[#1] MorphOS 2.7 + PMac G4 Gigabit Ethernet + R7500 = wooolny system?
Witam

Dlugoletni Amigowiec, ostatnia amisia to A4000 z PPC sprzedana ok 10 lat temu.

Jako, ze zajmuje sie Maczkami i mialem nieuzywanego PowerMaca G4 2x450 3.3 Gigabit Ethernet postanowolem sprawdzic Morphosa.

Mam w nim 1 Gb ram i oryginalnego applowskiego radeona 7500 z ADC i vga. Problem w tym, ze system wolno chodzi, wszystko sie rysuje. instalowal sie z pol godziny z CD !
Przegladarka internetowa odpala sie z 10 minut !
Wyglada to jakby karta grafiki nie miala akceleracji 2D.

Pod Mac OS X 10.5 wszystko smiga wiec karta jest sprawna.

Na stronie MorphOSa podaja ze 7500 jest supportowany z 3D.

Co to moze byc?

[#2] Re: MorphOS 2.7 + PMac G4 Gigabit Ethernet + R7500 = wooolny system?

@zgagato, post #1

MorphOS jest zarejestrowany? Czy taka sytuacja zdarza się od razu? Pytam, bo niezarejestrowany system po 30 minutach zwalnia do takiego stopnia jak to opisałeś.

[#3] Re: MorphOS 2.7 + PMac G4 Gigabit Ethernet + R7500 = wooolny system?

@pampers, post #2

Czesc

Dzieki za odpowiedz.

Nie, MorphOS jest prosto ze strony, nie rejestrowany.

Tak, zwolnienie grafiki bylo natychmiastowe, wszystko sie wolno odrysowywalo. Zaraz po starcie, nie po 30 minutach.

Okazalo sie, ze RADEON 7500 NIE JEST SUPPORTOWANY !

Wsadzilem 9000 Pro z MDD i smiga wszystko blyskawicznie !!!!!!!
Uwazajcie wiec jak bedziecie kupowac Maczka zeby nie brac modeli z ta karta. Mialy je wczesne eMaci, Powerbooki G4 Titanium starsze. Oczywiscie jak MOS bedzie juch chodzil na laptopach :)
Z Towerek mialy je modele QuickSilver 2001 i 2 oraz nowsze G4 Cube.

Jeszcze jedno pytanko: gdzie uzyskac info o karcie GFX (jaki to uklad ile ramu, itd)?

Czy moge odrazu odpalac systemowy soft z AmigaOS 3.x?
np directory opusa 5, make CD, image FX itd ????????

Ostatnia modyfikacja: 22.03.2011 18:53:14

Ostatnia modyfikacja: 22.03.2011 18:54:14

Ostatnia modyfikacja: 22.03.2011 18:57:12

Ostatnia modyfikacja: 22.03.2011 18:59:17
[#4] Re: MorphOS 2.7 + PMac G4 Gigabit Ethernet + R7500 = wooolny system?

@zgagato, post #3

Odnośnie info o karcie gfx to : Sys -> Utilities -> GraphicBoards

Co do programów to tak tylko musisz sprawdzić czy nie potrzebują dodatkowych bibliotek itp i jeżeli zajdzie taka potrzeba to je dodaj ;)

[#5] Re: MorphOS 2.7 + PMac G4 Gigabit Ethernet + R7500 = wooolny system?

@zgagato, post #3

Czy moge odrazu odpalac systemowy soft z AmigaOS 3.x?
Nie ma przeciwskazań aby spróbować odpalić. Jak dobrze napisany - będzie działał, a jak nie.. no to pech.

[#6] Re: MorphOS 2.7 + PMac G4 Gigabit Ethernet + R7500 = wooolny system?

@zgagato, post #3

Co do info o GFX, to juz drako odpowiedział, co do softu, to możesz już instalować. Najlepiej wykorzystać oryginalny plik instalacyjny od danego programu. Jeśli po tym coś nie chce ruszyć, sprawdź SnoopDOSem (jest w jednym z katalogów partycji systemowej) czego mu brakuje. Ew. pytaj tutaj :)
Powodzenia.
PS. Soft który podałeś chodzi normalnie pod MOSem (w przypadku ImageFX coś tam trzeba pozmieniać w opcjach, bodajże wyłączyć thumbnails i powinno śmigać).
[#7] Re: MorphOS 2.7 + PMac G4 Gigabit Ethernet + R7500 = wooolny system?

@wali7, post #6

O przepraszam u mnie thumbnais chodza normalnie. Rzeczywiscie cos tam ustawialem, ale dotyczylo to trybow graficznych o ile dobrze pamietam i jakies bibliote.
A i jeszcze niektore loadery i savery sprawialy klopoty - te pod PPC, oryginalne z palkietu.

[#8] Re: MorphOS 2.7 + PMac G4 Gigabit Ethernet + R7500 = wooolny system?

@Zbysiuk, post #7

Ooo, dobrze wiedzieć że używasz IFX, jakby co wiem kogo pytać :)
[#9] Re: MorphOS 2.7 + PMac G4 Gigabit Ethernet + R7500 = wooolny system?

@wali7, post #8

Czasem go nawet uzywam :)
Niedawno robilem retusz zdjecia tesciowej (duza sprawa, sam rozumiesz, gdybym sie nie wywiazal) i wyszlo przykladnie - gladka, ze sam nie moglem uwierzyc :)

[#10] Re: MorphOS 2.7 + PMac G4 Gigabit Ethernet + R7500 = wooolny system?

@Zbysiuk, post #9

ImageFX lepszy od Photoshopa ;)
[#11] Re: MorphOS 2.7 + PMac G4 Gigabit Ethernet + R7500 = wooolny system?

@wali7, post #10

U mnie ImageFX też chodzi pod MOSem bez problemu (nie testowałem wszystkich saverów), tylko trzeba było ustawić ekran i coś chyba wyłączyć.
Ponadto większość systemowych programów z OS3.x chodzi dobrze pod MOSem. Czasami trzeba coś ustawić np. ArtEffect na ekranie Ambienta źle odświeża ekran z garfiką, ale na własnym jest dobrze.

Ostatnia modyfikacja: 22.03.2011 22:14:24
[#12] Re: MorphOS 2.7 + PMac G4 Gigabit Ethernet + R7500 = wooolny system?

@zgagato, post #1

Wygląda na to, że po prostu ustawiłeś (albo monitor zasugerował po DDC) zbyt wysoką rozdziałkę dla tej karty - zgaduję, że ma 32MB pamięci, więc ~1024x768 to max komfortowej pracy na MorphOSie.
[#13] Re: MorphOS 2.7 + PMac G4 Gigabit Ethernet + R7500 = wooolny system?

@Jacek Piszczek, post #12

witajcie znow!

Kurcze, nie przypuszczalem ze mi sie to tak spodoba :)

1. Odszukalem plyty z amigowym softem i zaczalem testowac.

Directory opus 4 i 5 smigaja
MakeCD tez
Draw studio podobnie
PPaint stary na 68k troszke sie kaszani ale tez ok
Cygnus ED 4 zainstalowal sie ze swojej plyty z amigowym instalerem !!!!!!!!!!
a teraz bomba:

Wipeout 2097 tez sie zainstalowal i smiga !
Wystarczylo do katalogu c w systemie skopiowac z plyty komende installer.
Chodzi i w oknie i na screenie.
Zapomnialem juz ze wersja na amige jest taka ladna !!!!!!
bije na glowe wersje na mac os x.
Jutro musze powalczyc z dzwiekiem bo nie podpinalem glosnikow a wewn w g4 jest niemy. Jesli by Ahi nie ruszylo wpakuje mu SB live player ktorego tu mam. Ruszy?

Dawno nic nie sprawilo mi takiej radosci.

Morphos jest dokladnie tym czym mial byc dla mnie Amithlon - mozliwoscia odpalania Amigowego softu systemowego z duza predkoscia na porzadnym sprzecie ktory jest nowy (w porownaniu z classicami jak A1200 czy 4000).

Zaczynam tez mylec o sprawdzeniu mojego MDD dual 1.25 z Radkiem 9600 Mac Edition :) (narazie bez 3d, wiem)

Jak to jest z monitorami ADC? Mam 17 Cinema Display. Czy one dzialaja z MorphOSem?

Jutro ciag dalszy :)

AAA.
Moim pierwszym Makiem byla A4000 + ShapeShifter, teraz moja najnowsza Amiga (poza gola CD32) jest PowerMac G4 + MorpOS ..... Ciekawy zbieg okolicznosci?

[#14] Re: MorphOS 2.7 + PMac G4 Gigabit Ethernet + R7500 = wooolny system?

@zgagato, post #13

Jutro musze powalczyc z dzwiekiem bo nie podpinalem glosnikow a wewn w g4 jest niemy. Jesli by Ahi nie ruszylo wpakuje mu SB live player ktorego tu mam. Ruszy?

Na GigabitEthernet wbudowany dźwięk na razie nie działa. Mam bardzo podobny model (500 MHz dual), założyłem SoundBlastera Live i działa bardzo ładnie.

[#15] Re: MorphOS 2.7 + PMac G4 Gigabit Ethernet + R7500 = wooolny system?

@zgagato, post #13

Z tego co wiem, ADC może nie działać. Sprawdź i nam napisz :)
[#16] Re: MorphOS 2.7 + PMac G4 Gigabit Ethernet + R7500 = wooolny system?

@G. Kraszewski, post #14

Potwierdzam SB live! smiga pod ahi :)

[#17] Re: MorphOS 2.7 + PMac G4 Gigabit Ethernet + R7500 = wooolny system?

@G. Kraszewski, post #14

A jakieś karty muzyczne/ dźwiękowe na USB?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem