[#13]
Re: Efika wędrowniczka u _artiego ;)
@_arti,
post #11
Może zagadaj do Jacy na #PPA? Albo wrzuć posta na MorphZone? Jeśli nie masz tam konta i nie chcesz zakładać, to mogę Ci pomóc i sam założyć taki temat.
Co do przelotki - nie ma gdzieś nie-applowskiej VGA-DVI? Ja swego czasu zakupiłem przelotkę "w drugą stronę" - tzn. DVI-VGA (żeby podłączyć Mini do starego monitora) za jakieś śmieszne pieniądze w Carrefourze (ale co ja się najpierw ochodziłem po sklepach komputerowych za taką przelotką to moje :) ). A co do nowej karty - zawsze możesz wykonać nowy tylni panel :) albo po prostu go zdjąć - mocują go tylko śrubki do mocowania wtyczek VGA i serial, o ile dobrze pamiętam. Tylko pamiętaj, żeby podłożyć coś między twardziela a kartę, bo inaczej może być zwarcie. No i nie będzie to zbyt elegancko wyglądać (nie żeby mój "panel" wiele pomagał, ale zawsze ;) ).
Co do karty - jak pewnie zauważyłeś, gniazda USB/LAN wystają dość znacznie i będą kolidować z każdą nie "low-profile" kartą grafiki. Co prawda kartę da się wygiąć w riserze tak, że zmieści się każda, ale ryzyko uszkodzenia sprzętu rośnie (no i nie domkniesz obudowy). Nie wiem czy są dostępne niskoprofilowe wersje np. Radka 8500. No i przydałoby się pasywne chłodzenie do bezgłośnej pracy. Poza tym - pamiętaj, że to AGP jest trochę "udawane" - przez riser na PCI, więc nie wiem czy w ogóle jest sens ładować jakąś inną, nawet teoretycznie dużo silniejszą, grafę do Efiki. Nie miałem niestety możliwości wykonać np. porządnych testów porównawczych 3d z jakąś kartą o lepszych osiągach, więc kwestia pozostaje otwarta.