[#1] Aktualizacja z obrazu?
Da się zaktualizować MorphOS-a bez wypalania płytki?

[#2] Re: Aktualizacja z obrazu?

@tomek, post #1

Tak, a w niektórych przypadkach - wyłącznie w ten sposób (na Efice) :). Ale to w sumie zależy od sprzętu. Maki bywają wybredne.

[#3] Re: Aktualizacja z obrazu?

@recedent, post #2

no i się nie powiodło :)

[#4] Re: Aktualizacja z obrazu?

@tomek, post #3

na mini bez problemu moza to zrobic ;)
Sam tak robie updaty :)

[#5] Re: Aktualizacja z obrazu?

@tomek, post #3

Trzeba jeszcze wiedzieć jak to zrobić (hint: w OpenFirmware musisz podać ścieżkę do boot.img w nowej wersji, znajdującego się na twardym dysku, albo zabootować z pendrive'a). A potem to już z górki - podmontowujesz .iso pod systemem i instalujesz z wirtualnego CD.

[#6] Re: Aktualizacja z obrazu?

@recedent, post #5

a jak dostac się do OF w mini? w pegu umiałem ale w mini nigdy nie miałem takiej potrzeby

[#7] Re: Aktualizacja z obrazu?

@tomek, post #6

Na pecetowej klawiaturze: "prawy Alt"+"prawy Win"+O+F.
Na applowskiej: Cmd+Option+O+F.

Ale to dopiero początek zabawy :)

[#8] Re: Aktualizacja z obrazu?

@recedent, post #7

wypalam płytkę

[#9] Re: Aktualizacja z obrazu?

@recedent, post #5

Nie musisz montowac iso pod systemem :)
Potrzebujesz tylko nowego boot.img i system odpalasz z iso :)

[#10] Re: Aktualizacja z obrazu?

@Drako^lM, post #9

Znaczy, na chama skopiować nowy boot.img na partycję startową, wybłogosławić a jako boot-file dać ścieżkę do .iso? Bo nie kumam.

[#11] Re: Aktualizacja z obrazu?

@recedent, post #10

Nie trzeba błogosławić - można z OFa ręcznie wystartować. Np
boot hd:,3boot27.img bootimage=dh0:morphos.iso ramdebug
[#12] Re: Aktualizacja z obrazu?

@recedent, post #10

Ja przy 2.7 skopiowałem boot.img na partycję startową (nie pobłogosławiłem) i po resecie system już nie wstał. No i w końcu wypaliłem CD :)

[#13] Re: Aktualizacja z obrazu?

@kjb, post #12

A jak juz wypalies CD, to co potem ? ;] Moze pytanie banalne, ale utknalem w pewnym miejscu przy instalacji wersji 2.7 ( demo) i nie mam pojecia co dalej ?
Mialem zainstalowana wersje 2.5 i probowalem najpierw zrobic aktualizacje do 2.7. Odpalilem normalnie 2.5 z hdd, potem iwizard z cd wersja 2.7 i otrzymalem komunikat IPrefs : " MorphOS boot.img vesion is too old. In order to boot the MorphOS CD, type boot /pci/cd to the OpenFirmware promt." Klikam OK -> "System will rebot now". ->OK
Logicznie "idac dalej" wchodze do OF (prawy ALT+WIN+O+F) , mam promt. Teraz pewnie robie cos zle, ale no sprobowalem tak jak napisano wczesniej :
0>boot /pci/cd
,
i otrzymuje...
0>boot /pci/cd can't OPEN: /pci/cd
Can't open device or file
 ok
0>
,

Moje pytanie brzmi : co ja wlasciwie powinienem teraz zrobic, aby uruchomic MOS'a2.7 z cd i zainstalowac go na hdd ? Tylko lopatologicznie prosze, gdyby ktos byl tak uprzejmy, bo juz mi rece opadaja. iNie zalezy mi na starym konfigu, bo i tak zbyt czesto tego nie uzywalem ostatnio, wiec format i instalacja na czysto rowniez dozwolona ;]

MOS2.5 byl/jest zainstalowany z domyslnym podzialem partycji ( work - DH2: i system - DH1: i DH0: - 60 mb partycja widoczna z HDConfig) i dziala bez problemow. Mac Mini "standardowy". dzieki z gory i sorry, jesli to banalne jest

DOP: Aha, ten komunikat
" MorphOS boot.img vesion is too old. In order to boot the MorphOS CD, type boot /pci/cd to the OpenFirmware promt."
mam rowniez przy bootowaniu 2.7 bezposrednio z CD

Ostatnia modyfikacja: 24.12.2010 13:11:48
[#14] Re: Aktualizacja z obrazu?

@kjb, post #12

Bo trzeba skopiować po pierwsze odpowiedni boot.img (znajduje się w mac_ppc32 na CD) oraz odpalić bo "z palca" z OF podając ścieżkę do pliku iso.
[#15] Re: Aktualizacja z obrazu?

@cactoos, post #13

Apple OF != bPlan OF. Komendy są podobne, ale składnia inna, a i ścieżki do device'ów inne. Standardowo można użyć aliasów hd/cd do dysków. Polecam zapoznanie się z dokumentacją do Apple OF.
[#16] Re: Aktualizacja z obrazu?

@Jacek Piszczek, post #14

Nie chce tego instalowac z ISO ( no chyba, ze inaczej nie mozna), mam wypalona plytke normanie z ktorej bootuje. "odpalic z palca" malo doswiadczonemu uzytkownikowi naprawde niewiele pomaga, dlatego tez prosilem o lopatologie. w tym momencie dalej nie wiem, co mam wpisac w OF dokladnie ;/

[#17] Re: Aktualizacja z obrazu?

@cactoos, post #16

Nie wchodź w OF w ogóle. Uruchom komputer z wciśniętym C, to wystartuje z płyty.

[#18] Re: Aktualizacja z obrazu?

@recedent, post #17

recedent wlasnie chodzi o to, ze uruchamiam z plyty ( z wcisnietym C) wchodzi do pewnego momentu, a potem ten sam komunikat " MorphOS boot.img vesion is too old. In order to boot the MorphOS CD, type boot /pci/cd to the OpenFirmware promt." Widze sygnaturki z 2.7 na mini ( np. u Ciebie) i sie zastanawiam jakim sposobem np. Ty zainstalowales 2.7 i jesli poszlo normalnie przez bootowanie z cd, to co moze byc problemem u mnie, ze wywala mi blad z boot.img ?

[#19] Re: Aktualizacja z obrazu?

@cactoos, post #18

Jeżeli dostajesz taki komunikat, to znaczy, że jednak nie "złapał" wciśnięcia "C" i wystartował z boot.img, który masz na dysku. Spróbuj z wciśniętym samym altem podczas resetu. Wówczas pojawi się graficzne boot menu jabcoka i tam wybierz płytę cd (uwaga - to boot menu trochę długo "wstaje").

[#20] Re: Aktualizacja z obrazu?

@cactoos, post #13

Tylko lopatologicznie prosze, gdyby ktos byl tak uprzejmy, bo juz mi rece opadaja.

Działając z cd na maczku:

Najpierw cytując za recedentem:
"Na pecetowej klawiaturze: "prawy Alt"+"prawy Win"+O+F.
Na applowskiej: Cmd+Option+O+F."

Później w OF wystarczy wpisać:
boot cd:mac_ppc32boot.img

Jeżeli potrzebujemy Boot-Menu (np. problemy z ustawieniem trybu monitora) to klepiemy:
boot cd:mac_ppc32boot.img bm

Warto również wiedzieć, że domyślnie boot-menu uruchamia się w wyższej rozdzielczości. Jeśli płytka nam się zatrzyma, a na ekranie nadal nic
trzeba nacisnąć "v".

Jeżeli chcemy zabootować MorphOSa z *.iso to musimy:
1. ściągnąć *.iso i zapisać je na dysku (ważne, aby filesystem partycji był wbudowany czyli np. ffs, sfs, fat)
2. (w przypadku update ze zmienionym boot.img) skopiować nowe boot.img (nie trzeba nic błogosławić, najlepiej kopiować w miejsce starego)
3. wejść do of
4. zabootować boot.img z odpowiednim parametrem. Dla maca (i boot.img skopiowanego w miejsce starego):
boot hd:boot.img bi=DH4:temp/morphos.iso
dla efik/pegazów (prawdopodobnie, bo nie sprawdzałem, właściciele tych sprzętów niech zweryfikują):
boot ide:1 boot.img bi DH4:temp/morphos.iso
Oczywiście DH4:temp/morphos.iso trzeba zamienić na ścieżkę odpowiednią dla swojej konfiguracji...
5. MorphOS powinien uruchomić się z iso.

Jest jeszcze jedna ważna rzecz: boot.img dla Maców jest na CD w katalogu mac_ppc32! To, któro jest bezpośrednio na CD jest dla (chyba) pegazów.

Chyba tyle. Mam nadzieję, że wszystko jest okej. ;)

Ostatnia modyfikacja: 24.12.2010 20:24:55
[#21] Re: Aktualizacja z obrazu?

@widelec, post #20

widelec wielkie dzieki za instrukcje, poszlo bez problemu z poziomu OF OK

ps. hint z przelaczaniem trybu za pomoca V rowniez bardzo przydatny ( do tej pory musialem trzymac prawy Ctrl przy starcie).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem