[#1] MorphOS i szybkość downloadu
Witam!

Postanowiłem sobie ponownie zrobić namiastkę otoczenia sieciowego stawiając serwer ftp pod MorphOSem (mac mini). O ile upload na serwer jest akceptowalny - rzędu 5MB/s, to downloadowi duużo brakuje. Waha się on w granicach 100..300kB/s. Takie prędkości mam zarówno gdy próbuję RC-FTPd jak i OrangeFTPd, dlatego podejrzewam, że winny jest nie tyle sam program-serwer ftp, co połączenie sieciowe. Używam standardowego stosu TCP/IP.

Co z tym można zrobić? Pomożecie?;)

Ostatnia modyfikacja: 02.01.2011 15:15:33
[#2] Re: MorphOS i szybkość downloadu

@Kamul, post #1

A na pececie masz ok? Sprawdź peceta np. za pomocą tej strony - http://speedtest.net.pl
[#3] Re: MorphOS i szybkość downloadu

@Kamul, post #1

O ile upload na serwer jest akceptowalny

A...jeszcze jedno.

Uplad na serwer pod MOSem, czyli po stronie MOSa jakby download?
Jeżeli tak, to najtańsze pakiety internetowe pozwalają na ściąganie (download) do komputera z prędkością 4000-5000 Kbps, ale wysyłanie (upload do internetu) już tylko z prędkością 400 Kbps.
Stosują to raczej wszyscy dostawcy internetu. :)
Pełną prędkość w dwie strony dostaniesz po dodatkowym opłaceniu około 10-20 zł :)
[#4] Re: MorphOS i szybkość downloadu

@Andrzej Drozd, post #3

Obstawiam, że skoro Kamul pisze o "namiastce otoczenia sieciowego", to rzecz się dzieje w domowej sieci lokalnej.

[#5] Re: MorphOS i szybkość downloadu

@G. Kraszewski, post #4

Właśnie tak. Chodzi mi o sieć lokalną. Czy ktoś z użytkowników MOS-a i serwera ftp może dać znać, jak to wygląda u niego?

[#6] Re: MorphOS i szybkość downloadu

@Kamul, post #5

Używam RcFTPd i nie zauważyłem spadku prędkości zarówno przy połączeniach lokalnych jak i "na zewnątrz". Proponuję wyłączyć DHCP na MorphOSie i dać stałe IP (o ile używasz DHCP, oczywiście).

[#7] Re: MorphOS i szybkość downloadu

@widelec, post #6

Dzięki za info! Czyli w obie strony masz przynajmniej po kilka megaBAJTÓW?

DHCP mam aktywne, tylko IP mam przypisane na sztywno - bez tego nie wiadomo, pod jakim adresem znajduje się serwer. A co ma DHCP do prędkości przesyłania?

[#8] Re: MorphOS i szybkość downloadu

@Kamul, post #5

A jak wygląda ta sieć lokalna? Masz router i kilka komputerów na nim, czy jesteś podłączony do jakiejś sieci osiedlowej? No i jak ci wyszedł test prędkości na pececie?
[#9] Re: MorphOS i szybkość downloadu

@Andrzej Drozd, post #8

Router + kilka kompów. Nie bardzo wiem, co ma test prędkości na PC do szybkości transferu plików w kierunku serwer -> klient. Przy teście który proponujesz wąskim gardłem i tak będzie dostawca internetu. Ale po lokalnej powinno to śmigać prędzej niż góra kilkaset kB...
[#10] Re: MorphOS i szybkość downloadu

@Kamul, post #9

Czyli dwa pecety z ftp na tym routerze śmigają, a PowerMac z MOSem ma problemy? I problem masz z downloadem do kompa czy z uploadem do sieci? Bo już się pogubiłem. :)
Sprawdzałeś ustawienia routera? Może tam masz coś nie tak?
[#11] Re: MorphOS i szybkość downloadu

@Kamul, post #7

Serwer RC-FTPd 2.74 na MorphOSie na maczku mini. Mini podpięty kablem do routera. Do tego samego routera przez wi-fi PowerBook z OSX 10.5. Klient: CyberDuck. Zarówno przy downloadzie jak i uploadzie jest przynajmniej 2MB/s. DHCP na mini wyłączone. Po włączeniu DHCP nie osiągam nawet 1MB/s. Nie wiem czy to wina routera, mini czy MorphOSa (nie chce mi się tak dokładnych testów przeprowadzać, bo i tak wolę mieć sztywne IP). Dlatego zaproponowałem wyłączenie DHCP. Jeszcze tylko zapytam - czy w prefsach w zakładce "Nazwa sieciowa i serwery nazw" wpisałeś nazwę sieciową i główny DNS (adres IP routera)?

[#12] Re: MorphOS i szybkość downloadu

@Andrzej Drozd, post #10

Stawiam serwer pod MaciemMini. Łączę się na PC. Kierunek PC->Mac działa z przyzwoitą prędkością. W drugą stronę paskudnie. Co mogłoby być źle ustawione w routerze, żeby dawało takie objawy? Mi nie przychodzi nic do głowy...

[#13] Re: MorphOS i szybkość downloadu

@widelec, post #11

Czyli dokładnie jak u mnie. Jedyna różnica polega na tym, że u mnie wszystko idzie po kablu. Wyłączyłem DHCP, nazwa sieciowa była nadana, główny dns wpisany. Niestety nie widzę różnicy... Czy ktoś ma jeszcze jekieś pomysły?

PS. Dzięki!
[#14] Re: MorphOS i szybkość downloadu

@Kamul, post #12

Dalej nie znamy przyczyny, czy problemem jest źle skonfigurowany RC-FTPd, czy coś innego. A co się dzieje gdy odpalisz serwer na pececie? Sciągnij np. to - http://www.instalki.pl/programy/download/Windows/serwery_ftp/CesarFTP.html i połącz się z MOSa jakimś kientem ftp.
[#15] Re: MorphOS i szybkość downloadu

@Andrzej Drozd, post #14

Ja cały czas stawiałem na problemy morphosowego stosu TCP/IP. Zainstalowałem polecany przez Ciebie program i się potwierdziło. Po prostu transfery z maca na inne kompy w sieci są koszmarnie wolne. Wyczerpują mi się pomysły... :(

[#16] Re: MorphOS i szybkość downloadu

@Kamul, post #15

Po http też ślimaczy ?

[#17] Re: MorphOS i szybkość downloadu

@Kamul, post #15

Możesz jeszcze na próbę zainstalować MOSNet-a albo MiamiDX zamiast oryginalnego stosu.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem