[#1] Rejestracja MOSa
Mam kilka pytań dotyczących rejestracji MorphOSa 2.6

1) Jej koszt to obecnie 111eur (ok. 433zł) ?

2) Czy rejestracja dotyczy tylko wersji 2.6 czy mam prawo do późniejszych aktualizacji (2.7; 2.8 itp.)?

3) Jak długo działa demo MOSa?

4) Jak wygląda sprawa "ważniejszego" oprogramowania? Np. na jakim etapie rozwoju jest OWB? Zgodność z css, ajax itp. Chodzi o to czy da się w miarę bezboleśnie przeglądać internet tak jak na Firefoxie.
Czy jest jakiś konkretny edytor tekstu? Nie musi być to od razu WORD ;) Ale cos powiedzmy pokroju works'a.

Oraz programy graficzne - który najlepszy?

[#2] Re: Rejestracja MOSa

@Ziolo, post #1

1. Tak, dokładnie 111,11 e

2. Dotyczy wersji 2.6 i dalszych aktualizacji, najprawdopodobniej do wersji 2.9, ale nie ma żadnych oficjalnie potwierdzonych informacji że wersja 3.0 będzie płatna od nowa.

3. 30 minut

4. Da się bezboleśnie przeglądać stronki, najlepiej żeby nie były wykonane we flashu.

5. Są różne edytory tekstu ale jeżeli chciałbyś częściową zgodność z plikami worda lub możliwość ich edycji użyj Google Docs.

[#3] Re: Rejestracja MOSa

@pampers, post #2

Dotyczy wersji 2.6 i dalszych aktualizacji, najprawdopodobniej do wersji 2.9, ale nie ma żadnych oficjalnie potwierdzonych informacji że wersja 3.0 będzie płatna od nowa.

Numeracja wersji to nie ułamki dziesiętne. Po 2.9 jest 2.10, itd.

[#4] Re: Rejestracja MOSa

@Ziolo, post #1

. na jakim etapie rozwoju jest OWB? Zgodność z css, ajax itp. Chodzi o to czy da się w miarę bezboleśnie przeglądać internet tak jak na Firefoxie.

Jeżeli chodzi o AJAX-a i CSS to zgodność jest pełna. Nie każda przeglądarka dostaje 100/100 w teście Acid3... Co prawda sam Acid to nie wszystko, ale jako osoba tworząca od czasu do czasu strony trochę bardziej skomplikowane niż "strona domowa Jana Kowalskiego" mogę powiedzieć, że w dziedzinie HTML (również HTML 5), CSS, AJAX-a i JavaScript OWB jest po prostu normalną przeglądarką. Zresztą OWB bazuje na WebKicie, a więc tym samym engine co Chrome i Safari.

Czego natomiast nie ma? Flash w zasadzie leży i kwiczy (są specjalne skrypty do omijania Flasha w YouTube, ale jakkolwiek popularny, to jednak tylko jeden portal). Nie ma też JVM, ale to aż tak bardzo do przeglądania Internetu nie jest potrzebne. Oczywiście Silverlighta też nie ma. Ale za to jest obsługa video w HTML5 a nawet kodek WebM .

[#5] Re: Rejestracja MOSa

@Marek Szyprowski, post #3

rewizji chyba

[#6] Re: Rejestracja MOSa

@Ziolo, post #1

Oraz programy graficzne - który najlepszy?

Wszystko zależy do czego. Podstawowy brak - to brak poważnego programu do grafiki wektorowej. Są pewne próby w rodzaju Magical Ink, SteamDraw czy AmiFig, ale na razie to są wszystko ciekawostki. Przy grafice bitmapowej jest lepiej. Z tych co próbowałem używać:

- ShowGirls - niby przeglądarka do obrazków, ale do prostych akcji typu "przytnij, skaluj, zmień balans, nałóź filtr, wstaw napis z cieniem" rewelacja.
- Sketch - program z ambicjami na MorphOS-owego Paint.NET-a, ale trochę ma dziwne GUI (albo ja jestem dziwny) i czasem nie do końca robi to czego by się należało spodziewać.
- TvPaint - Stary ale wciąż nie do pobicia jeżeli chodzi o typowe komputerowe malowanie. Widziałem na żywo człowieka z talentem używającego TVPainta z tabletem graficznym. Po prostu opad szczęki.
- Image FX - Wersja 3.5 jest darmowa bodajże. Interfejs z epoki średniowiecza, ale robi co mu się każe, jak ktoś przyzwyczajony, daje radę.

Oczywiście to są moje osobiste opinie i każdy może mieć inne zdanie.

[#7] Re: Rejestracja MOSa

@rzookol, post #5

rewizji chyba

Poprawnym tłumaczeniem angielskiego słowa 'revision' w kontekście komputerowym jest "wersja", a angielskie 'version' wypadałoby tłumaczyć jako "wersja główna". A moja uwaga była dość ogólna i dotyczyła pojęcia dowolnych wersji jako takich.

[#8] Re: Rejestracja MOSa

No to luzik, teoretycznie do wersji 3.0 zostały nam w takim razie 94 darmowe aktualizacje

[#9] Re: Rejestracja MOSa

Oczywiscie masz racje, jednakze gdy pokazano mosa 3.0 mozna bylo uproscic, ze bedzie po 2.9 bez podwersji ;)

Tak jak napisano, oczywiscie nikt nie mowi, ze taka wersja kiedykolwiek powstanie vide 1.4.5 -> 2.0.

[#10] Re: Rejestracja MOSa

@AmiChris, post #9

MOSa 3.0 to pokazano ze 2 lata temu :)
[#11] Re: Rejestracja MOSa

@pampers, post #8

Dlaczego 94? Przecież po 2.99 może być 2.100, 2.101, 2.102...

[#12] Re: Rejestracja MOSa

@madman15, post #10

Ta tak samo jak 1.5 . Swoją drogą na Amigameetingu w Łodzi jaca ostro pilnował dziewictwa 1.5 ale i tak wyciekło :) Słabo używalne ale zawsze :)

[#13] Re: Rejestracja MOSa

@Arbuz, post #12

ostro pilnował dziewictwa 1.5 ale i tak wyciekło

Można skądś pobrać tą wersje ? Tylko w "celach zapoznawczych" :D

[#14] Re: Rejestracja MOSa

@Arbuz, post #12

Coz, po tym piru zrobil kodowanie kernela wg maca czy czego tam;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem