[#1] Pegasos 2 - uruchamianie komputera
Zamieszczam w dziale mos i przeklejam jednoczesnie ( troche trudno sie "orientowac" na dwa portale) :

Niedawno stalem sie szczesliwym posiadaczem pegasos'a2 ( od czwartku bede - mam nadzieje - rowniez szczesliwym uzytkownikiem aos4.1 ;). Jak narazie mam zainstalowany tylko mos2.7. Otoz problem jakiego doswiadczam regularnie to to, ze musze komputer uruchamiac kilka razy, zanim "uruchomi" sie open firmware i otrzymam sygnal na monitorze. Kontaktowalem sie ze sprzedawca ( osoba , ktora rowniez jest zarejestrowana na forum i ogloszenie rowniez z forum - http://www.exec.pl/forum/posts/list/993.page ) i kolega zapewnil mnie, ze nie doswiadczyl takich problemow ze sprzetem. Sprzet rozkrecony, pamieci, plyta cpu, kable "przegladniete" i docisniete. Zdarza sie, ze komputer startuje za pierwszym razem po wcisnieciu power-on, aczkolwiek w wiekszosci przypadkow musze ponownie przytrzymac reset przez kilka sekund ( co rowniez dziala "randomowo"), albo wylaczyc i wlaczyc peg'a ponownie. Nie mam podstaw, aby nie ufac komus, jesli zapewnia mnie, ze nie mial zadnych problemow ze sprzetem, ale wiem co aktualnie sie z tym sprzetem dzieje i nie jest to dla mnie normalne i jakis powod musi byc.

2. nie moge zapisac w of na stale autoboot'owania. aktualnie bootuje mos'a "z reki"
boot /pci/ide/disk@0,0:0 boot.img

Jezeli juz uruchomie system, to dziala on bardzo stabilnie - nie zauwazylem zadnych problemow ( specjalnie zostawilem peg'a wlaczonego przez prawie 3 dni, gdzie w godzinach nocnych ogladalem filmy, a za dnia system sobie "pracowal" sam ).
Ustawianie wszystkich zmiennych przez
setenv
nie pomaga ( zmienne nie sa zapamietywane, i nawet po restarcie powracaja do ustawien fabrycznych ). Od razu po tym, jak zapisze zmienne i wyswietle je przez
printenv
to wszystko jest ok, ale po restarcie juz nie.

Jezeli ktos ma jakies pomysly, co mogloby powodowac problemy, to bede wdzieczny za pomoc.

I na koniec mam pytanko odnosnie update firmware w peg2, ale to juz w osobnym poscie.

[#2] Re: Pegasos 2 - uruchamianie komputera

@cactoos, post #1

Masz PeCeta? Możesz podpiąć kabel serial-serial i napisać nam co pisze HyperTerminal z PieCa?
Mój pomysł jest taki, że w transporcie poruszyła się płyta główna i coś nie kontaktuje. Ale co? HyperTerminal może by pomógł.
Powodzenia w kazdym razie.

[#3] Re: Pegasos 2 - uruchamianie komputera

@cactoos, post #1

Czy bateria na płycie głównej działa?

Szczerze mówiąc nie pamiętam czy Pegasos ma keyword reset-all, ale spróbuj po wydaniu koment setenv wpisać reset-all, zamiast resetować/wyłączać komputer przyciskiem.

[#4] Re: Pegasos 2 - uruchamianie komputera

@cactoos, post #1

1. do testowania co jest nie tak podczas bootowania pega polecam podlaczenie kabla szeregowego i spojrzenie czym sypie przed aktywacja karty graficznej
2. powodem dziwnych zachowan moze być "zły prąd" w gniazdku, sprobuj przez listwe, jak masz listwe to nie wylaczaj listwy po korzystaniu, moze peg/zasilacz wymaga naladowania sie przed wlaczeniem
3. to mam nadzieje czytales: http://www.morphos-news.de/beta2help/qstart_pl.html
4. ze strony morgotha sciagnij programik do robienia bootmenu to zrobisz sobie wybor os4/mos/linux etc

[#5] Re: Pegasos 2 - uruchamianie komputera

@rzookol, post #4

Dzieki za sugestie. Listwe, "zly prad" ;) i serial-serial z pc sprawdze dopiero w czwartek i dam znac co i jak. Jesli chodzi o baterie, to rowniez na poczatku pomyslalem, ze to ona powoduje problemy, ale przeciez po tym, jak peg czekal na mnie ponad 2 tygodnie w pudle i wszystko bylo ok z czasem i data to nie moze byc powodem problemow.
Rzookol - odnosnie punktu 3 to na 99% wszystko jest poprawnie zainstalowane i skonfigurowane zgodnie z instrukcja, poradnikami, wiec ja stawiam raczej na ten "zly prad" o ktorym wspomniales wczesniej. Odezwe sie.

[#6] Re: Pegasos 2 - uruchamianie komputera

@cactoos, post #5

Co do baterii to nie liczyłbym na nią. Ja mam w Pegasosie2 skopaną baterię już prawie 2 lata. Wymieniałem kiedyś na nową ale dalej nie działa. Data/czas aktualizują mi się z internetu przy każdym starcie systemu i jakoś mi to nie przeszkadza. Ciągle nie mam kiedy się za to zabrać. :)

[#7] Re: Pegasos 2 - uruchamianie komputera

@cactoos, post #1

Na początek polecam sprawdzić zasilacz. Nie jedynym, ale częstym winowajcą okazuje się właśnie zasilacz, albo powyciskane kondensatory, a resety to dość powszechny objaw przy usterkach tych elementów sprzętu. Koniecznie sprawdź to w pierwszej kolejności. Oczywiście zasilacz najrozsądniej prócz przemierzania wypadałoby rozebrać i sprawdzić stan elektrolitów. Jak to nie pomoże to poszukamy dalej.

Ostatnia modyfikacja: 03.05.2011 01:01:04
[#8] Re: Pegasos 2 - uruchamianie komputera

@cactoos, post #1

No toż to mój były Pegazik:) Coście z nim zrobili że się spsuł:)

[#9] Re: Pegasos 2 - uruchamianie komputera

@Arbuz, post #8

Spokojnie, nic sie nie "spsulo". Sprzecik jak juz wystartuje, to smiga jak marzenie ( bylem bardzo mile zaskoczony tym, jak wszystko to fajnie dziala w porownaniu do mac mini 1,25ghz, ale to przez to nieszczesne 32mb radeona w mac mini). Co prawda przed peg'iem jeszcze prawie 2000km w luku bagazowym airbus'a a320, ale wiem, ze bedzie OK

[#10] Re: Pegasos 2 - uruchamianie komputera

@cactoos, post #1

Jestem juz po testach : bateria, zasilacz, listwa, klawiatura, myszka. Dalej to samo, nie ma najmniejszej roznicy - randomowe uruchamianie i calkowita niemozliwosc zapisania ustawien w openfirmware przez setenv. Nie mialem juz sily tego przepisywac, wiec zrobilem foty :

1 - http://cactoos.untergrund.net/pegproblem/of_prompt.jpg - tak wyglada moje "normalne" of ( jak juz peg sie uruchomi normalnie) i potem przez boot z reki system uruchamia sie i dziala normalnie.

2- http://cactoos.untergrund.net/pegproblem/2.jpg - tutaj "przywieszka" - zdarza sie nieczesto, aczkolwiek przypadki tylko po wlaczeniu komputera ( nie zauwazylem po restarcie przyciskiem / poprzez reboot z menu mos'a )

3 - http://cactoos.untergrund.net/pegproblem/3.jpg - wykonane
printenv
- niestety - tak jak juz wspominalem wczesniej - calkowita brak mozliwosci zmiany ustawien ( po restarcie printenv zwraca doklanie te same wartosci jak na zdjeciu)

Podlaczylem zasilacz z grzyba - 450W , wymienilem baterie, probowalem innej klawiatury i myszki,wszytskie sloty pci wolne - wyjalem kontroler sata i usb ( w agp siedzi tylko radek). Rezultat ten sam - bez zmian - te samy problemy.

Czy taki kabelek bedzie odpowiedni ? Jesli tak, to jak wykonac "przechwycenie" komunikatow peg'a ( jakim oprogramowaniem ?- mam windows 7 ) . Dzieki za pomoc.

dop: jeszcze odnosnie zdjecia 2 - ta "przywieszka" to wyjatki, najczesciej nie ma wogole sygnalu z karty graficznej, klawiatura bez zasilania ( nawet bez mrugniecia diod, capslock nie dziala, monitor wygaszony)

Ostatnia modyfikacja: 05.05.2011 15:10:29
[#11] Re: Pegasos 2 - uruchamianie komputera

@cactoos, post #10

calkowita niemozliwosc zapisania ustawien w openfirmware przez setenv.

Padnięta pamięć flash na płycie głównej?
[#12] Re: Pegasos 2 - uruchamianie komputera

@stachu100, post #11

Rozmawialem z czlowiekiem ( zarejestrowany na exec'u ), ktory sprzedal mi sprzet i zapewnial mnie, ze nie mial z nim zadnych problemow. Po tym jak wyslal kompa do mnie, peg czekal na mnie 3tygodnie i od razu przy pierwszym wlaczeniu cisnienie mi sie lekko podnioslo ;]
Chcialem przez to powiedziec, ze moim zdaniem to raczej malo prawdopodobne, aby pamiec flash "padla" w niecale 3 tygodnie od nieuzywania , ale ok... zalozmy , ze tak sie stalo. mozna to jakos sprawdzic/ upewnic sie ?

Ostatnia modyfikacja: 05.05.2011 15:23:34
[#13] Re: Pegasos 2 - uruchamianie komputera

@cactoos, post #10

Mialem podobny przypadek. Peg był nowy, ze sklepu. Poszedl do bplanu, chyba jakiegos kondziora przelutowali ale nie pamietam dokladnie. Tak czy inaczej mozna bylo szalu dostac.

[#14] Re: Pegasos 2 - uruchamianie komputera

@fazior, post #13

Nawet mnie nie strasz, ale jezeli faktycznie bylaby to kwestia wymiany tylko kondensatora i wiedzialbym ktorego, to raczej nie powinno byc poroblemu nawet dla poczatkujacego elektronika ?

[#15] Re: Pegasos 2 - uruchamianie komputera

@cactoos, post #14

Nie polecam dłubać samemu - jak się nie wie co i jak. Spróbuj najpierw tego serial-debuga...
Jeżeli nic się nie wykryje ciekawego - polecam kontakt z serwisem bplanu. Chłopaki są sprawdzeni w boju... ;)

[#16] Re: Pegasos 2 - uruchamianie komputera

@cactoos, post #14

Hej!

Też miałem ten problem. U mnie winny okazał się zasilacz. Przerzuciłem Pega do Towera i zainwestowałem w dobry zasilacz (tu: Tagan). Problem zniknął.

Ponad 90% usterek kompa która kończy się śmiercią płyty głównej/bezpowrotną stratą danych to używanie zasilaczy "po wuju". Może być tak, że sieć zasilająca u Ciebie jest mniej sztywna niż niż u poprzedniego właściciela i Twoje zasilacze sobie z tym nie radzą (stabilizator impulsowy, zwłaszcza z takimi pojemnościami w obwodzie DC są cholernie nieliniowe).

A kondensatorek - pewnie któryś przy przetwornicy DC/DC na płycie. Często (choć nie zawsze) padający kondor puchnie i widać który wymienić.

[#17] Re: Pegasos 2 - uruchamianie komputera

@quantor, post #16

Aktualnie wydatek 1/4 ceny peg'a na zasilacz nie wchodzi w gre niestety
Panowie, wszystko rozumiem. Kiepski zasilacz - "cuda" moga sie dziac, ale ten sprzet dzialal jeszcze "za czasow Arbuz'a" ;] i wszystko bylo ok. Dodatkowo dzisiaj wymienilem zasilacz na - no nie firmowy Tagan, ale nie jest to rowniez sprzet zly imho, jesli ciagnie bez problemu dosc mocarnego pc.

[#18] Re: Pegasos 2 - uruchamianie komputera

@cactoos, post #10

Jeżeli chodzi o problem "przywieszki" to co jakiś czas występuje to u mnie od zawsze i jakoś przywykłem do tego. Co ciekawe tak naprawdę to nie jest zwieszka, tylko z jakiegoś powodu OF uruchamia się na porcie szeregowym a nie na ekranie/klawiaturze (ekran open-firmware'u pojawia się na porcie szeregowym). Czym jest to spowodowane - nie mam pojęcia - jak jest ustawiony autoboot to jakoś specjalnie nie przeszkadza, bo po chwili pustego ekranu uruchamia się system.

Co do problemów z brakiem możliwości zapisu zmiennych OF - niestety nie mam pomysłu jak pomóc. Może kontakt z bPlanem coś wskaże?

[#19] Re: Pegasos 2 - uruchamianie komputera

@cactoos, post #17

u mnie to raczej byla kwestia naginania plyty - ona sama w sobie byla dosc krzywa. Wsadzilem ja do dziwnej obudowy, skrecilem fest i byl problem - pewnie pojawily sie zbyt duze naprezenia i cos przestalo laczyc. Potem bplan, delikatny montaz w solidnej fabrycznej obudowie i jest najs.

[#20] Re: Pegasos 2 - uruchamianie komputera

@cactoos, post #1

Jeśli się nie boisz to możesz spróbować piekarnika lub opalarki :)

Ostatnia modyfikacja: 05.05.2011 19:10:04

Ostatnia modyfikacja: 05.05.2011 19:10:23
[#21] Re: Pegasos 2 - uruchamianie komputera

@cactoos, post #17

Ile masz w tym Pegu kości pamięci?
Używasz klawiatury USB?

[#22] Re: Pegasos 2 - uruchamianie komputera

@cactoos, post #1

Widać, że ze sprzętem coś się dzieje jak jest zimny, co by świadczyło na problemy z kondensatorami, jednak sprawa z zapisem do pamięci flash jest trochę dziwna. Z opalarką bym nie ryzykował (bez doświadczenia łatwo coś "przypiec"), ale z suszarką jest bezpiecznie. Zanim go włączysz podgrzej płytę i zobacz jak się będzie uruchamiał. Staraj się podgrzać samą płytę a ominąć zasilacz. Potem można pobawić się w granie zasilacza. Nie martw się, suszarką nic nie uszkodzisz - grzej po całości płyty aż będzie bardzo ciepła. Przy okazji przyjrzyj się, może gdzieś będzie widać "spuchnięte" kondensatory elektrolityczne.

[#23] Re: Pegasos 2 - uruchamianie komputera

@lord_spider, post #21

Ile masz w tym Pegu kości pamięci?
Używasz klawiatury USB?

Jedna kosc 1gb. Klawiatura ps/2, aczkolwiek testowalem tez usb. Wiem , ze ktos pisal, ze pegasos2 nie wstaje z klawiatura usb ( poprzedni wlasciciel rowniez o tym wspomnial). Mi jednak bez problemu klawiatura i myszka usb dzialaja - ale co dziwne na zewnetrznym usb i tylko 2 portach - sa 4 , ktore mam jako karte pci ( normalnie uzywam ps/2, aby bylo bardziej "kompatybilnie"). Wyslalem zapytanie do bplan'u z opisem problemu. Jutro mam dostac aos4.1 dla peg'a, ale cos czuje, ze chyba sobie go na tym peg'u nie pouzywam predko ;/

[#24] Re: Pegasos 2 - uruchamianie komputera

@cactoos, post #23

Ja długo używałem Pegasosa 2 z klawiaturą USB i było bez problemów. Jedyne czego się nie dało zrobić, to zmiany rozdzielczości ekranu OF za pomocą klawiszy funkcyjnych. Możliwe, że trzeba było ustawić jakąś zmienną OF aby klawiatura USB działała w OF... bo pod MOSem działa od razu.
[#25] Re: Pegasos 2 - uruchamianie komputera

@wali7, post #24

To raczej wina openfirmware - klawiatury usb dzialaja od wersji of 1.2.

Btw. Ja mam OF 1.2 ( rev. 20040810112413), ale nie jest to najnowszy of. Zastanawiam sie, czy moglbym sobie zrobic update do rev. 20051216161829 ( biore info z ksiegi pegasos'a 2.3 eng) i co by mi to dalo ewentualnie ? Byc moze aktualizacja ( o ile to mozliwe ) "naprawi" aktualny problem i da mi mozliwosc zapisania zmiennych w OF ?

[#26] Re: Pegasos 2 - uruchamianie komputera

@cactoos, post #23

No nie wiem ale coś mi się zdaje (mogę się mylić bo nie pamiętam) ale w tym pegu jak sprzedawałem go to był inny OF. Poza tym klawiatura USB działała normalnie na wszystkich portach i na płycie i na karcie NEC PCI-USB

[#27] Re: Pegasos 2 - uruchamianie komputera

@Arbuz, post #26

Arbuz, a miales z nim jakies problemy wogole, czy to wszystko co tutaj opisalem jest dla Ciebie pewnego rodzaju "news'em" ? ;]

[#28] Re: Pegasos 2 - uruchamianie komputera

@cactoos, post #27

No tylko dołożyłem kartę procesorową bo jedną uwaliłem przez głupią chęć i nieostrożne mycie procka z pasty:) Ale tak to OK.

Ostatnia modyfikacja: 06.05.2011 11:15:46
[#29] Re: Pegasos 2 - uruchamianie komputera

@cactoos, post #25

Na moim pegazie ostatania wersja OF-a nie działała stabilnie.. zależy to od rewizji płyty głównej.

[#30] Re: Pegasos 2 - uruchamianie komputera

@MaaG^dA, post #29

No jestem po kolejnej bitwie. To naprawde jakies nienormalne sie juz staje. Od wczoraj 22:00 komputer wylaczony przez kilkanascie godzin ( ale zasialnie na listwie nonstop ). Dzisiaj po pracy zdarzylo sie tylko raz, ze musialem wylaczyc go i wlaczyc ponownie. Robilem kilkanascie , jak nie kilkadziesiat prob. Resety przez panel, przez komende z OF reset, wylaczanie prze shut-down z OF i ponowne uruchamianie. Bez najmniejszych problemow sprzet sie uruchamia.

Kolejna sprawa - opisalem wczoraj problemy i wyslalem zapytanie do gosci z bplan'u. Odpisal mi Thomas Knabel.
1. Jesli chodzi o problemy z randomowym uruchamianiem - napisal podobnie jak Wy, ze najpierw polaczenie z pc i hyper terminal, bo na odleglosc nie mozna nic napisac. Moze to byc powiazane z pamiecia, albo z czyms zupelnie innym.

2. Ta zwieszka OF glownie powodowana jest ( jak zreszta koledzy tutaj napisali ) klawiaturami USB. W przypadku klawiatury PS/2 (uzywam z pegiem) Jego zdaniem ten blad nie powinien wystepowac. Ok, szczegol.

3. Teraz najlepsze. Zapytalem rowniez o brak mozliwosci zapisania na stale innych, niz defaultowe ustawien prze setenv w OF. Standardowe ustawienia w moim przypadku posluzyly za przyklad :

"setenv boot-file boot.img ramdebug"
"setenv boot-device /pci/ide/disk@0,0:0" 
"setenv auto-boot-timeout 3000"
"setenv auto-boot? true"

potem szybki test "printenv" aby sie upewnic, ze wszystko jest ok i potem komenda "boot" i normalnie mos2.7 uruchamia sie pieknie. Wedlug podrecznika i roznych innych zrodel, po restarcie albo wylaczeniu i wlaczeniu kompa, te ustawienia powinny zostac zapamietane i system powinien sie ladowac jzu automatycznie. W moim przypadku jest jednak inaczej i wszystko wraca do :

http://cactoos.untergrund.net/pegproblem/printenv_default.jpg

OK. Jakze sie ucieszylem, gdy przeczytalem, ze powinienem uzyc na koniec komendy "nvstore" aby na stale zapisac zmienne w OF, no wiec zrobilem jeszcze kilka prob z "nvstore" ( o ktorej to komendzie nigdzie nie pisze na stronach, albo nawet w manualu do komputera ).
Klapa ponowna - nawet po "nvstore" ustawienia wracaja po resecie. Napisalem do goscia raz jeszcze i odpisal, ze - zakladajac dodatkowo, ze robie wsystko poprawnie - pierwszy raz ma do czynienia z takim problemem, chyba... ze to komp uzywany i ktos sie "bawil" i Flash jest zabezpieczony przed zapisem. Generalnie bardzo pomocny czlowiek, jestem pozytywnie zaskoczony obsluga "klienta" i profesjonalizmem ( przeciez to stary komp, bez gwarancji, nie musial nawet niczego tlumaczyc ). Napisal , ze jeszcze mam mu przeslac te logi z terminala - byc moze tam cos jeszcze bedzie. Napisal tez, ze jesli faktycznie Flash zostal w jakis "cudowny" sposob zabezpieczony przed zapisem, to tak naprawde nie jest to problem, i bplan mi to zrobi bez problemu. wstepnie od 4 - 6 tygodni, 130-140 euro + koszta wysylki (jakies 30-40 euro). Narazie podziekowalem za pomoc i ... musze to przemyslec

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem