[#1] OWB i czcionki
Dziwna rzecz, po zainstalowaniu OWB 1.11 pojawił się u mnie problem z czcionkami. Zamiast domyślnego Times`a wskoczył Arial. Dziwne bo polskie znaki są nadal w Times`ie. Dane w Ustawienia -> Czcionki w OWB są identyczne jak w wersji 1.10, której dotychczas używłem. Wygląda to tak:

http://www.fatmagnus.ppa.pl/zrzuty/owb.jpg

Po ustawieniu odpowiednich czcionek w OWB (zamianie Ariala, na Times) problem pojawia się z polskimi znakami. Jeśli napis zawiera tekst pogrubiony (bold) to polskie znaki nie są pogrubione. Zerknijcie na ten screen:

http://www.fatmagnus.ppa.pl/zrzuty/owb2.jpg

Miał ktoś podobny problem ? Zależy mi przynajmniej na tym, aby polskie litery dały się pogrubić.

Działam na MiniMacu + MOS 2.7

[#2] Re: OWB i czcionki

@MarX, post #1

Proponuję skasować wszystkie pliki conf/font/#?.cache z katalogu OWB, pozwolić ponownie zindeksować czcionki i potem wybrać domyślne. Poza tym najlepiej jednak strony wyglądają z zainstalowanymi czcionkami WebCore (np. domyślna dla PPA jest Verdana). Tym bardziej, że nie wszystkie czcionki dostarczane standardowo z MorphOS-em mają polskie znaki, co prowadzi do takich problemów jak opisałeś.

Ja w ogóle nie pozwalam OWB indeksować czcionek TT z MOSSYS:Fonts, zmieniając ręcznie plik font.conf przed indeksowaniem (zestaw czcionek TT z WebCore, nieco uzupełniony trzymam w innym katalogu). Polecam jednak tylko zaawansowanym.

Ostatnia modyfikacja: 02.01.2011 19:00:17
[#3] Re: OWB i czcionki

@G. Kraszewski, post #2

Dzięki Krashan! Problem rozwiązałem w następujący sposób:

- wywalenie *.cache
- zaciągnięcie czcionek za pomocą "Download Fonts" z OWB
- wpisanie ręcznie słowa "Verdana" w OWB->Ustawienia->Czcionki, pola: "Standardowa rodzina czcionek" oraz "Rodzina czcionek bezszeryfowych",

Póki co OK.
Pozdrawiam!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem