[#1] ShowGirls + rexx
Witam! Robiąc urlopowe porządki "odnalazłem" pudło z robionymi przeze mniei fotkami z bardzo dawnych lat. Tam są również dziesiątki negatywów...
Wpadłem na poysł, aby to wsio zdigitalizować ( :D ). Skanowanie negatywów to poroniony pomysł, dlatego rozwiązałem szczęśliwie ten problem z b. dobrym skutkiem. Problem mój leży w tym, aby to wszystko obrobić...
Sprawdziłem SG - rewelacja!!! W porównaniu do powolnej i wk..... zabawy na Debianie na 2 rdzeniowym PC to jest super bomba. Efekty naprawdę świetne. i niesamowicie szybkie!!! Ale tych klisz mam około setki i tu moja prośba - potrzebował bym pomocy w skrypcie Arexa który by mi pozwolił to wszystko wczytać, zamienić na negatyw, wyostrzyć (funkcja Levels) i potem zapisać pod inną nazwą np. fotka_kolejny_numer. Niestety nie znam się na tym...
Towarzysze! Pomożecie?!

Ps. choć raz moja żona nie mruczałaby na widok włączonego maczka :D

[#2] Re: ShowGirls + rexx

@Pero, post #1

A jak rozwiązałeś ten problem bez skanowania?

[#3] Re: ShowGirls + rexx

@Arbuz, post #2

Dość prosto - incipiam :D
zmontowałem sobie przyrząd własnego (a co?! kurna! ma się ten łeb! :D) pomysłu który montuję na obiektyw aparatu 12 MP marki Fuji Fine Pix S 1700. To bydlę ma jedną bardzo przydatną funkcję - super makro - zdjęcia w odległości DO 2 cm od obiektywu. Pstrykam fotkę, do maczka, obróbka SG i voile!
Wczoraj męczyłem foty czarno białe - naprawdę nieźle! Kolorowe slajdy - jeszcze lepiej! Teraz morduję negatyw kolor sprzed 19 lat... Efekty nie tak dobre jak poprzednio. Kombinuję z podświetleniem i innymi ustawieniami aparatu.
Jestem tak dobry jak król Julian

[#4] Re: ShowGirls + rexx

@Pero, post #1

Uderz do kiera na ircu, pewnie pomoże.

[#5] Re: ShowGirls + rexx

@Pero, post #3

A to ciekawe:) Może zatrudnię do tego mojego Nikona D3100

Ostatnia modyfikacja: 31.08.2011 19:01:17
[#6] Re: ShowGirls + rexx

@Pero, post #3

A jak podświetlasz negatywy (bo jak rozumiem, to robisz negatywy)? Od spodu? Jakoś rozpraszasz światło?
[#7] Re: ShowGirls + rexx

@wali7, post #6

Jak na razie prosto. Negatyw trzeba zasłonić filtrem jakowymś - ja po prostu zasłoniłem kawałkiem kartki z drukarki, a podświetlenie uzyskałem przystawiając aparat do ...okna :D
Zastosowałem kilka różnych kartek włącznie z pergaminem, ale papier 80 gramowy był najlepszy. Jutro pomyślę jak podświetlić żarówką "mleczną", aby był jak najlepszy efekt.

[#8] Re: ShowGirls + rexx

@Pero, post #7

Musze powiedzieć, że zaciekawiło mnie to z tymi negatywami. Możesz zamieścić jakieś przykłady?
Pozdrawiam, niestety ja z ARexx nie pomogę:(

[#9] Re: ShowGirls + rexx

@luk, post #8

Oto linek. :D
S to slajdy - pozytywy oczywiście
A - to stary film kolorowy - negatyw + po szybkiej obróbce
Fotki BW + negatywy - szybka obróbka i niska rozdzielczość. Pierwsze próby. Jeszcze bez mojego wynalazku...

https://picasaweb.google.com/111854641469589176271/Wypotki?authkey=Gv1sRgCPmw74uhgufXHg

[#10] Re: ShowGirls + rexx

@luk, post #8

Moje próby na razie kiepskie.
Aparat Fuji S2800HD, ma 14 MP i tę samą funkcję super macro. Ale... mam problem z prawidłowym doświetleniem - już jest noc, więc eksperymentuję z różnymi kartkami na tle białego ekranu LCD. O ile sam aparat daje radę (czyli ładnie ostrzy), to niestety koszmarnie widać fakturę kartki (jakiś tani papier ksero - może potrzeba jakiś lepszy?).
Co do zabaw z ShowGirls, to szok: na G4 1.5 GHz ShowGirls wszystkie operacje (negatyw, obracanie) robi znaaaaaacznie szybciej niż Core 2 Duo 2 GHz (z wielkim cache L2 4 MB) za pomocą Gimpa pod OpenSuse.
Jutro poszukam innych kartek jako tło i może lepiej sprawdzi się światło dzienne.
Co do skanowanego materiału, to były kolorowe negatywy sprzed 13 lat.

Tak czy inaczej G4 i ShowGirls rulez OK
[#11] Re: ShowGirls + rexx

@wali7, post #10

Zerknąłeś na mojego linka? Masz lepiej czy gorzej?
Dołożyłem tam fotki mojego "przyrządu", a sam filtr to po prostu owa kartka zawieszona na górnej krawędzi :)

Ostatnia modyfikacja: 31.08.2011 23:22:03

Ostatnia modyfikacja: 31.08.2011 23:22:44
[#12] Re: ShowGirls + rexx

@Pero, post #11

Mam gorzej. Ale oglądnąłem sobie Twój aparacik, i chyba wiem, dlaczego mam fakturę kartki - po prostu jest za blisko filmu. Jutro sobie zrobię swoją wersję "maszynki" i spróbuję jeszcze raz.
[#13] Re: ShowGirls + rexx

@wali7, post #12

To chyba nie to - mam z jednej strony obiektyw a z drugiej kartkę praktycznie opartą o kliszę...

[#14] Re: ShowGirls + rexx

@Pero, post #13

Mogę mieć też kartkę ze zbyt grubym włóknem. Na razie sSpróbuję odsunąć kartkę, powinno pomóc.
[#15] Re: ShowGirls + rexx

@Pero, post #1

ShowGirls ja raczej używam tylko do przeglądania fotek. Do hurtowego obrabiania lata temu używałem ImageFX z AutoFX. Sprawdzało się to bardzo dobrze i automatycznie robiło znacznie bardziej złożone operacje niż tylko negatyw, ostrość i levele. Ale to było lata temu. Jeszcze na Amidze Classic.

[#16] Re: ShowGirls + rexx

@pampers, post #4

Kiero pomoze jak będzie w domu w poniedziałek

[#17] Re: ShowGirls + rexx

@kiero, post #16

kiero:
Kiero pomoze jak będzie w domu w poniedziałek

Jesteś adwokatem Kiero? Pozwól mu się samemu wypowiedzieć, a nie składasz tu za niego jakieś deklaracje z których potem musi się wywiązać. ;) :) ;)

Ostatnia modyfikacja: 02.09.2011 13:01:15
[#18] Re: ShowGirls + rexx

@MDW, post #17

To taka samomotywacja;)

[#19] Re: ShowGirls + rexx

@kiero, post #18

To ja już jestem wdzięczy kiero pokłony
A soją drogą mam pytanie - gdzie można namierzyć opis składni i rozkazów arexxa?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem