[#1] Ile RAMu zobaczy PEGAZ2?
Ze względu na przymusową modernizację PC, zwolniła mi się kostka DDR 1GB. Dołożyłem ją do Pegaza 2 (wcześniej miał tam 512MB) i dziwna sprawa. Polecenie AVAIL zwróciło, że mam około 900MB, z czego największy blok ma 1GB .

Wyjąłem 512-tkę i to samo. Wniosek - więcej niż 1GB pewnie nie zobaczy. Czy na pewno?...

I skąd największy blok jest większy od CAŁEJ widzianej pamięci?...

Acha! Używam MOSa 1.4.5

--
Pozdrawiam!
[#2] Re: Ile RAMu zobaczy PEGAZ2?

@quantor, post #1

Pegaz jest dość wymagający, jeśli chodzi o kości 1GB - raczej rzadko działają OK. Polecam odpalić memtest extensive. 1.4.5 miał kilka błędów związanych z obsługą takiej ilości pamięci, więc raczej nie będzie działać stabilnie. Bezpieczny max to 1GB afair.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem