[#31] Re: AOS/MOS/AROS AppStore

@Sir_Lucas, post #1

Interesujący pomysł. Trzebaby wpierw przyciągnąć developerów (z innych platform będzie ciężko) i formować grupy developerskie. Wtedy jest szansa, że będzie powstawać nowy soft. Później zastanowić się nad braniem korzyści z takiej działalności gospodarczej. Aminet, OS4Depot itd. dają pewien obraz sytuacji, która jest od wielu wielu lat dość stabilna. Jednakże taki sklep z aplikacjami może zostać stworzony dopiero po dobrej analizie obecnego rynku amigowego softu.

Moim zdaniem te czynniki obecnie hamują rozwój oprogramowania - niedobór developerów, brak czasu. Brak dofinansowania uważam już za trzecią z przyczyn, ponieważ każdy taki developer na pewno utrzymuje się z jakiejś pracy nie mającej związku z pisaniem dla Amigi. Jeszcze dochodzą takie rzeczy jak hermetyczność amigowego środowiska (w porównaniu z innymi środowiskami) itp.

[#32] Re: AOS/MOS/AROS AppStore

@smith, post #30

Trzeba tylko sprawdzić jak ten sklep wygląda w IBrowse .

[#33] Re: AOS/MOS/AROS AppStore

@G. Kraszewski, post #32

Zawsze można dostosować w ostateczności, a poza tym jak się mamy oglądać na IBrowse to możemy sobie w ogóle amigowanie darować smith

[#34] Re: AOS/MOS/AROS AppStore

@G. Kraszewski, post #32

Najlepiej jakby taki sklep otworzyła osoba która ,już posiada działalność gospodarczą , wtedy i tak ponosi koszty prowadzenia działalności a dwa razy płacić nie bedzie . Więc zostaje zbierać umowy kupna aplikacji od autorów i ze sprzedaży , no i płacić od tego podatek.
Jakie to proste żadnej filozofii Popieram pomysł
[#35] Re: AOS/MOS/AROS AppStore

@vegeta, post #34

Najlepiej jakby taki sklep otworzyła osoba, która już posiada działalność gospodarczą, wtedy i tak ponosi koszty prowadzenia działalności a dwa razy płacić nie bedzie.

Niezły pomysł, o ile taka osoba się znajdzie. Poza tym będzie obeznana w papierologii, albo księgowość prowadzi jej biuro rachunkowe. A przecież nie musiałaby osobiście przy tym sklepie robić.

[#36] Re: AOS/MOS/AROS AppStore

@G. Kraszewski, post #35

jutro zapytam kolegę który prowadzi sprzedaż internetową jak to u niego wyglada , a biuro rachunkowe bierze od 50zl do 100zl za prowadzenie papierologii miesięcznie i człowiek się niczym nie martwi ;)
[#37] Re: AOS/MOS/AROS AppStore

@G. Kraszewski, post #35

Tu też ewentualnie mogę służyć pomocą, DG prowadzę, księgowego też mam.

[#38] Re: AOS/MOS/AROS AppStore

@vegeta, post #36

biuro rachunkowe bierze od 50zl do 100zl za prowadzenie papierologii miesięcznie i człowiek się niczym nie martwi

To ja takie biuro rachunkowe polecam omijać szerokim łukiem. Generalnie biura rachunkowe wysokość ceny usługi kalkulują w oparciu o:
- rodzaj dokumentacji księgowej jaką trzeba prowadzić,
- ilość pracowników w firmie,
- ilość dokumentów jakie trzeba księgować.
Można się dogadać bez limitu dokumentów, ale wtedy biuro rachunkowe kalkuluje sobie mozliwość przytkania się papierami i ma to odbicie w cenie ryczałtu za usługi.

Teraz do rzeczy, ilość sprzedanej drobnicy (programów) wygeneruje wymaganą ilość dokumentów księgowych. Żaden przyzwoity księgowy (nawet nie piszę "dobry) nie będzie obskakiwał za stówkę kilkunastu do kilkudziesięciu dowodów sprzedaży, do tego księgował wypłat (kosztów) dla autorów softu, czuwał na sposobem rozliczania podatku dochodowego i VAT (usługa elektroniczna czy dostawa towaru?), no i jeszcze uwzględniał pewnie kwestie przynajmniej podwójnej waluty i różnic kursowych (jak rozumiem klienci i dostawcy są z całego świata).

Prowadzę własną mikrofirmę, więc wiem jak to jest. Księgowość załatwiam sam, stąd wiem ile z tym jest roboty i ile takie coś na rynku kosztuje w zależności od wariantu usługi (no i wiem jeszcze, że konsekwencji błędnego rozliczenia nie ponosi biuro rachunkowe tylko podatnik!).
Wracjąc do tejże wspomnianej na początku stówki, chciałbym widzieć minę księgowego jakby się zaczął u mnie bawić z zaledwie trzema czy pięcioma fakturami usługowymi (przychody) i 30 - toma fakturami kosztowymi (w tym faktury UE mogą się trafić). Gwarantuję, że prędzej by mi sam dał z własnego portfela stówkę, żebym mu prowadzenie księgowości (PKPiR) odpuścił niźli by się tego podjął.

do pampersa - naprawdę dobrze przemyśl sprawę, bo z gówna się ciężko wychodzi. Nie zniechęcam, ale żeby do takiego tematu podejść trzeba to od początku z głową zrobić. Tym bardziej, że wszystkie transakcje w tym schemacie będą przeprowadzane elektronicznie (przelewy), tu nie bardzo można coś odkręcać (kreatywna księgowość też ma swoje granice).

[#39] Re: AOS/MOS/AROS AppStore

@przemysław, post #38

Przemysław - wiem co robię, nie martw się. Nie wezmę na siebie czegoś bez zrobienia dokładnego researchu. Mój księgowy jest przyzwyczajony do tego, że zasypuję go fakturami sprzedaży, mój rekord to ponad 160 sztuk :D

Trzeba pomyśleć jak to wszystko ugryźć, bo np nie uśmiecha mi się generowanie sprzedaży bez udokumentowanych kosztów i karmienie skarbówki za nic.

[#40] Re: AOS/MOS/AROS AppStore

@przemysław, post #38

W odpowiedzi na #36

biuro rachunkowe bierze od 50zl do 100zl za prowadzenie papierologii miesięcznie i człowiek się niczym nie martwi

To ja takie biuro rachunkowe polecam omijać szerokim łukiem

Mieszkam w Rudzie Śląskiej i również prowadzę mikrofirmę i płacę za biuro rachunkowe 60zł miesięcznie , zaznaczam że jestem na karcie podatkowej .

co do kosztów osoby która będzie prowadzić działalność zwiazaną z taką sprzedażą a posiada już działalność to wystarczy zrobić wpis do pkd że dodatkowo otwieramy sklep ze sprzedażą internetową i odprowadzać podatki , specjalnie dziś pytałem kolegi który ma stoisko w markecie i dodatkowo prowadzi sprzedaż internetową i płaci miesięcznie 120 zl za biuro z renomą w Zabrzu i jest zadowolony i naprawdę jest zadowolony

Jeśli kolega Pampers naprawdę wie na co się porywa to życzę powodzenia i bedę jednym z pierwszych jego klientów (no mam nadzieję że będzie dużo oprogrsmowania OS4.1 ;))
[#41] Re: AOS/MOS/AROS AppStore

@vegeta, post #40

Mozna tez ominac Polske i zarejestrowac firme np: w UK.

[#42] Re: AOS/MOS/AROS AppStore

@1989, post #41

No i co to da?

[#43] Re: AOS/MOS/AROS AppStore

@pampers, post #42

chocby prosciejsza papierologia.

[#44] Re: AOS/MOS/AROS AppStore

@1989, post #43

Mieszkając w Polsce, będę miał prościej załatwiać sprawy mając firmę zarejestrowaną w UK? Jakoś nie chce mi się wierzyć.

[#45] Re: AOS/MOS/AROS AppStore

@pampers, post #44

a w czym widzisz problem ?

taki biznes spokojnie mozna zaczac od samozatrudnienia.

[#46] Re: AOS/MOS/AROS AppStore

@1989, post #45

Sorry za odkop, ale jeżeli kol. pampers skombinuje serwer obsługujący Pythona, to bez problemu mogę zająć się przygotowaniem jego zawartości. Na chwilę obecną zajmuję się przepisywaniem osCommerce na wymieniony wyżej język - bo szybko (szybciej niż PHP), nowocześnie i ekonomicznie (zżera mniej zasobów), tak więc dostosowanie go do potrzebów ew. AppStore nie byłoby dla mnie problemem.

[#47] Re: AOS/MOS/AROS AppStore

@Geekboy68k, post #46

Fajnie się czyta te posty, ale wydaje mi się, że na razie jednak dotychczasowe serwisy są wystarczające.
Aby taki sklep miał sens musi być znacznie większa baza użytkowników. Chyba, że chcemy, żeby w tym sklepie pojawiło się 10 rodzajów kalkulatorów czy też innych zegarów itd.
[#48] Project Metropolis (Re: AOS/MOS/AROS AppStore)

@Sir_Lucas, post #1

Jak można było przeczytać niedawno w Aktualnościach ktoś wpadł na podobny pomysł i go zrealizował. Linkuje żeby powiązać temat (w razie gdyby ktoś trafił tutaj a nie do newsów)

http://www.ppa.pl/project.metropolis,8468;aktualnosci.html

[#49] Re: Project Metropolis (Re: AOS/MOS/AROS AppStore)

@grxmrx, post #48

Wszystko może byłoby i fajne.. gdyby nie łojenie na "dzień dybry" po $30 od każdego chętnego developera...

Może jednak warto wrócić do "naszego" pomysła.. no i zawsze można by wtedy uwzględnić możliwość płacenia złotówkowego bez posiadania paypala... - bo to podobno jest duży kłopot dla co to niektórych...

[#50] Re: Project Metropolis (Re: AOS/MOS/AROS AppStore)

@MaaG^dA, post #49

Wg mnie w takiej formie jak to zaproponowali nie zda to egzaminu. Po pierwsze bez aplikacji natywnej sklepu na komputerze jest to bez sensu. Przyzwyczailiśmy się na swoich pc i makach do automatycznej aktualizacji. Poza tym pomysł sklepu z aplikacjami kojarzy się z appstore czy android market więc każdy na początku patrzy w tamtą stronę i chce chociaż 1 % ficzerów z tamtych sklepów. Wg mnie w takiej formie to się nie uda. Jedyną rzeczą jaką jaka mi przychodzi do głowy to przyjęcie stylu menadżera pakietów w debianie badającego zależności pomiędzy oprogramowaniem. Informujące o braku biblioteki czy niekompatybilności platformy.

[#51] Re: Project Metropolis (Re: AOS/MOS/AROS AppStore)

@MaaG^dA, post #49

Bo mysla, ze sa pomyslowi i zamiast czekac na jakiegos 'psa z kulawa gira', ktory moze w koncu zajrzy do tego sklepu, to probuja zarobic na tych, ktorzy jeszcze podesla im produkt do ewentualnej sprzedazy..
Normalnie amigowy biznes stulecia.. OK

Moim zdaniem w obecnej formie i przy cenach 50$ za cokolwiek, to ten sklep przezyje gora pol roku a pozniej na stronie sklepu pojawi sie notka:

"W zwiazku z tym, ze amigowcy sa zli, niedobrzy i skapi i nikt nie kwapil sie kupic naszych Wspanialych Produktow, zamykamy ten niesamowity sklep, za ktorym z pewnoscia wszyscy beda tesknic i go oplakiwac"
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem