[#1] Morphos 2.5 i karta wi-fi
Jako nowy użytkownik Pegasosa 1 i mos-a zmagam się z kartą wi-fi. Czy wbudowany w mosa stos TCP/IP zadziała z urządzeniem prism2.device, czy też muszę użyć innego stosu. Jeśli muszę użyć innego to jak? Próbuję ze stosem mos-a i nic.

[#2] Re: Morphos 2.5 i karta wi-fi

@gtomasz, post #1

A próbowałeś powalczyć z tym:

http://aminet.net/driver/net/prism2.lha

[#3] Re: Morphos 2.5 i karta wi-fi

@pampers, post #2

Wiesz, nie wiem co o tym sądzić bo w Read Me na końcu jest napisane:
"Pegasos no longer supported because of unresolvable speed problems."
Tak, mam ten wlasnie sterownik. Sorry za brak polskich znakow, klawiatura mi sie posypala.
[#4] Re: Morphos 2.5 i karta wi-fi

@gtomasz, post #1

W ustawieniach system/network na dole okna masz klawisz "nowe urządzenie". Wcześniej musisz mieć wgrany do katalogu devs:network sterownik prism2.device. Po kliknięciu na ten klawisz wybierasz z selektora prism2.device i ustawiasz dalej. W katalogu c: musisz mieć wgrany plik setprism2defaults. Program ten wywołujesz ze user-startup.
tak jest w readme:
;C:SetPrism2Defaults SSID yourwlan KEY 1234567890ABCDEF0123456789?
a ja miałem tak:
c:setprism2defaults SSID domowa

pozycja KEY z ciągiem cyfr to klucz szyfru WEP (?). Ja tego nie stosowałem...
domowa to nazwa mojej sieci lokalnej

Ostatnia modyfikacja: 05.10.2010 23:19:38
[#5] Re: Morphos 2.5 i karta wi-fi

@Pero, post #4

Pero napisał to co mi się nie chciało, przyjąłem po prostu że ludki czytają read me :) Prism2 zadziała tylko z kodowanie WEP.

[#6] Re: Morphos 2.5 i karta wi-fi

@pampers, post #5

Ja czytam, tyle że po ingliszu to ja rozumieć :D
Ale z praktyki w moim fachu wiem, że Polacy to naród co to wszystko wie i dopiero jak spieprzy maszynerię to się zastanawia gdzie jest instrukcja...
Niestety :D

[#7] Re: Morphos 2.5 i karta wi-fi

@pampers, post #5

Ale ja nie stosuje zadnego syzfrowania. Wylaczylem szyfrowanie w moim routerze i siec jest "otwarta".
[#8] Re: Morphos 2.5 i karta wi-fi

@Pero, post #4

Wszystko jest tam gdzie trzeba. Dodaje nowe urzadzenie daje zapisz i wyskakuje komunikat: "Umiesc nosnik sana2/system w dowolnym napedzie".
[#9] Re: Morphos 2.5 i karta wi-fi

@gtomasz, post #7

Ja nie stosowałem szyfrowania więc miałem tak:
c:setprism2defaults SSID domowa
gdzie "domowa" to nazwa mojej sieci lokalnej - pecet, laptop i pegazidło. Wszystkie IP miałem poustawiane na sztywno. Router miał adres jako pierwszy - np 192.168.1.1. Reszta numery kolejne. Jeżeli masz mosa 2.x to masz prostą sprawę z ustawieniami. Zamiast szyfrowania miałem filtrowanie mac adresów.

[#10] Re: Morphos 2.5 i karta wi-fi

@gtomasz, post #8

A! tego to nie znam...
U mnie peguś pracował na mosie 145 i stosie Mosnet.
EDIT:
Ale przecież można edytować pliki sieciowe w edytorze tekstu i zapisać!. Wszystkie się mieszczą w prefs/env-archive/net oraz plik główny prefs/env-archive/interfaces

Ostatnia modyfikacja: 05.10.2010 23:54:38
[#11] Re: Morphos 2.5 i karta wi-fi

@Pero, post #9

Ja już nawet filtrowanie adresów wyłączyłem, tak że nic nie stoi na przeszkodzie żeby się z siecią połączyć. Adresu IP też są ok. Tylko nie rozumiem co ma do tego sana2. O ile dobrze pamiętam to ma ona coś wspólnego ze stosem TCP/IP dla AmigaOS. Jak zdiagnozować urządzenia pod mos-em? To znaczy sprawdzić szynę pci i co na niej siedzi.
[#12] Re: Morphos 2.5 i karta wi-fi

@gtomasz, post #11

PciTools

[#13] Re: Morphos 2.5 i karta wi-fi

@gtomasz, post #1

Temat zamknięty. Nie pytajcie jak, ale działa.
[#14] Re: Morphos 2.5 i karta wi-fi

@gtomasz, post #13

:D

[#15] Re: Morphos 2.5 i karta wi-fi

@gtomasz, post #13

Warto napisać jak zadziałało, może za jakiś czas ktoś inny będzie borykał się z tym samym problemem i Twoja porada może okazać się jak znalazł.

[#16] Re: Morphos 2.5 i karta wi-fi

@pampers, post #15

Zrobiłem dokładnie to co mówi instrukcja. Stos mos-a 2.5 działa bez problemu. Nie wiem dlaczego wczoraj nie chciało działać a dzisiaj działa. I właśnie dlatego jestem niepocieszony trochę, bo nie wiem co było przyczyna tego że wi fi nie dzialało :( Może to zwykła złośliwość rzeczy martwych?
[#17] Re: Morphos 2.5 i karta wi-fi

@gtomasz, post #16

A mówią że MorphOS nie ma nic z Amigi a tu widać ma - duszę i kapryśność :D

[#18] Re: Morphos 2.5 i karta wi-fi

@gtomasz, post #16

Może przeszukaj cały sys: wbudowanym w MorphOS narzędziem pod kątem występowania w plikach ciągu "sana2/system"? Ciekawe czy coś znajdzie, a jeśli tak, to jeszcze ciekawsze gdzie. Może to nam coś nasunie i będziesz wiedział, co było wcześniej nie tak?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem