[#1] Monitor 22 cale a pamięć vram
Witam,

Zastanawiam się nad zmianą monitora w moim Mac Mini 1.5 Ghz. Obecnie używam lcd 20 cali ale ze względu na m.in oglądanie filmów rozglądam się za czymś 22 ewentualnie 23 cali. Moje pytanie jest takie: ile pamięci graficznej jest w użyciu po odpaleniu samego systemu w rozdziałce 1920x1080 w 24 bit z jakąś stonowaną skórką (akurat teraz mam ustawioną BlueMorph i przy rozdziałce 1600x900 w 24 bit ubywa mi 22,2 MB vramu)?

[#2] Re: Monitor 22 cale a pamięć vram

@luk, post #1

Sam ekran zajmie (1920*1080*32)/(8*1024^2) = ok. 8MB. Do tego dochodzą obrazki i jeśli jest używane "zaawansowane wyświetlanie" bufory na każde okno.

U mnie po starcie systemu w 1680x1050 24Bit ubywa ok. 7MB, ale ja oszczędny jestem :).

Ostatnia modyfikacja: 07.02.2011 23:03:40
[#3] Re: Monitor 22 cale a pamięć vram

@Korni, post #2

Ja mam Mini Maca i monitor 22" (1680x1050) i działa z nim bardzo ładnie. Choć obecnie używam na mim tylko Mac os Leopard - to przez jakiś czas był też używany MOS i działał jeszcze szybciej niż Leopard. Także powinno pójść - tylko proponował bym poszukać monitor w formacie 16:10 jak ja mam a nie 16:9 - bo nie wiadomo jak to działać będzie - tam są jeszcze wyższe rozdzielczości - i nie wiem czy ta karta graficzna je pociągnie a dopowiem że obraz najładniej wygląda w najwyższej rozdzielczości.

Także jak masz możliwość to weź mini do sklepu, podłącz do monitora w sklepie i zobacz jak to działać będzie.

Ostatnia modyfikacja: 10.02.2011 09:31:19
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem