[#1] Co lepsze ?
Witam
Postanowiłem pozbyć się paru rzeczy i otrzymane pieniądze zainwestowac w oprogramowanie dla Morphos-a. Zastanawiam się czy lepszym będzie upolowanie VHI Studio 6.0 + CandyFactory Pro + fxPAINT 2.0, czy wydanie pieniędzy na Hollywood 4.7. Ma ktoś, używa, szczególnie pierwszego zestawu? Co ma lepszy współczynnik możliwości do ceny? Do grafiki 2d i robienia animacji lepsze pod Morphos-em będzie?
[#2] Re: Co lepsze ?

@Ender, post #1

jak chcesz to moge Ci sprzedac nieuzywana plytke z oryginalnym ImageFX 4.5

[#3] Re: Co lepsze ?

@Ender, post #1

Na animacji się nie znam. VHI Studio wygląda z opisu na http://www.softhut.com bardziej na program do zgrywania obrazu. Candy Factory Pro wygląda ciekawiej, chociaż takie efekty można też uzyskać w innych programach. Obydwu programów nie używałem, może ktoś jeszcze się wypowie. fxPaint 2.0 jest ok do obróbki efektów, do typowego malowania się nie nadaje. Ma garść fajnych ficzerów, ogólnie efekty są niezłe. Mało pędzli - ale można dodać własne. To co boli w tym programie to brak obsługi kanału alpha, więc trzeba robić go oddzielnie i doklejać na koniec. Trzeba też wyłączyć tryb realtime w okienku z efektami, inaczej podczas suwaniu suwaka jest nieprzyjemny zwis.

Grafikę 2D dobrze robi TVPaint, PPaint. Do efektów i obróbki ShowGirls jest bardzo fajny, zawsze można pomęczyć kiera o jakiś nowy bajer :), fxPaint i ImageFX też dają radę.

Ostatnia modyfikacja: 30.12.2010 02:34:51
[#4] Re: Co lepsze ?

@Korni, post #3

do malowania dla mnie zawsze zajebisty byl photogenics

[#5] Re: Co lepsze ?

@Ender, post #1

jak masz pega to imo najlepiej wyjdzie os4 i gimp. masakra jednym slowem.
[#6] Re: Co lepsze ?

@Valwit, post #5

Dobra alternatywa dla fotoszopa, a najlepszy program tego typu na Amidze, polecam gimpa.

[#7] Re: Co lepsze ?

@parallax, post #6

Gimp na Ami?

[#8] Re: Co lepsze ?

@Pero, post #7

Tak

Ostatnia modyfikacja: 30.12.2010 09:59:26
[#9] Re: Co lepsze ?

@Valwit, post #5

Nie mam. Mam eMaca. AOS4.x już mnie nie interesuje i wątpie żeby znów zainteresował. Zresztą pytam się o programy, które mógłbym używać pod Morphos-em.
[#10] Re: Co lepsze ?

@Ender, post #9

Zawsze mozna uzyc Sketch'a i ewentualnie mi marudzic.
Dodatkowo animacje mozna robic w Titlerze.

[#11] Re: Co lepsze ?

@Ender, post #1

Jak znam zycie to bedzie to program do zabawy glownie, personal paint zupelnie na poczatek wystarczy.

Ostatnia modyfikacja: 30.12.2010 10:45:00
[#12] Re: Co lepsze ?

@Koyot1222, post #11

Moim zdaniem, na te czasy, to są tylko do zabawy, prócz Gimpa.

[#13] Re: Co lepsze ?

@parallax, post #12

sorry ale nie znam programu o gorszym rozplanowaniu GUI niz gimp

[#14] Re: Co lepsze ?

@rzookol, post #13

To jedyny minus, ale idzie się przyzwyczaić.

[#15] Re: Co lepsze ?

@parallax, post #14

nie, no minusem jest brak amigowego gui, takie cos co tym masz na os4 po cygnixem to ja mam przez rdesktop, poza tym nie wiem w czym gimp jest lepszy od photogenica jesli chodzi o malowanie

Ostatnia modyfikacja: 30.12.2010 11:53:42
[#16] Re: Co lepsze ?

@parallax, post #14

To jedyny minus, ale idzie się przyzwyczaić.

Jedyny, ale zasadniczy. Tak, wiem, do vima też się można przyzwyczaić.

Ostatnia modyfikacja: 30.12.2010 11:59:19
[#17] Re: Co lepsze ?

@rzookol, post #15

To troche jakby sprzeczac sie jakie mozliwosci ma ktora amiga. Ludzie kiedys cale swiaty gier tworzyli zapisujac na dyskietkach bez dodatkowych pamieci ram i innych bajerow. Dzis, kazdemu gui przeszkadza... kompatybilność, kanały alpha, interfejs za wolno chodzi... a jeszcze nic nie narysowane.

Niech facet cos narysuje, uzna ze za malo program potrafi to przesiadzie sie na wiekszy kombajn. Wielu z moich znajomych "profesjonalnych fotoszopenow" szoruje jakies drobne modyfikacje zdjec wogole nigdy nie uzywajac opcji malowania domalowywania.

Ostatnia modyfikacja: 30.12.2010 12:22:42
[#18] Re: Co lepsze ?

@parallax, post #14

GIMP ma calkiem fajne GUI, ale to kwestia przyzwyczajenia. Dla mnie GIMP to kombajn. Powstala wersja GUI upodobniono do fotoszopa o nazwie gimpshop i nie bardzo zyskala poparcie, coz, dla mnie GUI fotoszopa to minus, bardziej odpowiada mi GUI z MetaCreations Fractal Design Painter (obecnie to Corel Painter).

Na Amidze swego czasu podobaly mi sie programy Brilliance i Personal Paint :)

Ostatnia modyfikacja: 30.12.2010 12:34:15
[#19] Re: Co lepsze ?

@Koyot1222, post #17

Oczywiście, że przeszkadza :). To, że dany program jest dobry/zły dla jednej osoby nie znaczy, że jest taki dla całej reszty. Użytkownik robi różnicę - nie program. Można używać czegokolwiek, byleby być zadowolonym z efektu.

Ostatnia modyfikacja: 30.12.2010 12:52:57
[#20] Re: Co lepsze ?

@Ender, post #1

Do animacji 2d na początek dobry będzie Deluxe Paint. Nauczysz się rysowania i animowania klatka po klatce :)

[#21] Re: Co lepsze ?

@Korni, post #19

(...)można używać czegokolwiek, byleby być zadowolonym z efektu(...)

Chyba właśnie jestem na tym etapie życia :)

Ostatnia modyfikacja: 30.12.2010 12:47:14
[#22] Re: Co lepsze ?

@parallax, post #20

Chyba tylko Delux Paint V mógłby mnie zainteresować, bo obsługuje karty graficzne. Pytanie czy i jak działa na Morphos-ie. No i jeszcze pytanie skąd go wziąć, czasem się trafi na ebay.

Ostatnia modyfikacja: 30.12.2010 16:48:39
[#23] Re: Co lepsze ?

@Ender, post #22

Wpisz w Google Zeb's Amiga Downloads.
Czy działa to nie wiem, czy jest legalne? Jeżeli strony jeszcze nie usunęli, to chyba tak.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem