[#31] Re: MOS2.6 na PowerMac G4 model 3.4 do 3.6

@Sir_Lucas, post #30

No nic instalacje będzie musiała poczekać do jutra nie mam klawiatury. Myszka inna działa.

[#32] Re: MOS2.6 na PowerMac G4 model 3.4 do 3.6

@Sventevith, post #29

Awaryjne otwieranie CD - po włączeniu/restarcie komputera przytrzymać lewy przycisk myszki (lub jedyny jeśli stara makowa).
[#33] Re: MOS2.6 na PowerMac G4 model 3.4 do 3.6

@madman15, post #32

Zadziałało, jednak bez klawiatury nie odpalę instalki Mosa. Poczekam do jutra.

[#34] Re: MOS2.6 na PowerMac G4 model 3.4 do 3.6

@Sventevith, post #33

Mam klawiaturę od PC pod MacOS działa. Płytę z MorphOS też widzi w MacOS. Wypaliłem na DVD+R zweryfikowałem jest poprawna. Jednak nie mogę z niej wystartować systemu trzymanie C nie pomaga. Przy trzymaniu altu też nie wchodzi do boot menu. Co mogę robić nie tak ?

[#35] Re: MOS2.6 na PowerMac G4 model 3.4 do 3.6

@Sventevith, post #34

Przy trzymaniu altu mac MUSI wejść do bootmenu. Jeśli nie wchodzi to jest problem z klawiaturą, niektóre mogą w makach działać nie do końca poprawnie.
A może za późno wciskasz alt (wciska się zaraz po usłyszeniu dźwięku uruchamiania)? No i jeszcze luźna refleksja - może mak myśli że alt to "windows" i vice versa? Popróbuj uruchamiać z wciśniętym Win.
[#36] Re: MOS2.6 na PowerMac G4 model 3.4 do 3.6

@madman15, post #35

Dobra udało się trzymałem 2 Alty na raz :) System z płyty się zbutował :)

Ostatnia modyfikacja: 10.11.2010 20:35:38

Ostatnia modyfikacja: 10.11.2010 20:36:04
[#37] Re: MOS2.6 na PowerMac G4 model 3.4 do 3.6

@Sventevith, post #36

Nie trzeba trzymać 2 naraz, no ale faktycznie teraz mi się przypomniało że w PC prawy alt to jest bodajże ctrl+alt, a lewy to "zwykły" alt :)
[#38] Re: MOS2.6 na PowerMac G4 model 3.4 do 3.6

@madman15, post #37

No więc pierwsze wrażenia są takie, że wszystko działa błyskawicznie.
Jednak przydał by się jakiś manual do systemu :)

Czy da się zapisać ułożenie ikon na pulpicie aby, po każdym restarcie nie trzeba było ich przestawiać ?

Część aplikacji w tym skompilowanych pod MOSa robi freeza systemu. Jak szukać przyczyny ? I czy restart na eMacu da się zrobić jakoś z klawiatury przy freeze czy tylko hard resert przyciskiem na obudowie ?

Freeza robi mi na przykład dosbox, wiecie jak z nim powalczyć ?

Ostatnia modyfikacja: 11.11.2010 12:41:55
[#39] Re: MOS2.6 na PowerMac G4 model 3.4 do 3.6

@Sventevith, post #38

Czy da się zapisać ułożenie ikon na pulpicie aby, po każdym restarcie nie trzeba było ich przestawiać?

A "utrwal pozycję" z menu kontekstowego nie działa?
Jest jeszcze opcja automatycznego utrwalania pozycji w ustawieniach Ambienta (zakładka "ikony").

Część aplikacji w tym skompilowanych pod MOSa robi freeza systemu. Jak szukać przyczyny?

Na początek możesz odpalić Snoopium (SYS:Tools) i zobaczyć, czy nic im nie brakuje. A jak nie pomoże - to zawsze jest forum :)

Co do DOSBoxa - której wersji używasz i kiedy następuje zwiecha?

[#40] Re: MOS2.6 na PowerMac G4 model 3.4 do 3.6

@recedent, post #39

Po kliknięciu w program wyskakuje shell, następnie na ekranie od góry pojawiają się śmieci następnie następuje freez.

[#41] Re: MOS2.6 na PowerMac G4 model 3.4 do 3.6

@Sventevith, post #40

Mam pytanko odpalam sobie dema na MOSa i część z nich, otwiera się w fullscreen jednak monitor nie przechodzi do rozdzielczości w jakiej jest demo tylko wyświetla obraz w rogu. Czy to kwestia dem czy sterowników MOSa.

Da się z poziomu Ambienta stworzyć samą ikonę dla katalogu, który jej nie posiada, czy trzeba tworzyć nowy katalog od razu z ikoną ?

No i pytanie skąd się dowiedzieć jak działają ikony bo jakoś nie mogę tego zrozumieć. Chciałbym zmodyfikować działanie ikon lub, stworzyć nowe dla programów które ich nie mają aby je uruchamiać z parametrami.

[#42] Re: MOS2.6 na PowerMac G4 model 3.4 do 3.6

@Sventevith, post #41

akurat co do dodawania ikon to jest proste:
info na pliku i potem przeciagasz ikonke z innego katalogu do miejsca w okienku info z ikonka

[#43] Re: MOS2.6 na PowerMac G4 model 3.4 do 3.6

@rzookol, post #42

Ok. Ale jak tam wstawić parametry dla pliku wykonywalnego ?
W info jest Pole typ z 2 możliwościami: Tool/Project.

Do czego jest pole default tool ?

Ostatnia modyfikacja: 11.11.2010 16:57:16
[#44] Re: MOS2.6 na PowerMac G4 model 3.4 do 3.6

@Sventevith, post #41

Mam pytanko odpalam sobie dema na MOSa i część z nich, otwiera się w fullscreen jednak monitor nie przechodzi do rozdzielczości w jakiej jest demo tylko wyświetla obraz w rogu. Czy to kwestia dem czy sterowników MOSa.

To ani nie sterowniki ani nie dema, tylko Twój monitor, który nie podaje poprzez DDC, że obsługuje rozdzielczość, w której otwierają ekran dema. Możesz próbować stworzyć ręcznie taką rozdziałkę w ustawieniach "Monitors".
[#45] Re: MOS2.6 na PowerMac G4 model 3.4 do 3.6

@Sventevith, post #43

no tak jak na amidze, tu nie ma zadnej roznicy

default tool to program ktory sie uruchomi dla danych

np. dla pliku instalacyjnego bedzie to
c:iconx albo c:installer

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem