[#1] Android 2.1 i Mos
Czy próbował ktoś z Was połączyć się z telefonem pod Androidem? Samsung 5800 Galaxy jest pięknie rozpoznany, ale do karty pamieci dostać się nie można...
Rozpoznane klasy to cadcam, masstorage i bodajże ptp. Czy da się go obsłużyć pod Mosem 2.7?

[#2] Re: Android 2.1 i Mos

@Pero, post #1

W telefonie wlaczyles odpowiedni typ polaczenia (naped dyskowy) ? W trybie ladowania albo sync, telefon na usb jest widziany, ale oczywiscie nie montuje karty.

Ostatnia modyfikacja: 04.01.2011 01:04:10
[#3] Re: Android 2.1 i Mos

@pawelini, post #2

Nie widziałem w telefonie takiej opcji?! Gdzie ją szukać? jest w preferencjach debugowanie połączenia kablowego i nic więcej nie znalazłem. Po bezpośrednim połączeniu ze strony Androida jest czarny ekran z logo połączenia i informacją.

Ostatnia modyfikacja: 04.01.2011 09:00:41
[#4] Re: Android 2.1 i Mos

@pawelini, post #2

Sprawdź w ustawieniach Poseidona, czy urządzenie massstorage nie ma ustawionego trybu Single LUN. Karta, jeśli jest dostępna, jest przeważnie na innym LUNie i w trybie Single LUN nie będzie zamontowana.
[#5] Re: Android 2.1 i Mos

@Pero, post #3

Widac ustawienia specyficzne dla htc sense ktorego uzywam. Po podlaczeniu kabla na żądanie lub w preferencjach mozna wybrac rodzaj polaczenia : tylko ladowanie/naped dyskowy/sync. Tylko w drugim przypadku montuje karte sd.
[#6] Re: Android 2.1 i Mos

@pawelini, post #5

Osobiscie nie uzywam MOSa, ale jest kilka rzeczy na ktore trzeba zwrocic uwage. Jezeli jeszcze nie probowales - wylacz debug usb.
Druga sprawa to taka, ze nowe wersje "antka" (mam na mysli wersje modowane bodaj 2.0/2.1 wzwyz... nie wiem, czy docelowa "gola" wersja to posiada) pozwalaja na korzystanie z partycji ext3/4 zamiast fat32. Mysle, ze warto to sprawdzic. Powodzenia! OK

[#7] Re: Android 2.1 i Mos

@Jacek Piszczek, post #4

Na pewno w ustawieniach mam Single LUN.
Czy jest gdzieś w opis ustawień - helpik - po polsku dotyczący ustawień Poseidona?

[#8] Re: Android 2.1 i Mos

@Pero, post #7

Poszukaj w telefonie menu->ustawienia połączeń i tam powinno być połączenie kablowe usb i wszystkie jego tryby. Dokładnie nie powiem teraz bo motka jest w serwisie (leżała całą noc na zasilaczu od laptopa i zwariowała). Powodzenia.

[#9] Re: Android 2.1 i Mos

@Pero, post #7

Witam,

Od kilku dni posiadam dokładnie tego samego samsunga (i5800 - naprawde fajny sprzęt, doskonały dla kogoś kto chce się przesiąść na jakiegoś smartfona:) i udało mi się go zobaczyć pod MorphOS 2.7. Z początku próbowałem tak jak ktoś tu pisał (po podłączeniu kabelka do portu usb maca, na ekranie tel pojawiają się 4 opcje do wyboru) czyli wybór opcji "pamięć masowa" - w tym uruchamia się klasa massstorage ale tel pod mosem nie widać. Postanowiłem wybrać w tel opcje "odtwarzacz multimedialny (klasa ptp) i wszystko ruszyło - mam dostęp do karty microsd, można przeglądać zawartość, kopiować, nagrywać itd.

pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 04.01.2011 12:35:48
[#10] Re: Android 2.1 i Mos

@luk, post #9

U mnie NIE otwierają się ŻADNE opcje!!! Kiedy toto się wyświetla?!

[#11] Re: Android 2.1 i Mos

@Pero, post #10

Jezeli nie pokazuje sie z "automatu" mozliwosc przelaczenia trybu to musisz rozwinac belke notyfikacji. Po prostu na glownym ekranie przeciagasz gorna belke ekranu w dol. W tym miejscu pojawiaja sie wszystkie informacjnie odnosnie operacjach zachodzacych w systemie/programach.

[#12] Re: Android 2.1 i Mos

@Pero, post #10

Spokojnie, ochłodnij chłopie ;)

Te opcje pojawiają się (na ekranie komorki) zaraz po podłączeniu tel do kompa.
Są to:
- samsung kies
- odtwarzacz multimedialny
- pamięć masowa
- modem dial-up

Wczesniej pisałem, że u mnie działa tylko w trybie "odtwarzacz multimedialny". Otóż okazuję się, że w trybie "pamięć masowa" również jak najbardziej działa tylko trzeba to potwierdzić na telefonie. Czyli tak jak pisał kolega Lokaty trzeba w telefonie rozwinąć belke notyfikacji znajdującą się w górnej części ekranu komorki i potwierdzić, że będziemy korzystać z usb. W tym momencie na blacik ambienta wskakuje nam dysk z samsunga.

Jeśli nie grzebałeś za bardzo w ustawieniach tel (no i w sumie poseidona też) to wszystko powinno ruszyć. Tym bardziej, że ja nie znalazłem w ustwieniach samsunga opcji, która by z tym podłączaniem do usb coś zmieniała.

[#13] Re: Android 2.1 i Mos

@luk, post #12

No i właśnie- nie ma u mnie ŻADNYCH opcji - czarny ekran z widoczkiem wtyczki usb i napisik podłączony...Nie ma możliwości dotarcia do belki!
No i resecik maczka mini, no i ... na blacie mosa ikonka GT-I5800 Card...
No i wczoraj po takiej dokładnie samej operacji karty nie było - dzisiaj jest. :D
A kuku?! Ważne, że zadziałało...
LG540 z tym samym Andkiem był widziany niemal od razu. Niemal, bo karta była widziana w systemie dopiero po resecie... :D Ale jak pisaliści było na belce...
Ale działa!!!
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi!
Pozdrawiam.

Ostatnia modyfikacja: 04.01.2011 20:43:20
[#14] Re: Android 2.1 i Mos

@Pero, post #13

No to jeszcze dla oslody masz!

http://android.com.pl/news/programy/1612-wormsy-na-androida.html

Ale pieknie na takich ekranikach wygladaly by amigowe gry :) Wormsy wymiataja, znow bedzie okazja popykac bo na kompie sie juz nie chce, choc reloaded sa bardzo ok!
[#15] Re: Android 2.1 i Mos

@pawelini, post #14

Akurat tej gierki nie lubiłem... - wolę strategiczne

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem