[#1] Morph OS na Sam440
Witam wszystkich , posiadam Sam 440 z os4.1 i chętnie zapoznałbym się z Mosem ,niestety nie stać mnie chwilowo na kupno mini maca a nie chcę zamieniać Sam na pega. Na Samanthe niestety nie wyszła żadna wersja mosa . W związku z tym mam pytanie czy można jakoś emulować ten system ?? może jakaś starsza wersja którą można się pobawić? Proszę o odpowiedz Pozdrawiam
[#2] Re: Morph OS na Sam440

@vegeta, post #1

nie

[#3] Re: Morph OS na Sam440

@kiero, post #2

Swoją drogą ciekawe ile zajmuje przeportowanie systemu na inną płytę. W końcu procesor podobny. Pewnie główna praca to wszelkiego rodzaju sterowniki itp. Ciekawe...
[#4] Re: Morph OS na Sam440

@XaVeR, post #3

procesor wcale nie jest az tak podobny. ma jedynie takie same instrukcje;)

[#5] Re: Morph OS na Sam440

@vegeta, post #1

Nie wiem na ile jesteś zainteresowany, ale jeśli chcesz potestować MorphOSa, to polecam ten wątek. Niestety, Efika-wędrowniczka jest tylko jedna, a chętnych jeszcze kilku, więc musiałbys trochę poczekać. Alternatywnie móglbyś spróbować nabyć PowerMaca G4 (słabsze modele czasem trafiają się po śmiesznej cenie, albo i gratis - jak po znajomości) i na nim spróbować się bawić.

Ostatnia modyfikacja: 17.12.2010 18:53:29
[#6] Re: Morph OS na Sam440

@recedent, post #5

Ja mogę drugą puścić w obieg. Kłopot w tym, że aktualnie jest bez obudowy...

[#7] Re: Morph OS na Sam440

@G. Kraszewski, post #6

Przecież miała taką ładną, co z nią zrobiłeś? :)

[#8] Re: Morph OS na Sam440

@vegeta, post #1

zawsze mozesz kupic za 80 zl powermaca g4, predkosc bedziesz miec podobna do sama:)

[#9] Re: Morph OS na Sam440

@recedent, post #5

Świetna sprawa thx OK ale nie wiedziałem ,że te powermac G4 są takie tanie myślałem że tu chodzi o kwotę rzędu kilku stówek . To poszukam i zakupie jakiegoś słabszego do zabawy ( tańsze to niz kupno powera do mojej 1200). A jesli nic ciekawego nie znajdę to wpiszę się do kolejki oczekujących :)
[#10] Re: Morph OS na Sam440

@vegeta, post #9

Oczywiscie, ze sa takie. Niektore firmy probuja wmowic, ze sa drogie. Nie mowie juz teraz o designie i marce bo wiadomo Mac ma fajny design. Zapytaj sie jeszcze uzytkownika MadMan-a, on mial pokazna grupke macow ktore wyprzedawal, moze cos jeszcze zostalo.

[#11] Re: Morph OS na Sam440

@AmiChris, post #10

MadMan-a, on mial pokazna grupke macow ktore wyprzedawal, moze cos jeszcze zostalo

Zostało, kilka widzę jeszcze na znanym portalu aukcyjnym w cenie <200pln. IMO dobra oferta, nic ino brać.

Łedyta: Upss...Został się tylko jeden

Ostatnia modyfikacja: 18.12.2010 13:18:06
[#12] Re: Morph OS na Sam440

@vegeta, post #9

Zawsze też mogę sprzedać rzeczoną Efikę - ale jako doświadczony jej posiadacz raczej sugeruję powermaca. Nawet mój obecny PowerMac G4 500 MHz (a więc raczej dolna półka) po prostu demoluje Efikę wydajnością (oraz faktem, że można mieć więcej niż 128 MB pamięci). Efika ma tylko dwie zalety: jest mała i bardzo cicha, zaletą też może być niski pobór energii, ale PowerMac elektrowni atomowej też nie wymaga.

[#13] Re: Morph OS na Sam440

@Zbysiuk, post #7

Przecież miała taką ładną, co z nią zrobiłeś?

Padł zasilacz, nowy ma inne gabaryty. Obudowa zatem, po wymontowaniu być może użytecznych w przyszłości elementów, trafiła na śmietnik.

Ostatnia modyfikacja: 18.12.2010 14:28:21
[#14] Re: Morph OS na Sam440

@waldiamiga, post #11

Na Allegro jest 0, niemniej w domu mam:
- AGP Graphics 450 MHz z Rage128 - 120 zł, mogę zamienić na Radeona na którym nie działa MacOS X (20 zł),
- parę całkiem podobnych quicksilverów 800 lub 733 MHz, mają karty GeForce, zatem j.w., same kompy ok. 200 zł albo ciut taniej,
- jednego MDD ale nie do końca sprawny - za Chiny nie umiem go zmusić do automatycznego bootowania MOSa, trzeba przez bootmenu i ma jakieś inne dziwne zjazdy. Nie polecam do MOSa.
[#15] Re: Morph OS na Sam440

@waldiamiga, post #11

Zostało, kilka widzę jeszcze na znanym portalu aukcyjnym w cenie <200pln. IMO dobra oferta, nic ino brać.

Łedyta: Upss...Został się tylko jeden

Już niestety nie został żaden ponieważ kupiłem go ok, racja i nawet okazało się że mieszkamy niedaleko :D

Sam 440 flex os 4.1
Ami 1200
cd32
HP Pavilion dv6000
i juz niedługo Powermac g4 z Mosem
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem