[#1] Obudowa do PowerMaca
Witam

Zastanawiam się nad zmianą ciężkiej obudowy z Power Maca na bardziej poręczna, a najlepiej coś w stylu desktop.

W pracy mam Della GX280 i tak patrząc na niego to rozmyślam nad tym, czy dało by radę przenieść bebechy z PM do takiej lub podobnej obudowy. Uzyskał bym więcej miejsca na stanowisku pracy i nie trzeba by było przenosić i ruszać z miejsca.

Może ktoś już nad tym pracował i podzieliłby się informacjami - czy da rade takie coś zrobić. Mam dwa PM, z czego już jeden prawie rozebrałem i czeka właśnie na nową obudowę.

Jedyny minus jaki zaobserwowałem to byłby z kartą graficzną - trzeba by było poszukać jakąś PC-tową niski profil i ją przeflaszować.

[#2] Re: Obudowa do PowerMaca

@(V)(I)mothe(P), post #1

Wyszukałem 4 obudowy - z czego trzy będę miał niebawem a 4 muszę sobie kupić ;P

Czeka mnie zabawa na przycinanie, wyginanie i dopasowywanie - jak się uda to opisze to tutaj, hmm albo możne jakiś artykulik się spłodzi do gazetki

Zresztą zobaczymy jak to wyjdzie, w tej chwili mam na warsztacie obudowę do Amigi 1200.

Dodane:

Czemu kurcze temat mam w Hyde Parku ?

Ostatnia modyfikacja: 24.03.2011 09:16:51
[#3] Re: Obudowa do PowerMaca

@(V)(I)mothe(P), post #2

Mam teraz taki problem:

- na procesorze G4 jest ogromnej wielkości radiator, chce go zastąpić czymś mniejszym (taki aby zmieścił mi się w obudowie), lub radiator z wentylatorem. Wiem, trzeba przerobić mocowanie radiatora - ale to nie jest problem.

Tylko zastanawiam się - jeśli oryginalnie był użyty taki duży to czy mniejszy radiator lub radiator z wentylatorem mogę użyć do G4 ?

Tył obudowy - cały przerabiam, znaczy się - trzeba było usunąć bo niestety nie pasowały do płyty z PM - ale to zrozumiałe jest. Mam starą obudowę z PM to sobie ją wycinam i dopasowuje tak aby wszystkie wyjścia z tyłu były widoczne. Te problemy mam za sobą już.

Następnym problemem jest karta graficzna : mam trzy sztuki z czego dwie to low profile - więc będą znakomicie mi pasowały do obudowy - tylko że to są karty z PC i trzeba by było je przeflaszować i moje pytanie jest takie - kto się tym zajmuje i czy w serwisie Apple`a (o ile taki znajdę w okolicy) - sobie z tym poradzą.

Niestety w serwisach ogólnodostępnych pracują młodzi ludzie (informatycy) którzy nie widzieli PM na oczy nie mówiąc o Amidze, i patrzą na mnie tak jakbym z marsa przyleciał.

Prośba do Moderatorów :

Proszę o przeniesienie tego wątku do działu MorphOS - bo innego nie znalazłem. Bo w Hyde parku to przez pomyłkę dałem.

Z góry dziękuję.

[#4] Re: Obudowa do PowerMaca

@(V)(I)mothe(P), post #3

Raczej się takimi rzeczami w serwisie nie zajmują. Jeżeli masz odrobinę samozaparcie to powinno Ci się to udać zrobić bez większych problemów w domowym zaciszu ;)

Co do obudowy to pochwal się fotkami, a najlepiej worklogiem OK

Pozdrawiam
[#5] Re: Obudowa do PowerMaca

@Tomahawk, post #4

Raczej się takimi rzeczami w serwisie nie zajmują. Jeżeli masz odrobinę samozaparcie to powinno Ci się to udać zrobić bez większych problemów w domowym zaciszu

Właśnie, tak sobie myślałem że jednak kicha będzie się pytać po jakiś tam serwisach komputerowych.
Co do domowego zacisza to fakt - mógłbym to zrobić, ale wole jednak aby to zrobiła osoba która się na tym zna(wie o co chodzi). Ja mogę jednak coś popsuć - i nie chcę się stresować bo potem nic nie wychodzi.

Co do obudowy to pochwal się fotkami, a najlepiej worklogiem OK

Owszem, robię zdjęcia i opisuje krok po kroku co robię i co zrobiłem, myślę że będzie to dobry materiał na artykuł - do gazetki lub na stronę.

Pozdrawiam

[#6] Re: Obudowa do PowerMaca

@(V)(I)mothe(P), post #5

nie napisales jakiego powermaca masz - plyta od QS rozni sie jednak znaczaco od plyty MDD. QS wsadzisz bez wiekszych problemow do pecetycznych obudow - chlodzenie w nich nie musi byc super wydajne - taki 733 czy 800mhz pracuje bez wentyla. 867 i 933 ma dodatkowy wentylator wyciagowy. Jesli chodzi o MDD to rewelacyjnym rozwiazaniem jest zamontowanie chlodzenia wodnego np AQUAGATE MINI 80 coolermastera - schlodzi bez problemu nawet DP 1.42GHz i rurkami mozesz w dowolnym miejscu umiescic chlodnice.
Ja kiedys swojego QSa 933@1067 umiescilem w akrylowej przezroczystej obudowie od PCuja wygladalo super problemow specjalnie nie mialem zeby to zmiescic w obudowie - jedynie roznily sie miejsca na montaz MoBo do obudowy.

[#7] Re: Obudowa do PowerMaca

@Kwiatki, post #6

Mam Power Maca MDD 1,25 GHz - tak wiem że są różnice między tym modelem a QS (też posiadam)- tylko że ja chcę włożyć do obudowy typu desktop.

Co do chłodzenia to nie pomyślałem o takim rozwiązaniu - dzięki i zastanowię się nad tym OK będzie na pewno fajnie wyglądać bo okienko mam z góry i po bokach, docelowo też mam zamiar to ładnie oświetlić na niebiesko...

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 01.05.2011 22:46:17
[#8] Re: Obudowa do PowerMaca

@(V)(I)mothe(P), post #7

tanszym rozwiazaniem od chlodzenia wodnego sa wentylatory np zobacz zalmana z serii cnps 7700 lub 8700 - to duze wentyle - dadza rade schlodzic procka. Jesli masz DP musisz da najpierw plytke pokrywajaca oba procki , najlepiej z polerowanej dwustronnie miedzi, a na to polozyc takiego zamlana - jest to o tyle fajne ze zalmany cnps8700 sa bardzo niskie .

[#9] Re: Obudowa do PowerMaca

@(V)(I)mothe(P), post #7

A jaki masz ten desktop? Rozglądam się za czymś do eMaca, z tym że szukam raczej w używkach. U mnie nie będzie problemu z low profile :)

[#10] Re: Obudowa do PowerMaca

@Kwiatki, post #8

Nie mam Duala więc z płytką nie będzie problemu - bo nie trzeba.
Nad tymi wentylatorami Zalmana właśnie się zastanawiam, ale mam także inne na oku - wiadomo trzeba popróbować - ale bardziej mnie interesuje właśnie to wodne chłodzenie, które mi podsunąłeś. OK

Zresztą mam możliwości wyboru - to zobaczę w praniu jak mi to wyjdzie.

Pozdrawiam

[#11] Re: Obudowa do PowerMaca

@Kwiatki, post #6

Czy 7447 generuje aż tak wiele ciepła? Radiator na 7447A 1.5 GHz w miniaku jest niewielki, do tego niewielki wentylatorek wyciągowy.
Z tym że A ma wbudowaną diodę termiczną i obsługę throttlingu. MDD ma procek A czy zwykły?
[#12] Re: Obudowa do PowerMaca

@kjb, post #9

Trudno mi było znaleźć odpowiednia z powodu rozmiarów płyty PM, tez trzeba pomyśleć nad dodatkami i czy to się wszystko zmieści.

Na pewno trzeba szukać desktopa w miarę wysokiego, nie wiem jakie ma wymiary eMac - trzeba by było pomierzyć i posprawdzać jak to będzie wyglądało z zasilaczem w środku.

Najlepiej szukać oczywiście używek IBM, Dell, Samsung, HP (firmówki)- drogie nie są.

Dobre też są obudowy tak zwane Media Center (multimedialne) - tylko są drogie OK

Ciekawa obudowa jest firmy ZALMAN model HD501 OK (mam właśnie też taką na warsztacie) ;)

[#13] Re: Obudowa do PowerMaca

@wali7, post #11

7447a jest w miniaku i wyzszych modelach emaca ,inna technologia i znacznie wieksza energooszczednosc, a co za tym idzie mniej sie grzeje - w MDD zazwyczaj jest to "dziadek" 7455

Ostatnia modyfikacja: 01.05.2011 23:57:59
[#14] Re: Obudowa do PowerMaca

@(V)(I)mothe(P), post #12

Taka jest fajna, tylko szkoda że czerwony motyw a nie niebieski:

http://allegro.pl/obudowa-i-box-magic-ii-desktop-black-red-nowa-fvat-i1577897368.html

Ta też fajna, ale nazwa Medion... no ta firma kojarzy mi się z czymś co jest gorsze:

http://allegro.pl/ladna-srebrna-obudowa-digitainer-desktop-i1572556374.html

Ta jest taka neutralna i ciekawy wygląd:

http://allegro.pl/aopen-b300a-300w-mbtx-sklep-fa-gw12-wyprzedaz-i1586736768.html

Ogólnie szukam czegoś innego niż po dell,hp,ibm,siemens itd. bo tam zawsze jest logo na obudowie a to psuje klimat. Chyba że ibm, bo mają logo tylko na przednim panelu a to zawsze można urwać :)

[#15] Re: Obudowa do PowerMaca

@kjb, post #9

U mnie nie będzie problemu z low profile

Ale pojawią się inne problemy, kiedyś je opiszę mam nadzieję.

[#16] Re: Obudowa do PowerMaca

@kjb, post #14

Pierwsza obudowa jest strasznie ciasna/ nie ma miejsca aż tyle w środku - nie polecam.

Druga obudowa - jest całkiem niezła ;) - z emblematami nie ma problemu, można sobie je ściągnąć lub przykryć nowymi (w dwóch swoich tak właśnie zrobiłem).

Trzecia obudowa - jest bardzo ciekawa, nie widziałem jej wcześniej. O ile rozmiary pozwalają - cenowo jest bardzo atrakcyjna OK

Z napisami to na obudowach firmowych (dell,IBM czy Samsung) - nie ma problemu- zawsze jest wyjście. Ja w jednej obudowie, powycinałem okienka i teraz mam z góry okno i po bokach OK Dobrze oświetlić - to efekt piorunujący jest ;)

Pozdrawiam

[#17] Re: Obudowa do PowerMaca

@(V)(I)mothe(P), post #16

jak tam ida prace??

pochwal sie jakimis fotkami

[#18] Re: Obudowa do PowerMaca

@Kwiatki, post #17

Prace niestety posuwają się teraz bardzo powoli. Niestety brak czasu w tej chwili na coś więcej jak opieka nad synem. Szpitale czasami wymęczą - ale już jest ok.

Mam nadzieję że za tydzień wznowię pracę nad przeniesieniem PM do nowej obudowy. Co do Zdjęć ,to chcę aby ukazały się w gazetce o ile zdążę, to na nr. 6 się znajdą razem z opisem. OK

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem