[#1] USB i Cdrom
Witam! Próbuję zainstalować w maczku mini pod mosem 2.5 nagrywarkę w kieszeni zewnętrznej USB Slim DVD. Chcę ją zatrudnić do nagrywania pod FryingPanem.
Niestety - w systemie (na blacie) jest widziana jako CD1, natomiast nie wiem jak ją ustawić we FryingPanie? Wcale nie jest rozpoznawalna - próbowałem różnych device i nic. Ciemno... Czy ktoś wie jak należy postąpić z ustawieniami w tym przypadku? Poseidon przypiosał do masstorage. class.

[#2] Re: USB i Cdrom

@Pero, post #1

usbscsi.device UNIT 0
[#3] Re: USB i Cdrom

@Norbert, post #2

usbscsi.device / unit 0 / vendor: Genesys / Product: USB TO IDE
unknown mechanism i reszta unsuported...

[#4] Re: USB i Cdrom

@Pero, post #3

Cześć Pero,

ewidentny brak sterownikówwwwwwwwwwwwwww!!

[#5] Re: USB i Cdrom

@Pero, post #3

Cześć Pero,

ewidentny brak sterownikówwwwwwwwwwwwwww!!
Wejdź na stronę producenta i zobacz czy nie mają przypadkiem sterowników dla Posejdona na MorphOSa - ha ha ha

[#6] Re: USB i Cdrom

@Pero, post #3

To zdaje się do autora FryingPana musisz uderzyć.
[#7] Re: USB i Cdrom

@Jacek Piszczek, post #6

Czy MAKECD wykrywa naped DVD i mozna np. zrobic ISO plytki CD?
[#8] Re: USB i Cdrom

@Pero, post #1

Na #morphos dostałem podpowiedź, żeby w ustawieniach klasy massstorage dla tego urządzenia zaznaczyć "Simple SCSI". Nie mam pojęcia czy pomoże...

[#9] Re: USB i Cdrom

@Norbert, post #7

Make cd dziala poprawnie

[#10] Re: USB i Cdrom

@Pero, post #1

Podsumowanie:
dodatkowa nagrywarka CD lub DVD IDE ATA podłączona do Maczka Mini jako zewnętrzny napęd USB odczytuje prawidłowo płyty zarówno Cd jak i DVD.
Każda próba nagrania FryingPanem lub MakeCD powoduje zawieszenie (u mnie) systemu. Nie pomagają żadne zmiany ustawień Poseidona. Dlatego zamiast oryginalnego napędu Combo zainstolwałem napęd z Pega Slim DVD. Można zakupić SuperDrive Appla, ale koszty są za wysokie...Rozmawiałem w tej sprawie z autorem FryingPana. Tłumaczy, że to nie błąd programu tylko systemu... Szkoda!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem