[#1] Chcę przełożyć eMaca w obudowę desktop.
Mam zamiar przełożyć bebechy eMaca w obudowę desktop i podłączyć LCD.
Jakie warunki musi spełniać obudowa i co mi będzie potrzebne? (kabel miniVGA2VGA już zakupiłem).

Ostatnia modyfikacja: 13.04.2011 21:36:56
[#2] Re: Chcę przełożyć eMaca w obudowę desktop.

@kjb, post #1

Na ebay jakiś czas temu widziałem obudowy od imaców niedrogo - taki pomysł rzucam tylko ;)

[#3] Re: Chcę przełożyć eMaca w obudowę desktop.

@kjb, post #1

Najlepszy sposób to.. kupno PowerMaca. Prościej, mniej roboty a i zyskujesz sloty PCI czyli lepsza karta graficzna, karta muzyczna..

[#4] Re: Chcę przełożyć eMaca w obudowę desktop.

@pampers, post #3

- w eMacu mam już zarejestrowany system
- wbudowany monitor zaczął popiskywać od czasu do czasu
- podpiąłem LCD 19" i doszedłem do wniosku że fajnie by było mieć pod nim desktopa z eMaćkiem w środku :)

[#5] Re: Chcę przełożyć eMaca w obudowę desktop.

@kjb, post #4

Tu masz np tutka jak wlozyc LCD do emaca zachowujac przy tym obudowe

konwersja emac LCD

[#6] Re: Chcę przełożyć eMaca w obudowę desktop.

@kjb, post #1

Przede wszystkim eMac ma niestandardowy zasilacz. Więc albo go przełożysz do nowej obudowy (ale wymiary też są niestandardowe), albo przerobisz ATX-a. Zgadzam się z jednym z poprzednich postów, że chyba taniej, a na pewno prościej, jest puścić eMaca w złom i kupić PowerMaca.

Ostatnia modyfikacja: 14.04.2011 08:41:57
[#7] Re: Chcę przełożyć eMaca w obudowę desktop.

@G. Kraszewski, post #6

Taki miałem plan, kupiłem PowerMaca po to żeby eMaca z MOSem sprzedać. Ale wyszło tak że monitor w eMacu zaczął piszczeć a płyta w PM padła :)

Są sposoby na naprawę owego piszczenia, ale stwierdziłem że wolę przełożyć eMAca do desktopa i trzymać pod monitorem 19" który kupiłem do PM.

Dlaczego? Bo ciężko będzie sprzedać eMaca z piszczącym monitorem, a rejestracji na PM nie przeniosę.

[#8] Re: Chcę przełożyć eMaca w obudowę desktop.

@kjb, post #7

Mam już płytę główną wytarganą.
Zastanawiam się czy mogę odpiąć tą część od płyty? Potrzebne toto wogóle?
[#9] Re: Chcę przełożyć eMaca w obudowę desktop.

@kjb666, post #8

A toto wogóle to nie jest zasilacz? Ma tam jakieś gniazdo pod zasilanie?
[#10] Re: Chcę przełożyć eMaca w obudowę desktop.

@Dark_luke, post #9

Dwa eMaci już są w galerii PPA:

Jeden i drugi.

W tym drugim toto albo jest odłączone, albo połączone taśmą i leży gdzieś schowane.

Serio nie wiem czy to zasilacz, ale obstawiam że zasilacz był na drugiej płycie.

edit----
Opis do pierwszego zdjęcia? To o to chodzi?

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2012 11:22:50 przez kjb666
[#11] Re: Chcę przełożyć eMaca w obudowę desktop.

@kjb666, post #10

Mnie to wygląda (choć znawcą nie jestem) jak elektronika do obsługi kineskopu. Sugeruję to po rzucającym się w oczy po prawej stronie transformatorze wysokiego napięcia. W końcu Emac to jest sprzęt 2 w jednym: komputer + monitor. I to będzie właśnie część monitora.

A co do rejestracji Mosa, to teraz powinieneś spokojnie rejestrację na na PowerMaca przenieść, skoro mi się udało z mini do mini.

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2012 13:36:30 przez gilban
[#12] Re: Chcę przełożyć eMaca w obudowę desktop.

@kjb666, post #8

Nie wiem jak nazywa się fachowo ta płytka, ale powiedzmy że to ''konwerter'' zasilania daje on 5v i 12v na dyski/napędy. Można go wypiąć ale zrób to ostrożnie, zasilanie na dyski możesz w tedy brać z molexów zasilacza atx. Płyty główne biorą zasilanie z płyt kineskopu, poniżej załączam fotkę z wtyczką dzięki której możesz zrobić sobie fajną i ładnie wyglądającą przelotkę żeby podpiąć zasilanie pod płytę główną.

[#13] Re: Chcę przełożyć eMaca w obudowę desktop.

@mikser, post #12

Dzięki za info :)
Wtyczkę do zasilania płyty sobie zostawiłem, podepnę tak jak na tej stronie opisane i gitara :)
[#14] Re: Chcę przełożyć eMaca w obudowę desktop.

@kjb666, post #13

A obudowę to od jakiegoś PC dasz, czy będziesz rzeźbił jakąś artystyczną wizję z plexy itp. ?
[#15] Re: Chcę przełożyć eMaca w obudowę desktop.

@kjb666, post #8

Musi ta płytka być - możesz ja upiąć na tasiemce - warunek - porządna z grubszymi kabelkami w środku (np od starych flopow) bron boże od ATA - te sa za cienkie ) - ja swojego przełożyłem najpierw do małego desktopa - ale po przetaktowaniu na 1.92GHz wymagał lepszego chłodzenia - to wsadziłem go do miditowerki - i teraz temp procka nie przekracza 40 stopni.
[#16] Re: Chcę przełożyć eMaca w obudowę desktop.

@kjb666, post #8

Przy okazji jak już wybebeszasz eMacka - to powiedz mi proszę pod które złącza z przodu podłączone były głośniki i ew jaka maja kabelkologie
[#17] Re: Chcę przełożyć eMaca w obudowę desktop.

@Ender, post #14

Póki co będzie leżał goły na stole, docelowo w pleksi :)
[#18] Re: Chcę przełożyć eMaca w obudowę desktop.

@Kwiatki, post #16

Przed odłączeniem głośników zrobiłem jakieś zdjęcie kabelków podpiętych pod płytę, muszę poszukać :)
[#19] Re: Chcę przełożyć eMaca w obudowę desktop.

@kjb666, post #8

Zastanawiam się czy mogę odpiąć tą część od płyty? Potrzebne toto wogóle?

Ja w moim eMacu mam "to coś" przymocowane do obudowy w okolicach gdzie płyty PC mają IOShield.
Dodam że mój eMac jest zasilany z molexa zasilacza ATX.
[#20] Re: Chcę przełożyć eMaca w obudowę desktop.

@kjb, post #1

tekst pod linkiem

link do moich wypocin
[#21] Re: Chcę przełożyć eMaca w obudowę desktop.

@Kwiatki, post #20

Fotka nr.1 to wypisz,wymaluj mój eMac :) Nawet "to coś" masz w tym samym miejscu.
[#22] Re: Chcę przełożyć eMaca w obudowę desktop.

@Kwiatki, post #20

O super :) Ja raczej nie będę lutował kabelków, więc "to coś" wepnę z powrotem na miejsce :)
A tam były podłączone głośniki:

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2012 23:33:38 przez kjb666

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2012 23:34:27 przez kjb666
[#23] Re: Chcę przełożyć eMaca w obudowę desktop.

@kjb666, post #22

Jeśli nie będziesz lutował to obudowa będzie dość wysoka - ale jeśli będzie to samoróbka to OK
[#24] Re: Chcę przełożyć eMaca w obudowę desktop.

@Kwiatki, post #15

ale po przetaktowaniu na 1.92GHz wymagał lepszego chłodzenia

1.25 czy 1.42Ghz?
Możesz podać linka do dobrze opisanej metody overclockingu. Chętnie bym mojego też OCnął.
[#25] Re: Chcę przełożyć eMaca w obudowę desktop.

@waldiamiga, post #24

1.42@1.92 - ppc7447b ładnie się podkręcił

nie wiem jak z 1.25 - ale do 1.67 myślę ze pójdzie
poniżej link do tutka,

overclocking eMac
[#26] Re: Chcę przełożyć eMaca w obudowę desktop.

@Kwiatki, post #25

nie wiem jak z 1.25 - ale do 1.67 myślę ze pójdzie
poniżej link do tutka,

Dzięki za sznurek. Czy ja dobrze widzę ,(a raczej czytam) gość wykręcił 7447 na 2,08GHz?
[#27] Re: Chcę przełożyć eMaca w obudowę desktop.

@waldiamiga, post #26

Tak, dobrze widzisz. Jednak może tak być, że fizyczne podkręcony może być ten procesor do mniejszych wartości. Jednak mac os oraz Open Firmware po podkręceniu zgłupiało i takie dziwy wykazało.
[#28] Re: Chcę przełożyć eMaca w obudowę desktop.

@gilban, post #27

Z jakiś powodów udało się go puścić na 2.08 Ghz - masz tam gdzis wyniki z Xbencha (około 1170)pkt przy 1.92Ghz Xbench pokazuje 1130 pkt . Jeśli byłby to hack openfirmwarowy to xbench wykazałby niższe wartości. BTW - jest jakaś turbawka do Maca oparta na 7447 o częstotliwości 2.08 więc jest to możliwe .
[#29] Re: Chcę przełożyć eMaca w obudowę desktop.

@kjb, post #1

w dziale giełda moja maszynka do oddania:
ponizej link do fotek jak to wyglada
link
[#30] Re: Chcę przełożyć eMaca w obudowę desktop.

@Kwiatki, post #29

Pierwsze moje skojarzenie to "pająk".
Tak te kabelki i logo się układają.

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2012 14:51:07 przez stachu100
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem