[#1] MacMini w 1080P
Witam

Czy da się bezproblemowo podpiąc Mmini (DVI, HDMI, na przelotce, mam taki coś do Mbook'a) do plazmy 1080p. Chodzi mi o natywną pracę w takiej rozdzielczości, ewentualnie 720P.
Oczywiście pod MorphOS'em.

Chciałbym takie ustrojstwo (+ licencję najnowszego morpha) kupić i potestować. A potem być może podzielę się jak to odebrałem.
Ciekawy ejstem, czy mnei to wciągnie, czy będzie mi się chciało tym bawić, zostawić w kolekcji różnych dziwnych, zbieranych przeze mnie urządzeń - fakt, że głównie służa do gier, ale co tam, na wyjątek też znajdzie się miejsce :)

Pozdrawiam

[#2] Re: MacMini w 1080P

@michalmarek77, post #1

Do plazmy to nie wiem. Po DVI do LCD 1920 x 1080 powinno się dać, chociaż wtedy albo trzeba wyłączyć część bajerów graficznych, albo mieć model z 64 MB video RAM. Niemniej na oglądanie filmów w tej rozdzielczości raczej bym nie liczył...

[#3] Re: MacMini w 1080P

@G. Kraszewski, post #2

Dla mnie ten mac ma być tylko do systemu i oprogramowania /natywnego, żadnych portów/
Ważne by pulpit tak działał, i oprogramowanie systemowe w takiej rozdzielczości się otwierało.
Dla mnie to raczej zabawa w stylu "o chodzi, fajnie, to odpalmy coś innego" niż faktyczne używanie. Choć może mi się spodoba :) kto wie....
Filmy na kompach , porty gier z pc kompletnie mnie nie interesują - do filmów mam moviecube :) fantastyczna sprawa :)

To raczej by sprawdzić - prędkość też nie jest istotna.

[#4] Re: MacMini w 1080P

@michalmarek77, post #3

MorphOS ma dwa tryby "pracy" Ambienta, czyli desktopu - zwykły i akcelerowany GPU karty. Ten drugi to więcej bajerów (cienie pod oknami, przezroczystości w oknach itp.), ale wymaga więcej pamięci video karty. Żeby "Enhanced Display" włączyć, pamięci video musi być 6 x rozmiar bufora ekranu. Dla 1920 x 1080 to jest 8 MB na bufor, czyli dla Maca mini z 32 MB video RAM jest to za dużo. Wtedy pozostaje albo rezygnacja z Enhanced Display albo otwarcie ekranu w 16 bitach.

[#5] Re: MacMini w 1080P

@G. Kraszewski, post #2

Nie ma problemu z oglądaniem na ekranie 1920 x 1200. Oczywiście filmów w 720p max.

[#6] Re: MacMini w 1080P

@G. Kraszewski, post #2

Miałem przez miesiąc podpiętego Mini 64VRam do Della 2408 (1980x1200) przez DVI. Wszystko świetnie działało, bez wyłączania czegokolwiek. Nic się nie cieło...
Po miesiącu stwierdziłem, że do zwykłego użytkowania to troche za duzo (to tylko moje zdanie). Sprzedałem i wyciągnąłem poczciwego Gatewaya i smigam na 1440x900.
MarekMichał77. Poluj na Mini 15GHZ z 64VRam...

Ostatnia modyfikacja: 22.03.2011 02:54:03

Ostatnia modyfikacja: 22.03.2011 02:59:55
[#7] Re: MacMini w 1080P

@michalmarek77, post #1

Bez problemu podepniesz - ja mam mini podłączonego do 40" lcd i jest ok.

[#8] Re: MacMini w 1080P

@il_capitano, post #7

Okejka. :)

Szukam Macamini z 64 mb.

[#9] Re: MacMini w 1080P

@michalmarek77, post #1

Chciałbym takie ustrojstwo (+ licencję najnowszego morpha) kupić i potestować.

Licencji nie musisz kupować od razu. Wersja demo ma pełną funkcjonalność i tylko jedno ograniczenie - po 30 minutach zwalnia tak bardzo, że jedynym wyjściem jest reset. Po resecie masz kolejne 30 minut i tak dowolną ilość razy. Oczywiście jest to wkurzające przy jakiejś pracy bardziej serio, ale żeby się pobawić i zobaczyć co to warte - wystarczy. A kasa na licencję zostaje w kieszeni, jeżeli jednak dojdziesz do wniosku, że Cię to nie bawi.

[#10] Re: MacMini w 1080P

@michalmarek77, post #1

Dajesz rade z tym wszystkim zyc ? :). Tyle tego zlomu masz, masz na to czas.

Jak jak kupilem Mini1.5Ghz to odstawilem A1200 + monitor/tvtuner tj. dalem na wiecznosc w spadku dziecku do jego gierek, rysunkow, muzyczek, bajek w tv - robie tylko za serwis A1200 i dostawce stuffu :). Poza tym z komputerow mam 5 letniego laptopa i chyba jeszcze 5 lat pociagnie, mam nadzieje, + 3 letni LCD monitor + 5 letnia drukarka laser. Pozostale urzadzenia to dwa teleofony (firmowy i osobisty, odp. Nokia N900 i Nokia 5500 Sport), oraz ultralekki tani niesamowity (ipod killer) playerek SansaClipv1(+2zest.sluchawek) i zegarek Timex dla IronMenow z pulsometrem - dwa ostatnie gadzety to obecni nastepcy Amigi hehe;), czasami spedzamy ze soba nawet kilka godzin na trasie. Moglbym jeszcze doliczyc lustrzanke w torbie i sprzet audio hifi w salunie. Ale na tym koniec, bo telewizora jako takiego nie mam.

Wiecej jak jednej Amigi czy postAmigi uzywac nie zamierzam. Widze za to problem urodzaju wszelkich zapowiedzi w postamigowym swiatku . To jest problem.

Ostatnia modyfikacja: 22.03.2011 13:57:22
[#11] Re: MacMini w 1080P

@1989, post #10

Każdy ma jakieś hobby:) moim są gry video /nie gry komputerowe, amigę traktuję jak konsolę/, komiksy i vintage computers. Do pierwszego mam pokój pękający w szwach, azyl:) /może kiedyś się pochwalę:)/, do drugiego kilka szaf i garaż dzielony z ustrojstwami niemieszczącymi się w pokoju:)

Oba są aktywne - ciągle powiększam gamerscore i trofea, komiksy zjadają sporo cennego czasu, a raz w miesiącu z kumplami robimy retro video games night :) znaczy, jak żona ma dobry humor :)
wiecie bing bang theory na żywo :)

Pozdrawiam

[#12] Re: MacMini w 1080P

@michalmarek77, post #8

masz: http://allegro.pl/mac-mini-power-pc-g4-1-5-mhz-1-42mhz-z-sadu-i1518505970.html

[#13] Re: MacMini w 1080P

@luk, post #12

Hmn, oferta ciekawa.

Ja jednak sprowadzam z holandii podobną maszynę za 140 E. Bez wysyłki - kumpel przywozi.
Swoją drogą, jeśli ktoś bywa w okolicach Amsterdamu, polecam odwiedzić Beverwijk, 20 km na zachód, w weekend i wejśc na słynny schwarze markt.
Ciekawe sprzęty można wyrwać - np Amigę 3000 za 40 E :) z monitorem :)

W stolicy Holandii sklep "Game Over" , tylko 200 m od dworca centralnego!!!
Bajka!

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 24.03.2011 18:54:01
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem