[#1] MorphOS vs Mac OS X
http://www.youtube.com/watch?v=NvmWIqqRR-g
Czy system maca wyłącza stronki w tle i akceptuje tylką tą na planie ?
Nie wierzę że MacOS jest aż tak wydajny ??

[#2] Re: MorphOS vs Mac OS X

@Wojox, post #1

Safari wyłącza/blokuje (chyba) flash i animacje (te pod spodem) w przypadku kiedy stronki są otwierane na Tabach. W oddzielnych oknach nie blokuje.

Ps. Ale przykladowo odpalona wizualizacja iTunes + Safari już tak wydajnie nie działa - nieźle przycina wizualizacje jak przesuwa się stronkę .

Ostatnia modyfikacja: 15.02.2011 20:57:06
[#3] Re: MorphOS vs Mac OS X

@Wojox, post #1

Właśnie popatrzyłem sobie na ten filmik i otworzyłem sobie AmiNetRadio i otwierałem OWB w oddzielnych oknach. Przy 12 mi się znudziło. I nic się nie zacinało. Fakt, że otwierałem na Pegasosie 2 z kartą graficzną 128 MB

[#4] Re: MorphOS vs Mac OS X

@Wojox, post #1

Zdaje się, że to nie kwestia wydajności systemów, a sterownika grafy. Z tego co zauważyłem OSX nie zmieli kilku mocno obciążających CPU procesów tak gładko jak MorphOS. Dodatkowo OSX lubi sobie pogmerać po dysku albo coś, nie wiem, ale efekt podobny jak na windzie ;). Pod MorphOSem można odpalić ANR z wizualizacją + FPSE i przy odpowiednim ustaleniu priorytetów idzie i muza i wizka i da się grać na emulatorze. Nawet nie chce mi się próbować dla testu pod OSXem, z resztą ustalenie priorytetów
w OSX jakieś zakręcone jest, no może nie umiem tego zrobić ale sądzę że cienko będzie w porównaniu z MorphOS.

Ps. Mam na myśli porównanie na Mac mini nie na Pegasosie oczywiście, chociaż tę próbę mocy z ANR + FPSE robiłem na Pagasosie II .

Ostatnia modyfikacja: 15.02.2011 23:34:18
[#5] Re: MorphOS vs Mac OS X

@Wojox, post #1

A czy zauważyliście kiedy ten filmik został dodany Jaka wersja MorphOSa i OWB

Gdzies juz byla dyskusja na PPA o tym filmiku i teście...

Ostatnia modyfikacja: 16.02.2011 00:09:58
[#6] Re: MorphOS vs Mac OS X

@Wojox, post #1

Jest wydajny. To co pokazano na filmie - tak jest faktycznie. Sam sprawdziłem, zresztą podobna historia wiązała się z Win - test na otwieranie okien. W tle nic się nie wyłącza. Co prawda test jest pod tygrysem, ale śnieżny wg mnie działa lepiej.

[#7] Re: MorphOS vs Mac OS X

@ede, post #4

Może podaj co mieli się w tle bo ja takiego czegoś nie zauważyłem...

[#8] Re: MorphOS vs Mac OS X

@MaveRick, post #5

Mnie ciekawi co ma iTunes i Safari wspólnego z Tune Net czy tam Radio i OWB????

[#9] Re: MorphOS vs Mac OS X

@AS, post #3

Myślę że to 128 MB VRAM. W mini macu 64 MB nie stykło na taką rozdziałkę i tyle okien pod MOS, widać obsługa grafiki pod OSX jest jakoś lepiej rozwiązana.

@ede: fajnie gdyby ktoś zrobił takie porównanie na miniacu i wrzucił filmik jako kontrę MOS vs OSX

[#10] Re: MorphOS vs Mac OS X

@kjb, post #9

widać obsługa grafiki pod OSX jest jakoś lepiej rozwiązana

Ogólnie nie - OSX po prostu przewala tekstury używając AGP. MorphOS 2.x tego nie potrafi (3.0 już tak).
[#11] Re: MorphOS vs Mac OS X

@Jacek Piszczek, post #10

To kiedy owa wspomniana "trójka" ? :D

[#12] Re: MorphOS vs Mac OS X

@Pero, post #11

Za 2 tygodnie
[#13] Re: MorphOS vs Mac OS X

@Jacek Piszczek, post #12

Zapytam inaczej: Czy ta niezwykle przydatna funkcja zostanie zaimplementowana w którejś z wersji 2.x?

[#14] Re: MorphOS vs Mac OS X

@Jacek Piszczek, post #12

O! żesz Ty ! :D

[#15] Re: MorphOS vs Mac OS X

@Jacek Piszczek, post #10

Wspomniana funkcja przewalania tekstur do ramu komputera to taka idea amigowego chip memory. Z racji ciągłej powolności prawie nie używana w PC. Zanim programiści opanowali co z czym się je, ceny pamięci taniały i na kartach pojawiało się coraz więcej ramu. Sprawdzałem w kilku grach, spowalniałem AGP do poziomu x1 i wydajność się nie zmieniała. Zmienia to szyna PCI-Ex. (Dlatego Sam460 ma duży atut). W szynie PCI-Ex dostęp jest na poziomi punkt to punkt, jedynie różnica taktowania ramu grafiki i systemowego może spowalniać przepływ tekstur..

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem