[#1] Problemy z Pegiem 2...
Kłopot się zaczął dzisiaj jak dostałem nową kość pamięci 1GB. Miałem wcześniej 512MB. Oczywiście standardowo wyłączyłem całkowicie zasilacz, wypiąłem kość i wpiąłem nową. Niestety nie zadziałała. Wpiąłem starą i działa. Do czasu. Potem okazało się że na 512MB sprzęt się też nagle zawiesza i nie włącza. Pomaga poruszanie kości. Co ciekawe zadziałała też kość 1GB. Nawet popracowałem trochę. Wyłączyłem komputer, a po włączeniu to samo.

Nie wiem co jest nie tak, bo na ileś prób sprzęt "zaskakuje" na jakiś czas. Zastanawiam się co by mogło pomóc. Pamięć staram się dociskać solidnie, żeby mieć pewność że pamięć zaskoczy. Ale ile razy można pamięć wkładać i wyciągać? Podejrzewam że coś nie styka na slotach. Ale chciałbym jednak zasięgnąć porady zanim cokolwiek zrobię. Na razie Pega nie ruszam.

Edit: Kość pamięci ma te same oznaczenia co stara 512MB (Kingston KVR400X64C3A), z tym że jest 1GB.

Ostatnia modyfikacja: 17.08.2010 22:13:18
[#2] Re: Problemy z Pegiem 2...

@Solo Kazuki, post #1

A może pomoże Ci ten wątek?

[#3] Re: Problemy z Pegiem 2...

@recedent, post #2

Niestety nie pomogło wyciąganie pamięci i oczekiwanie. Komputer dalej uruchamia się jak chce.

W związku z tym pytanie czy ktoś z okolic Zabrza ma kabel serial (do diagnozy) i trochę czasu żeby pomóc zdiagnozować co dokładnie jest nie tak?

[#4] Re: Problemy z Pegiem 2...

@Solo Kazuki, post #3

A może lepiej udać się do Krakowa do kwaku85 na sprawdzenie płyty?
Jak sam pisałeś to prawdopodobnie probelm ze złym kontaktem gdzieś na płycie. Pewnie wystarczy dokładnie obejrzenie płyty pod mikroskopem i "winowajca" zostanie szybko namierzony. OK
[#5] Re: Problemy z Pegiem 2...

@stachu100, post #4

Problem z tym że nie mam własnego samochodu. A autobusem/pociągiem wolałbym sprzętu nie wozić. Postaram się coś załatwić... ale może być ciężko (żaden z moich znajomych nie ma "po drodze" do Krakowa).

Edit: swoją drogą chętnie bym się udał na dokładny przegląd płyty.

Edit 2: Pytanie też co na ten temat myśli osoba o której wspominasz. Bo przydałoby się też znać jej opinie, gdyby udało mi się załatwić transport

Ostatnia modyfikacja: 18.08.2010 10:52:47
[#6] Re: Problemy z Pegiem 2...

@Solo Kazuki, post #5

Myślę, że jak wyślesz do niego e-mailem opis problemu oraz propozycję jak i kiedy możesz dostarczyć sprzęt to na pewno odpisze. OK
[#7] Re: Problemy z Pegiem 2...

@Solo Kazuki, post #1

a co wypluwa na konsole ?

[#8] Re: Problemy z Pegiem 2...

@rzookol, post #7

Jaką konsolę, jak nie mam kabla? ;)

A ekran po prostu czarny. ;)

[#9] Re: Problemy z Pegiem 2...

@Solo Kazuki, post #8

kabel tani, kupic warto

[#10] Re: Problemy z Pegiem 2...

@rzookol, post #9

Potrzebny jest zwykły kabel RS-232? I co potrzeba po stronie 2 komputera (PC z WinXP)? Jakiś program specjalny? Szukałem po publicystyce, ale nie mogę znaleźć czy było o tym pisane.

[#11] Re: Problemy z Pegiem 2...

@Solo Kazuki, post #10

zwykly kabel, z programów polecam teraterma ale wystarczy zwykly programik z windy, 8n1, bez sprzetowej korekcji (o ile pamietam), predkosc 115200

[#12] Re: Problemy z Pegiem 2...

@Solo Kazuki, post #10

moze tez byc Amiga i program AmiTerm.
[#13] Re: Problemy z Pegiem 2...

@rzookol, post #11

Kabel kupiony i podpiety. Tera Term Pro odpalony i... co dalej? Bo nic się nie dzieje, ani z COM1 ani z COM2. Co trzeba ustawić i co zrobić żeby cokolwiek zobaczyć?

[#14] Re: Problemy z Pegiem 2...

@Solo Kazuki, post #13

Szybkość transmisji na 115200 bps. Oprócz tego 8 bitów, bez parzystości, 1 bit stopu (tzw. "8N1"). Jeżeli kabel porządny, to sprzętową kontrolę przepływu danych (RTS/CTS).

[#15] Re: Problemy z Pegiem 2...

@Solo Kazuki, post #1

Wyczyśc tylko starą kość na 99% to to. Bez paniki.

[#16] Re: Problemy z Pegiem 2...

@11MASTEr, post #15

Bez kości jest też to samo. Komputer się albo włącza, albo nie. Możliwe że jakimś cudem zasilacz też nawalił w tym momencie, ale obawiam się że to coś poważniejszego.

[#17] Re: Problemy z Pegiem 2...

@Solo Kazuki, post #16

Fajnie jakbys mial kogos kto ma dmuchawe do smd. Przegrzalby ci plyte. Skoro wymieniales tylko kosci to gdzies w tym obszarze poszukaj.

[#18] Re: Problemy z Pegiem 2...

@Solo Kazuki, post #16

Niestety wymiana zasilacza nie pomogła. Mam nowy zasilacz 550W a objawy wciąż te same - raz się uruchomi (~10%) a raz nie (~90%).

Ja się teraz zastanawiam co zrobić... bo zasilanie już raczej odpada.

[#19] Re: Problemy z Pegiem 2...

@AmiChris, post #17

Problem w tym że raczej nikogo nie znam...

[#20] Re: Problemy z Pegiem 2...

@Solo Kazuki, post #1

Mialem kiedys cos podobnego, peg wstawal raz na 10 prob odpalenia - niestety dopiero bplan pomogl.

[#21] Re: Problemy z Pegiem 2...

@fazior, post #20

Ja mam pytanie - jaki stary jest ten Peg, ile ma lat?

[#22] Re: Problemy z Pegiem 2...

@Solo Kazuki, post #19

Zawsze możesz iść do serwisu laptopów. Sprzęt mają odpowiedni ale skasują też odpowiednio...
[#23] Re: Problemy z Pegiem 2...

@Zbysiuk, post #21

Mój Peg ma ze 3 lata - jest z jednej z ostatnich partii wyprodukowanych. Tak więc w stosunku do reszty dostępnych na necie jest dosyć nowy.

[#24] Re: Problemy z Pegiem 2...

@fazior, post #20

Ile ciebie orientacyjnie kosztowała ta "zabawa"? Jestem ciekaw na ile muszę się przygotować.

[#25] Re: Problemy z Pegiem 2...

@Solo Kazuki, post #24

Wydaje mi się, że naprawa w Bplanie to koszt około 150-200e, do tego jeszcze trzeba trafić na wolną chwilę panów pracujących w BPlanie ;)

[#26] Re: Problemy z Pegiem 2...

@pampers, post #25

napisałem do bPlan z ich strony. Serwer mi odrzucił niby wiadomość, mimo iż na końcu były podziękowania za wysłanie wiadomości ze strony. Sam nie wiem czy doszło czy nie...

[#27] Re: Problemy z Pegiem 2...

@Solo Kazuki, post #24

U mnie zalatwil to funzin w ramach gwarancji. Cos ponoc przy slocie cpu mialo zimnego luta, czy tez naderwane bylo - nie pamietam naprawde. Te plyty sa cholernie delikatne, ja wpakowalem swojego pega do bigbudy, glosnej z hiperwentylacja:) i nie tykam, to juz w koncu dziadek.

[#28] Re: Problemy z Pegiem 2...

@Solo Kazuki, post #26

Solo: a może najpierw spróbuj za poradą Staszka skontaktować się z Kwakiem, może coś zaradzi swoimi magicznymi oscyloskopami i cokolwiek on tam ma jeszcze ;)

[#29] Re: Problemy z Pegiem 2...

@Solo Kazuki, post #19

Przyjedź do Żagania, to zrobię Ci to na miejscu. Nie wysyłaj sprzętu, bo jak kilka osób z forum przekonało się, sprzęt u mnie dłuuugo nabiera mocy urzędowej jak nie ma właściciela :(

[#30] Re: Problemy z Pegiem 2...

@UZi, post #29

Święte słowa:) Ale jednak historia zakończyła się hepiendem:)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem