beta.lha

Co do filemastera - po co Ci to skoro masz Ambienta :)
Hipcia można zastąpić AmiNetRadio. Nie pamiętam czy u mnie działa, ale sprawdź czy masz ustawione AHI jako odtwarzacz. Hipek kiedy będzie próbował odwoływać się do Pauli może zawiesić system.

EDIT: Drako mnie uprzedził :)

Ostatnia modyfikacja: 22.07.2010 22:41:55
[#4] Re: MorphOS Getting Started...

@Thom/CT, post #1

filemaster 3.0 dziala
hippoplayer wali po rejestrach sprzetowych wiec nie zadziala

[#5] Re: MorphOS Getting Started...

@rzookol, post #4

Witam,

Drako^lM & Pampers: Tą paczkę wgrałem praktycznie na początku, można powiedzieć że fajna... ale lubię jednak zrobić wszystko sam. Nic trzeba będzie ją rozebrać na kawałki :)

Pampers: Hmm... bo lubię grzebać po plikach a jak na razie Ambient wydaje mi się trochę za prosty. Że takie delikatne porównanie do windows - na exploratorze też się da pliki przeglądać kopiować itp ale jakoś nie potrafię i używam TCMD.

Rzookol: Co pewnie oznacza że nie da się go (2.2) wypromować jakimś NewMode czy ModePro na kartę graficzną? 3.0+ do mnie kompletnie nie przemawiają. Dobrze że DOpus 4 działa (a może jest natywna wersja?). :)

Tak sobie pomyślałem że może będę zadawać pytania jak mi będą przychodzić do głowy.

1. Ikonki :) Czy istnieją jakieś pakiety "instalacyjne" pod MOS-a?
A może też przypadkiem jakieś podobne do NewIcons tylko uwspółcześnione?

2. Czy library i inne (np Fonty) z 68k będą działały pod MOS-em? np BGui? Gdzie je wgrywać? SYS:Libs?

Thom

Ostatnia modyfikacja: 23.07.2010 07:21:59
[#6] Re: MorphOS Getting Started...

@Thom/CT, post #5

Hmm na Ambiencie tez da sie przegladac i kopiowac, na moj gust Ambient wygodniejszy jest niz eksplorer i ma wiecej mozliwosci. Pobaw sie, z czasem wejdzie Ci w krew:)

[#7] Re: MorphOS Getting Started...

@Thom/CT, post #5

filemastery3.0 stare (te bez bgui) są ok, no chyba ze lubisz wersje Ryszard Wisniowski i już :) , jakoś tam kiedyś odpaliłem fm2.2 na morphosie ale nie pamiętam już jak (możliwe ze to było na klasyku).
Natomiast filemastery (jakie by one nie były) zdechną przy długich nazwach plików i możliwe ze przy dużych wielkościach plików też więc uważaj.

wszystkie fonty działają z mosem, wgrywasz do sys:fonts i dziala, pamietaj tylko, ze morphos ma inne kodowanie znaczków polskich, podobna sprawa ma się z localami tyle, że tu kaczuś konwerter napisał. Biblioteki do sys:libs/. Powinny dzialać chyba, że grzebią w sprzęcie.

Ostatnia modyfikacja: 23.07.2010 08:25:28
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem