[#1] Przeniesienie ENV: z RAM: do SYS:
Chcialem zwolnic troszke pamieci w Efice przenoszac katalog ENV z RAMu na dysk. Wykonalem taka mala modyfikacje S-S (tak wiem zeby nic tam nie ruszac):

W orginalny pliku jest tak

....
MakeDir >NIL: RAM:ENV RAM:Clipboards
Copy >NIL: ENVARC: RAM:ENV ALL NOREQ DONTOVERWRITE
Assign ENV: RAM:ENV
....

Zamienilm na

...
MakeDir >NIL: RAM:Clipboards
Copy >NIL: ENVARC: MorphOS:ENV ALL NOREQ DONTOVERWRITE
Assign ENV: MorphOS:ENV
....

Katalog ENV zalozylem na partycji MorphOS

Jednak po restarcie dostalem cos takiego

http://www.changeit.ppa.pl/temp/login.jpg

PPP wpisalem sam.
Czyzby taka delikatna zmiana powodowala cos takiego?

Ostatnia modyfikacja: 09.09.2010 16:55:16
[#2] Re: Przeniesienie ENV: z RAM: do SYS:

@Phibrizzo, post #1

zaoszczedziles niecale 200 kb, za to zwiekszyles ilosc operacji dyskowych (= spowolniles system). blad jest ciekawy. zaraz sprawdze czy u mnie bedzie.

dopisek:

ok. zamiast mossys:env mam po prostu sys:env i dziala z kopa.

Ostatnia modyfikacja: 09.09.2010 17:20:42
[#3] Re: Przeniesienie ENV: z RAM: do SYS:

@Valwit, post #2

Czemu zwiększył? Właśnie zmniejszył - bo jakoś te dane do tego ram: musiały się dostać, teraz nie muszą.

[#4] Re: Przeniesienie ENV: z RAM: do SYS:

@11MASTEr, post #3

ale czytane bykly z ram: raz przy starcie i juz potem sobie zmiany i odczyty leca z ram:. teraz oszczedzil kopiowania i niecalych 200 kb ramu, ale za kazdym razem odczyt leci z dysku co trwa dluzej. i w efekcie zamiast 1 odczytu przy starcie ma ich wiecej bo za kazdym razem :)
[#5] Re: Przeniesienie ENV: z RAM: do SYS:

@11MASTEr, post #3

Czemu zwiększył? Właśnie zmniejszył - bo jakoś te dane do tego ram: musiały się dostać, teraz nie muszą.

Po pierwsze, tak jak napisal Valwit kazda operacja na ENV: generuje operacje dyskowe. A kopiowanie z SYS: do RAM: zamienil na kopiowanie z SYS: do SYS:ENV.

Zmiana jak dla mnie bezsensowna.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem