[#1] Radiator na którym można smażyć
W swoim pegu mam na pokładzie radeona 9200 z 128 mb pamięci. Od kiedy zainstalowałem mosa 2.5 to na ekranie wychodzą przekłamania szczególnie jest to widoczne przy oglądaniu filmów. Po zdjęcu ścianki od obudowy kompa i ocenia karty graficznej to okazało się że radiator na niej jest gorący jak licho.
Pytanie co może powodować takie przegrzewanie się proca na karcie graficznej?
Czyżby kończyła by się karta czy to wina nowych sterow od mosa? Sugerowano mi że może radiotor nie styka się z prockiem, ale gdyby było tak to radiator był by zminy. Dodam, że radiotor jest przyklejony do paca chyba raczej nie da się go odklecić (chyba, że są jakieś sposoby, których nie znam). Obecnie problem rozwiązałem tak, że wymontowałm stary wiatrak z pc i podłaczyłem. Jakieś sugesteie rozwiązania problemu oczwywiście po za zakupem wiatraka na ów radioator.

[#2] Re: Radiator na którym można smażyć

@ZED^lM, post #1

Mój radek 9250 nie zmienił temperatury po instalacji MOS2.5. Wiem bo mam oddzielny czujnik temp. na ati. Też miałem przyklejony radiator ale żyletce się nie oparł. Załozyłem radiator od voodoo5500 razem z wentylatorem. Ale to było dawno.

[#3] Re: Radiator na którym można smażyć

@ZED^lM, post #1

niekoniecznie bedzie zimny. podgrzeje sie i bedzie cieply nawet przy kiepskim kontakcie, ale nie odprowadzi odpoweidniej ilosci ciepla i procek sie bedzie grzal
[#4] Re: Radiator na którym można smażyć

@Arbuz, post #2

W jaki sposób oczyścić pozostały zaschnięty klei na procku?

[#5] Re: Radiator na którym można smażyć

@ZED^lM, post #4

Ja tam delikatnie zeskrobałem ale pewnie jakieś rozpuszczalniki są do tego.

[#6] Re: Radiator na którym można smażyć

@ZED^lM, post #4

To jest klej czy pasta termoprzewodząca?
Jeśli pasta to spirytus jest idealny. Można też doustnie :)
[#7] Re: Radiator na którym można smażyć

@ZED^lM, post #1

Niestety, ale wszystko na to wskazuje, że karty nie da się uratować. Po odklejeniu radiatora i oczyszczeniu mechanicznym pozostałości kleju i nałożeniu pasty termoprzewodzącej i założeniu innego radiatora oraz po włożeniu tego do pega w trakcie wyświtlania obrazu szczególnie to widać na grze Fortis są widoczne artefakty. Także karta jest do kasacji. Sprawdzałem czy po tej operacji nowy radiator przylega dobrze do karty jest ok, bo był tylko ciepły. Sprawdzałem po obu stronach karty graficznej (strona spordnia pracka od gafiki) i radiatorze temperatrua była zbliżona. Także przeprosiłem radeona 7000 z 64 mb na pokładzie.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem